Anchetă "Cuget Liber" - Cum se contrazic în reguli DSP și linia oficială de informații privind Covid-19

Haos la instituțiile statului: unii te trimit în carantină, alții te trimit la serviciu

2166
Haos la instituțiile statului: unii te trimit în carantină, alții te trimit la serviciu - fotofondanchetacugetliber3-1596565008.jpg

Articole de la același autor

Regulile de intrare în România sunt foarte stricte, în această perioadă, pentru toți cei care vin din alte state, fie că sunt cetățeni români, fie că sunt străini. Cu toate acestea, deseori, nici măcar instituțiile statului nu le știu foarte bine și ajung să se contrazică una pe cealaltă, provocând confuzie în rândul cetățenilor. Așa se face că o persoană care a revenit în țară din Republica Moldova este trimisă ba în carantină, ba la serviciu.

Începând din data de 3 august, de la ora 00.00, Moldova a intrat pe lista galbenă cu statele prevăzute cu carantină de 14 zile pentru oricine vine de acolo în țara noastră. Tocmai de aceea, un student, care și muncește în România, revenit din țara vecină se aștepta să meargă acasă și să se izoleze timp de două săptămâni. "M-am interesat când am plecat din Moldova și am aflat că de la ora 12 noaptea s-a introdus măsura carantinei. La Vama Albița, însă, polițistul de la frontieră care ne-a verificat documentele ne-a spus tuturor celor 10 persoane din autocar că nu este necesar să stăm în carantină, deoarece avem contracte de muncă în derulare și ne putem duce liniștiți la muncă", ne-a povestit A.C., o studentă din Constanța.

Am pornit pe firul poveștii pentru a ne lămuri care este varianta corectă, intrigați de lipsa de informații concrete de care se lovește oricine trece printr-o situație asemănătoare. Astfel, de la Poliția de Frontieră am aflat că Direcțiile de Sănătate Publică sunt instituțiile care fac recomandările privind carantina sau izolarea. "Carantina și izolarea la punctele de trecere a frontierei este recomandată de reprezentantul DSP. Atributul Poliției de Frontieră este de supraveghere și control a frontierei stat. La fiecare punct de frontieră există un reprezentant al DSP-ului din zona respectivă", au declarat, pentru "Cuget Liber", reprezentanții Gărzii de Coastă.

DSP: carantină obligatorie

Așa am sunat apoi la DSP Constanța. În ciuda tuturor celor care spuneau că la DSP nu se răspunde cu orele și că nu ai cu cine vorbi, ni s-a făcut legătura imediat. În doar câteva secunde, stăteam de vorbă cu un reprezentant al liniei speciale Covid-19. "Conform listei, oricine vine din Moldova face carantină 14 zile", ne-a precizat reprezentantul DSP. Atunci când i-am relatat povestea revenirii în țară a celor zece persoane și că acestea nu sunt, în prezent, în evidența niciunei instituții și că nu sunt verificate de poliția locală dacă stau sau nu în izolare, angajata a exclamat: "Doamne ferește! Deci poliția nu verifică pe nimeni? Trebuie să intre în carantină 14 zile. Trebuie să se adreseze și medicului de familie", ne-a subliniat angajata DSP Constanța.



O problemă, două reguli diferite


Totuși, ulterior, am solicitat lămuriri și la numărul de telefon transmis de Grupul de Comunicare Strategică dedicat românilor aflați în străinătate, 021/320.20.20. Din păcate, răspunsul primit nu a făcut decât să ne bage și mai mult în ceață. "Persoanele care revin din Moldova și au contractul de muncă valabil nu sunt obligate să stea în carantină. Mai ales cei care studiază aici nu sunt supuși acestui embargo, ca să zic așa. Doar dacă, Doamne ferește, apar simptome, atunci trebuie să se ia măsuri. E mai bine să anunțe medicul de familie că a venit, să știe medicul de familie, pentru orice eventualitate, dar să sperăm că nu este nicio problemă", ne-a explicat persoana de la linia specială.

I-am spus că am primit mai multe informații contradictorii și că nu mai știm ce și pe cine să credem, având în vedere că am discutat numai cu reprezentanți ai statului. "Aveți dreptate, legislația este foarte confuză și din cauza aceasta ne încurcăm și noi. Dar trebuie să ne lămurim până la urmă, să vedem ce facem. În ce privește această situație, pentru studenți sau angajați din Moldova, nu e problemă. Este o excepție la regula carantinei, conform Ordinului 394", ne-a mai spus angajata de la linia telefonică specială.

"Nu există nicio excepție!"

Am revenit la DSP și am mai întrebat o dată, iar reprezentantul instituției ne-a repetat: "Nu există nicio excepție, se face carantină două săptămâni. Trebuia de la vamă să le dea ceva la mână. Din punctul nostru de vedere este clar: este trecută Moldova pe lista galbenă, oricine vine face carantină", ne-a subliniat reprezentantul DSP Constanța.

Așadar, avem trei instituții diferite, trei răspunsuri diferite, pentru un singur caz... timp și resurse consumate în vremuri în care fiecare minut este prețios și în care nu ne permitem să nu ne jucăm cu sănătatea nimănui. În tot acest haos instituțional, numai Dumnezeu știe câte alte persoane nu au stat izolate, deși ar fi trebuit, sau câte au stat în carantină degeaba.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5875 secunde