IMAGINI INCREDIBILE / Plaja Modern a fost "confiscată" - se vor construi blocuri și hoteluri
Articole de la același autor
După veștile că, dinspre Hotelul Palas, în zona străzii Mircea cel Bă-trân, până la intersecția cu Bulevardul Ferdinand, noul PUZ al Constanței prevede blocuri de până la 30 de etaje, vine surpriza din zona Eminescu. Acolo, perimetrul a fost deja împrejmuit. Investitorul nu s-a mulțumit însă numai cu taluzul. Terenul cuprinde trotuarul pietonal, dar și o porțiune mare de plajă. Mai mult decât atât, deși deschiderea la strada Eminescu nu pare mai mare de 50 de metri, odată ce începe panta, ea se lărgește zeci de metri, atât în stânga, cât și în dreapta. Gardul face două bucle și, pe o latură, include chiar și accesul pie-tonal către plajă, din fața Restauran-tului Zorile. Practic, pe acolo nu se va mai putea coborî pe Plaja Modern.
Pe nisip, zona împrejmuită este de câteva mii de metri pătrați și se întinde până la aproximativ zece metri de malul apei. Un panou ne anunță că este un "Început de șantier", iar pe o altă pancartă suntem informați că obiectivul este "Proiect al Programului de Dezvoltare Edilitară a Municipiului Constanța - Zona Faleză, Str. Mihai Eminescu". Beneficiarul investiției este Primăria Municipiului Constanța, proiectantul general este Fin. Co.Ge. R.O. S.P.A., Ing. Maurizio Baroncini și S.C. Kalinia Proiect S.R.L., iar constructorul este tot Fin.Co.Ge.R.O. S.P.A.
Un sfert din teren este concesionat!
Constructorul are trei autorizații de construire, eliberate în octombrie și decembrie 2010, una pentru organizare de șantier, una pentru împrejmuire teren (pentru organizare de șantier) și una pentru urbanizare ansamblu - Zona Eminescu. Autorizația pentru urbanizare vine în urma Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Constanța, nr. 231 din 5 octombrie 2010. În document se precizează că "Se aprobă Planul Urbanistic de Detaliu pentru Constanța, Zona Faleză, Str. Mihai Eminescu, proiect al programului de dezvoltare edilitar-urbană al municipiului Constanța, teren în suprafață de 43.022 mp, aparținând domeniului privat al municipiului Constanța. Terenul, din care suprafața de 10.620,05 mp este concesionată de Fin.Co.Ge.R.O. Spa Catania - Italia, conform contractului nr. 38.134/15.06.2000, act adițional nr. 38.742/2000 și procesul verbal de predare primire nr. 78.151/2009".
Cinci blocuri-turn și un hotel
Așadar, italienii de la Fin.Co.Ge.R.O. Spa nu au decât un hectar din terenul respectiv, dar ei au împrejmuit o suprafață mult mai mare. Deși auto-rizațiile sunt destul de vechi, șantierul pare să fi apărut peste noapte. Totuși, lucrările sunt de amploare și nu par nicidecum provizorii, având în vedere că gardul de pe plajă are fundație de beton.
Surse neoficiale spun că acolo se vor ridica blocuri înalte, un întreg ansamblu rezidențial. De altfel, pe Internet, zona este deja marcată pe o hartă, sub titlul de Fincogero Eminescu Street Project. Se precizează că este "În construcție" și că acolo vor fi ridicate cinci blocuri-turn, unul de 12 etaje și câte două de 14 și 16 etaje, dar și un hotel cu 10 etaje. Este puțin probabil ca toate aceste construcții să fie "înghesuite" în cei 10.000 de metri pătrați.
Toată lumea tace
Am încercat să aflăm cine le-a permis investitorilor să împrejmuiască plaja și să închidă accesul pietonal, atât cel spre nisip, cât și trotuarul de pe str. Eminescu. Nimeni nu suflă o vorbă. Contactat telefonic, Cătălin An-ton, purtătorul de cuvânt al Administrației Bazinale de Apă "Dobrogea Litoral" - instituția care administrează plajele, ne-a precizat că se află în Ucraina și nu are informații, dar ne-a sugerat să trimitem o solicitare în scris către colegii săi. Am dorit apoi să aflăm și părerea directorului executiv al ABADL, Marian Mitrea, dar nu ne-a răspuns la telefon. La fel a procedat și purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța, Liviu Tramudana.
Lipsa de transparență a autorităților, ițele foarte încâlcite ale proiectului, dar și istoricul investitorului Fin.Co.Ge.R.O., care încă se judecă cu Primăria Constanța pentru un contract din anul 2000, ridică multe semne de întrebare asupra legalității construcțiilor. În plus, este mai mult decât nefiresc ca plaja constănțenilor - Plaja Modern să dispară sub niște mastodonți de beton.
Comentează știrea
Mazare m-a pus pe ganduri.Va dau totusi un sfat:sa va luati presul si cainele de la usa si sa-i bagati in casa.Eu am avut la usa mea un inceput de pres, l-am scuturat bine si l-am facut mileu in DINING ROOM.Ma gandeam sa-l fac DECORATING SYSTEM in MASTER BEDROOM dar este prea murdar,a dormit cainele pe el.Ma tem sa nu-l treaca Mazare in domeniul privat al municipiului Constanta. Caine mai gasec eu dar un pres nu gasesc la ajutoare sociale.Presul asta este tot ce mi-a ramas dupa ce am platit caldura pe luna ianuarie.Dar nu-mi pare rau.Sunt un somer sarac,am doar un pres si un caine dar locuiesc in Fincogero Eminescu Residence.
Bună treabă! după ce au betonat cu panarame de locuințe sociale, model rezidențial, zona din faleza nord, acum au pus-o și pe plaja modern!
Părinții mei au un superb tablou al lui Mătăsăreanu în care este surprinsă această porțiune din faleză: verde, mult verde, apoi plaja și marea. În zece ani, cred că va deveni o imagine inedită.
dar nu exista legi pt asa ceva?, nu exista nicio lege care sa interzica constructiile pe plaja, sau la o anumita distanta de plaja? oricine face ce vrea in orasul asta? intrebare retorica, stiu, dar alta solutie decat aruncatul in fata buldozerelor nu mai exista?
degeaba va agitati, romanu e delasator, oricum nu are nimeni nici o putere, si cine are putere are si interes. Nu rezolvati nimic nici daca facem lant viu in fara excavatoarelor. Ministeru mediului ce face ? , sa opus soselei de coasta si acum il lasa pe idiotu asta de fasole sa distruga un simbol ?
va asteptam sa demonstram impotriva abuzurilor primarului mazare si impotriva abuzurilor guvernului mru pentru interzicerea exploatarii gazelor de sist prin metoda fracturarii, miza este foarte importanta deoarece poate afecta insasi sursa de alimentare cu apa a constantei cu compusi cancerigeni si structura de rezistenta a cladirilor in cazul unui cutremur. nu vi se pare interesant ca prefectul palaz tace ? de unde pana acum era foarte vocal dintr-o data si el si chiru fac ciocul mic! de ce ??? duminica dimineata la prefectura, cat mai multi, va asteptam !!!
suntem recunoscatori si ne vom ruga cand vom ajumge in raiul cainilor pt voi..ham ham ham!!!
Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.
Nelule,pai oare d c crezi ca se construieste acolo?tocmai pentru ca nu era nimic...Dar te`ai intrebat d c nu era nimic?si d c nu s`a facut nimic?Tocmai de asta...ca locul sa ajunga in paragina sa vina cineva si sa construiasca ca si asa era o mizerie......si asa se intampla cu multe locuri din constanta.M de la mizerie adica Mazare
Lasand politica la o parte, e trist ce se intampla cu orasul nostru...chiar asa sa asistam cum dispare toata istoria Constantei in favoarea mallurilor, barurilor, hotelurilor si chiar bisericilor? chiar suntem lipsiti de orice putere si nepasatori? lasam sa distruga tot? din pacate, mi-e teama ca da...ca nu putem face nimic.