În ce condiţii pot beneficia bărbaţii de o lună de concediu pentru creşterea copilului

292
În ce condiţii pot beneficia bărbaţii de o lună de concediu pentru creşterea copilului - x-tati-1705409084.jpg

Articole de la același autor

Mulți bărbați nu știu în ce condiții au dreptul la concediul de o lună pentru creșterea copilului. Potrivit Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), cele 30 de zile libere pot fi solicitate și efectuate oricând în perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani, respectiv trei ani, în cazul copilului cu dizabilități, inclusiv în ultima lună înainte de împlinirea vârstelor menționate. În cazul în care persoana îndreptățită care a solicitat inițial dreptul la concediul și indemnizația pentru creșterea își reia activitatea profesională cu cel puțin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de doi sau trei ani, celălalt părinte poate efectua cel puțin o lună de concediu pentru creșterea copilului în interiorul celor 60 de zile.

Pe perioada concediului de cel puțin o lună, părintele care îl efectuează primește indemnizație pentru creșterea copilului, calculată pe baza veniturilor supuse impozitului obținute de el în perioada de eligibilitatea prevăzută de lege, iar părintele care și-a reluat activitatea nu va

beneficia de stimulent de inserție pe această perioadă, urmând ca plata acestuia să fie reluată după finalizarea concediului de cel puțin o lună.

În situația în care părintele aflat în concediu și indemnizație pentru creșterea copilului se întoarce cu 90 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, nu mai este obligatorie efectuarea „lunii celuilalt părinte”.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6109 secunde