Încălzire cu gaze sau cu RADET? "Se practică amăgirea populației"

7064
27
Încălzire cu gaze sau cu RADET?

Articole de la același autor

Constănțenii plătesc de ani buni cea mai scumpă gigacalorie din țară. Autoritățile locale nu au reușit să găsească o soluție pentru a eficientiza costurile de producere și distribuire a energiei termice pentru a reduce prețul gigacaloriei. Singura variantă pentru a sprijini populația a fost acordarea subvenției generalizate, astfel încât costurile încălzirii să fie cât de cât suportabile. Chiar și așa, mulți dintre noi am ajuns să plătim căldura chiar și 1.000 de lei pe lună, la apartament. 


În aceste condiții, nici nu este de mirare că blocuri întregi s-au debranșat în ultimii ani de la sistemul centralizat de încălzire, cei mai mulți proprietari optând pentru centrale termice individuale, pe gaze naturale. Iar cei care au făcut asta de câțiva ani încoace susțin că deja și-ar fi amortizat cheltuielile. 


"Plăteam 800 - 900 de lei pe lună la încălzire, pentru un apartament de patru camere în care suntem doar două persoane. Am renunțat la RADET și am pus centrală termică. Aceasta este a treia iarnă și pot să spun că sunt foarte mulțumit. În primul rând, am apă caldă și căldură atunci când am nevoie și consum exact cât am nevoie. Nu aștept în frig până dă drumul RADET la căldură și nici nu stau cu geamurile deschise larg pentru că afară este cald și caloriferele frig în casă. Am cheltuit 8.000 de lei, deci pot să spun că mi-am recuperat toată investiția", ne-a povestit Constantin B., din cartierul Inel II. 


Cheltuielile cu centrala termică, amortizate în doi ani 


Chiar și calculele specialiștilor arată că locuitorii din Constanța, Arad, Iași, Timișoara și Sibiu își pot amortiza costurile de achiziție a unei centrale termice în aproximativ doi ani, din cauza prețului mare la încălzirea centralizată. În medie, românii plătesc în jur de 3.200 de lei pentru o centrală termică în condensare, fie că vorbim de prima instalare sau de înlocuirea unui echipament de generație mai veche. Dacă se iau în calcul un apartament cu două camere, de aproximativ 60 de metri pătrați, costul mediu de achiziție a centralei termice și prețul gigacaloriei pe plan local, investiția este acoperită în doi ani. 


"Când ne referim la cele cinci orașe menționate mai sus, ulterior perioadei de amortizare, costurile de încălzire și apă caldă menajeră ce rezultă din folosirea unei centrale termice scad în medie cu 50 la sută față de costurile aferente sistemului centralizat de încălzire. Reducerea substanțială a valorii facturilor este, de altfel, unul din principalele motive pentru care românii aleg să instaleze sisteme proprii de încălzire", precizează Cătălin Drăguleanu, managerul unei companii care comercializează centrale termice. 


Astfel, locuitorii orașului Constanța își pot amortiza banii investiți în achiziția unei centrale termice de apartament în aproximativ un an, în timp ce locuitorii din Arad, Iași, Timișoara și Sibiu își pot recupera investiția în aproximativ doi ani. 
În cazul unei prime instalări de centrală termică, media investiției inițiale este de 8.200 de lei. Pe lângă prețul de achiziție al centralei termice, se adaugă costurile necesare debranșării, realizării instalației de gaz, cele pentru efectuarea instalației de încălzire, radiatoare, robineți, țeavă și costul aferent autorizării în momentul punerii în funcțiune. În condițiile creșterii investiției totale, perioada de amortizare va crește direct proporțional. Pornind de la costurile totale cu achiziția și instalarea centralei termice, locuitorii din Constanța își pot recupera investiția în aproximativ trei ani. 


Încălzirea centralizată - cea mai ieftină variantă? 


De cealaltă parte, conducerea RADET susține că numărul debranșărilor a scăzut, iar directorul general Liviu Popa i-a sfătuit pe constănțeni, ori de câte ori a avut ocazia, să nu se debranșeze, considerând că încălzirea centralizată rămâne cea mai ieftină variantă. 


"Se practică amăgirea populației cu prezentarea unor avantaje deosebite prin racordarea la gaze. Dacă se pun la socoteală costurile de montare, în jur de 10.000 - 15.000 de lei, cu durata de viață de aproximativ zece ani, dar și consumul de energie electrică pentru funcționarea centralei, de aproximativ 100 - 150 de lei pe lună, calculul lunar pleacă de la aproximativ 300-500 de lei, la care se mai adaugă și costul gazelor. Dacă cineva face calculul punctual, doar cu prețul gazelor, fără investiții de amortizat, este problema sa, dar și aceia sunt tot bani. În plus, în blocurile unde există debranșări, este obligatorie achitarea unei plăți comune", declara, recent, directorul Liviu Popa.


Comentează știrea

27 comentarii. Pagina 3 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
HaHa
1 noiembrie 2017
Putin audit?

Cine sa le faca un audit extern pe bune si lor? Dar o evaluare a competentei personalului? Sau a gradului de incarcare pentru fiecare angajat? Dar o analiza a fiecarui post? Nimeni nu se poate apropia sau atinge de sfantul radet unde posturile se lasa mostenire. Ar fi suficient daca ar fi maxim 15 de angajati eficienti la sediu care sa munceasca serios. Ia vedeti cati sunt de fapt. Acolo si secretarele au secretare. E pretul gigacaloriei prea mare? Nu si pentru ei. Si nu, nu e vorba de muncitorii de rand, de cei care lucreaza la intretinere, reparatii, tehnic. E vorba de tot balastul de personal care zace acolo in conservare. Oameni care se activeaza in campaniile electorale si in rest hiberneaza la caldurica. Dorel si Doreii lui.

matei
1 noiembrie 2017
debransare

DE ce nu-i amendati pe cei ce se debranseaza ilegal ptr. a se monta gaze???????Nu aveti nevoie de bani????caz recent si concret este bl. L75a al. garofitei 14.OARE citeste cineva de la RADET?????????SE AUDE???????

Popescu
1 noiembrie 2017
Domnului Matei

Dumneata esti cu capra vecinului! Ce te intereseaza ce fac vecinii??? Nici un locatar nu are contract cu RADET deci legal vor castiga in instanta. Dumneata poti ramane la centralizat.Asa cum faceti imprumut pentru masini si telefoane de ultima generatie ganditi-va la confortul personal si la economiile d-voastra

ARCASU2017
2 noiembrie 2017
JAPCA

De ce ne obliga legea lui RADET care nu este constitutionala si incalca grav legea proprietatii sa i platim noi cei cu centrale proprii ce locuim la bloc un procent de 30% din consumul abonatilor lui ptr ca vezi doamne trec prin proprietatea noastra niste amarate de tevi din pexal care conform compozitiei lor nu degaja caldura . Poate sa spuna cineva ce fel de lege este asta ? Cind ar fi normal ca ei sa ne despagubeasca pe noi ca trec prin proprietatea noastra si nu invers . Noi cu centrala proprie la un apartament cu patru camere avem o temperatura medie de 26 de grade si apa calda menajera la orice ora si nu am platit in miez de iarna cu tempratura mult scazuta mai mult de 220 de lei pe cand eram la RADET saream de 600 de lei si stateam mult si bine pana venea apa calda la baie de o plateam si pe aceea la pret dublu . Din punct de vedere electric consumul centralei este insesizabil nu cum spune dl director ca e de 150 , 200 de lei , Dle director tu cu ce te incalzesti ? cred ca , cu banii prostilor . Apropo toata investitia nea costat aprox. 10000 de lei la un ap cu 4 camere 2 bai , 2 balcoane si doua holuri mari si am o temperatura constanta de 26 de grade , Pot dovedi cu facturile de cand am instalat centrala Incepind din aceasta iarna nu ti voi mai plati nici un LEU tie procent ptr cota parte abonatilor tai care inca mai sunt racordati la centralizat si care vezi doamne mai primesc si subventii de la primarie . Ne intalnim in instanta .

ARCASU2017
2 noiembrie 2017
MATEI PROSTULE

MATEI tu esti un dobitoc ce nu sa pomenit , pe ce baza sa poata fi amendat un cetatean care a ales alt sistem din motiv ca nu are un contract individual si semnat cu aceasta regie care te fura boule . Daca esti dobitoc stai acolo pana o sati cante popa prohodul dar lasa i pe altii sa aleaga ce vor ca de aceea exista concurenta boule .

4 noiembrie 2017
bine bo$$

da frate de asta isi pun toti centale pe gaz, ca sa plateasca la fel. ca e la moda sa ti pui centrala. oare pe cine sa cred pe directoru de la radet sau factura de la gaze. probabil imi resesc astia factura de ani de zile si platesc de 3-4 ori mai putin

Constatin
6 martie 2018
Radet

Asta nu e era andreea care il ridica in slavi pe popa de la radet si ne ameninta ca publica listele alora debransati asta asa ca sa nu mai aiba tupeu si csilalti?ce ziarista de 2 bani

27 comentarii. Pagina 3 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Joi, 26 Octombrie 2017
Stire din Social : RADET dă drumul la căldură
Pagina a fost generata in 0.6162 secunde