Infecțiile respiratorii acute la copii, mai puține, dar mai grave

2016
Infecțiile respiratorii acute la copii, mai puține, dar mai grave - 8d62d319cd37fbf757b0eede4951d224.jpg
Când e frig, când e cald, când ninge, când plouă. Iarna asta e ciudată rău! Aproape că nu știi cum să te îmbraci. În astfel de condiții atmosferice, foarte mulți copii s-au trezit, în plină vacanță, cu câte un guturai de toată frumusețea. Alții, mai puțini norocoși, au făcut diferite tipuri de infecții respiratorii acute sau chiar pneumonii.
Chiar dacă pentru mulți este vacanță, la Urgența Spitalului Clinic Județean Constanța s-a lucrat la foc continuu. Nu a mai fost aglomerație chiar atât de mare ca în anii trecuți, însă, de multe ori, holurile de la Urgență Copii s-au dovedit neîncăpătoare. "În perioada sărbătorilor au fost mai puține cazuri decât în anii trecuți, în schimb pacienții au avut afecțiuni ceva mai grave și au necesitat internare. Este vorba în principal de afecțiuni respiratorii", a declarat, pentru "Cuget Liber", dr. Marian Fâșie, medic primar pediatru în cadrul Urgenței Spitalului Clinic Județean Constanța.
Având în vedere că ambulatoriul SCJU este închis până pe 1 ianuarie 2010, personalul sanitar fiind în concediul fără plată, și că foarte mulți medici de familie sunt în concediu în această perioadă, numărul cazurilor care s-au adresat Urgenței este destul de mic. "Adresabilitatea este normală, iar cei mai mulți dintre copiii care au venit au prezentat simptome ale infecțiunilor respiratorii acute și virozelor de sezon. De asemenea, au început să apară și cazurile de gripă sezonieră. Totuși, astăzi (n.r. - marți, 29 decembrie 2009) am consultat de la ora 7,30, până la ora 12,30, numai 15 copii, ceea ce nu poate decât să ne bucure", a mai precizat dr. Marian Fâșie.

273 de urgențe în trei zile
Cu toate acestea, medicul spune că în zilele următoare se așteaptă ca numărul copiilor aduși la Urgență să fie ceva mai mare. Reamintim că în preajma Crăciunului, în numai trei zile s-au prezentat 273 de cazuri, dintre care 105 în mai puțin de 24 de ore.
Primele semne ale infecțiilor respiratorii sunt febra, ochii injectați, stările de oboseală, secreție nazală mai abundentă și, uneori, dureri de urechi. Pe măsură ce infecția progresează, pot apărea durerile de gât și tusea. De cele mai multe ori tratamentul este simptomatic, adică pentru fiecare simptom în parte, și adecvat fiecărei grupe de vârstă. Antibioticul nu se folosește decât după consultul medical. Copilul poate avea febră trei zile, stare proastă, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne îndreptăm direct spre antibiotic. Doar dacă febra persistă și nu cedează la antitermice, medicul va recomanda un antibiotic, în funcție de segmentul respirator afectat.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4688 secunde