Investiţii uriaşe, la Spitalul Judeţean Constanţa. Unitate pentru copii, institut de nutriţie şi secţie de mari arşi

5684
Spitalul Judeţean Constanţa deserveşte întreaga regiune a Dobrogei şi, deşi este cea mai mare unitate medicală din zonă, este şi cea mai aglomerată. Tocmai de aceea, autorităţile judeţene au demarat mai multe proiecte pentru a dezvolta, extinde şi moderniza capacitatea medicală a instituţiei. Investiţia va fi una uriaşă, urmând a fi realizată din fonduri nerambursabile.

Consiliul Judeţean Constanţa a obţinut luni, 19 iulie, trei Certificate de Urbanism pentru trei proiecte ambiţioase, care vizează îmbunătăţirea serviciilor medicale din judeţ. Este vorba despre începerea Studiului de fezabilitate pentru construirea unui corp nou – Departament Sănătatea mamei şi a copilului, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei” Constanţa şi a Studiului de fezabilitate pentru construirea unui imobil – Institut de Cercetare în Nutriţie şi sănătate (ICNS) – Spitalul Clinic Judeţean Constanţa. De asemenea, Primăria Constanţa a emis Certificat de Urbanism pentru construirea unui imobil cu demisol, parter şi trei etaje, pentru Urgenţe şi Traumatologie, la Spitalul Judeţean Constanţa. Toate cele trei proiecte vor fi realizate în curtea unităţii medicale, pe bulevardul Tomis nr. 145.

Potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Petre Enciu, proiectele sunt în stare avansată, iar în bugetul CJC au fost deja prevăzute sumele necesare pentru elaborarea studiilor de fezabilitate. Prima clădire – Departament Sănătatea Mamei şi a Copilului va fi, de fapt, un spital de pediatrie, în adevăratul sens la cuvântului, în care va fi mutată şi Secţia de Ginecologie şi Obstetrică.

„În cea de-a doua clădire proiectată, va funcţiona un Institut de Cercetări în Nutriţie, unde va fi înfiinţat şi un centru de spitalizare de zi pentru pacienţi cu boli digestive şi un centru de infarct miocardic acut. Acolo se vor putea monta stenturi pe inimă. Este foarte important să avem aşa ceva în Constanţa, având în vedere că, în momentul de faţă, acest serviciu este oferit de un privat”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, vicepreşedintele CJC, Petre Enciu.

Urgenţă modernă

Cel de-al treilea proiect vizează înfiinţarea unui serviciu de Primiri Urgenţe pe Traumatologie. „Mă lupt ca în acest obiectiv de investiţie să includem şi paturi de mari arşi. Avem neapărată nevoie de o asemenea secţie, deoarece suntem un judeţ care are numeroase probleme pe partea de accidente de muncă, avem rafinării, centrală nucleară, port, deci este absolut necesară includerea unor paturi de mari arşi în investiţie. În plus, redimensionăm întreaga secţie de Primiri Urgenţe, în sensul că o dezafectăm, demolăm, reconstruim. Primirea Urgenţe va fi relocată temporar în containere şi vom face intervenţii la actuala clădire, pe care o vom reconstrui şi redimensiona cu această secţie de Traumatologie şi cu secţia de mari arşi”, a precizat Petre Enciu.

Acesta ne-a mai dezvăluit şi un al patrulea proiect ce are în vedere extinderea serviciului de Anatomie Patologică. „Este vorba despre o clădire în apropierea spitalului, prin care redimensionăm secţia actuală. Acest obiectiv este puţin mai întârziat pentru că suntem încă în discuţii cu proiectantul care ne face tema de proiectare”, a explicat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.

Ulterior finalizării studiilor de fezabilitate, vor fi stabilite şi sumele necesare pentru realizarea investiţiilor. „Vom căuta finanţări externe, cu precădere europene, ori prin PNRR ori prin Programul Naţional de Sănătate, pentru că vorbim de obiective extrem de scumpe şi nu cred că instituţia Consiliului Judeţean ar avea capacitatea de a le susţine”, a mai spus, pentru „Cuget Liber”, Petre Enciu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.6063 secunde