Jale mare fără bunici! Bătălie pentru un loc în creșele constănțene

613
1
Jale mare fără bunici! Bătălie pentru un loc în creșele constănțene - fotofondcrese-1478628607.jpg

Articole de la același autor

Statul încurajează mămicile să se întoarcă mai repede la serviciu și să-și întrerupă concediul de maternitate înainte de cei doi ani legali, însă nu le oferă variante pentru a avea cui să-l lase în grijă pe cel mic. În lipsa unor bunici disponibili, mulți părinți sunt nevoiți să apeleze la bone sau să-i înscrie pe copii la creșă. Așa se face că lista de așteptare pentru un loc în creșele de stat din Constanța este impresionantă, numărul cererilor aflate în stand by depășindu-l pe cel al locurilor existente. 


Trist este că țara noastră se află pe ultimul loc în Europa în ce privește numărul de copii îngrijiți în creșe. Practic, mai puțin de zece la sută din copiii cu vârsta mai mică de trei ani din România sunt îngrijiți în creșă. Și acest lucru are la bază, de cele mai multe ori, lipsa locurilor în creșe, supraaglomerația și teama de bolile din colectivitate. 


Specialiștii sunt însă de părere că micuții se dezvoltă mult mai bine într-o creșă, unde, pe lângă îngrijire și hrană adecvată vârstei lor, fac și activități educative. De multe ori, bunicii îi alintă și le dau să mănânce numai ce vor ei, îi lasă să se uite prea mult la televizor și puțini au dispoziția și pregătirea de a-i învăța pe cei mici poezii, cântece sau de a le face jocuri care să le stimuleze dezvoltarea psihică. 


La Constanța, însă, pentru a fi siguri că prind un loc într-o creșă, unii părinți depun dosarul de înscriere la numai câteva luni de la naștere. La nivelul municipiului, există, în prezent, cinci creșe de stat cu un total de 375 de locuri ocupate în procent de 100 la sută. Alte 450 de cereri așteaptă să fie aprobate. Problema nu s-ar putea rezolva decât prin înființarea de creșe noi, lucru pe care autoritățile locale le-au tot promis, dar nu l-au făcut. 


Alocația de hrană, subvenționată de primărie 
Reamintim că, la creșă, părinții plătesc numai contravaloarea hranei micuților. Cuantumul alocației de hrană suportat de părinți este stabilit în funcție de venitul acestora și nu depășește 4,12 lei pe zi. Consiliul Local Constanța a stabilit încă de anul trecut un cuantum al costului mediu lunar de întreținere pentru copiii care frecventează creșele din cadrul Serviciului Public de Administrare Creșe de 421,70 lei de copil, pe lună. Astfel, alocația zilnică de hrană este de 12 lei pe zi, de copil, însă contribuția părinților este considerabil mai mică, în funcție de veniturile lor. 


Pentru părinții care au un singur copil în familie și au un venit mediu lunar brut cumulat de peste 1.050 de lei, cuantumul contribuției zilnice va fi de 4,12 lei. Părinții care au doi sau mai mulți copii în familie și au un venit mediu lunar brut cumulat de peste 1.050 de lei vor plăti numai 2,06 lei pe zi, de copil, iar părinții cu un singur copil și cu venituri între 338 și 1.049 de le vor plăti tot 2.06 lei pe zi, de copil.


Comentează știrea

unul
9 noiembrie 2016
propunere

De ce statul nu modifica legea astfel incat mamicile sa stea acasa pana cand copii implinesc 3 ani, moment cand pot merge la gradinita? Ar fi o varianta din care nimeni nu are de pierdut. Efectele ar fi: cresterea natalitatii, reducerea presiunilor pe crese, reducerea cheltuielilor publice privind asigurarea serviciilor pentru crese ... Cresele actuale, si asa putine, vor avea tot timpul clienti, pentru ca vor exista tot timpul mamici care nu vor dori sa stea cu copii sau care vor prefera sa se intoarca la munca pentru un salariu consistent.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.1977 secunde