La limita disperării. Își vând până și verighetele ca să aibă ce pune pe masă!

559
La limita disperării. Își vând până și verighetele ca să aibă ce pune pe masă! - lalimitadisperarii-1436367040.jpg

Articole de la același autor

Sărăcia și neajunsurile îi împing pe constănțeni să își vândă și lucrurile de pe ei, numai să facă rost de un ban în plus. Site-urile de mică publicitate au pagini întregi de produse, care mai de care mai diverse, deși prețurile sunt comparabile cu cele din comerț.

Potrivit unui raport al Colegiului Național al Asistenților Sociali din România (CNASR), aproape 5 milioane de români se zbat să supraviețuiască de pe o zi pe alta, în condiții mizere, fără un venit constant și fără sprijin. Sărăcia este cea care îi îm-pinge pe mulți dintre ei să caute surse de venit în orice, inclusiv să își vândă lucruri din casă.

Astfel de exemple se regăsesc inclusiv în rândul constănțenilor care își dau spre vânzare obiecte personale pe site-urile de mică publicitate.

De la semnalizatoare pentru mașini, plante ornamentale, oale de gătit, infuzoare de ceai, rachete de tenis și până la zacuscă, toate se pot găsi de vânzare, la "prețuri imbatabile", pe site-urile de anunțuri gratuite.

Sunt constănțeni care își vând până și verighetele numai să facă rost de bani!

Mii de astfel de anunțuri umplu paginile de internet, iar comerțul la "mâna a doua" pare că înflorește pe zi ce trece.

Sub îndemnul "vinde ce nu mai folosești", aceste site-uri pun la dispoziția utilizatorilor categorii întregi de produse, atât din domenii de interes major, cum sunt locuințele de vânzare, cât și cele legate de hobbyuri, modă și accesorii sau produse pentru îngrijirea copiilor.

Nevoile îi împing de la spate

Din punct de vedere psihologic, sărăcia îi presează pe oameni să caute soluții pentru o viață mai bună, chiar dacă acest lucru înseamnă sacrificiu sau compromis.

"Pentru ca un individ să funcționeze optim este necesar să fie satisfăcute o serie de nevoi. Până la nevoile de socializare, educație și dezvoltare sunt nevoile bazale care se referă la hrană, siguranță și adăpost.

Când, din cauza condițiilor externe, aceste nevoi nu sunt satisfăcute ele devin presante pentru individ și devin centrul existenței sale, împiedicându-l să mai funcționeze la parametri normali. Tristețea, dezamăgirea, frustrarea devin constante în viața lui făcându-l să trăiască într-o lume în care constrângerea îl blochează și în care nu mai reușește să găsească resurse pentru a se mobiliza, a se dezvolta, să funcționeze și să progreseze.

Mecanismele de supraviețuire intră în funcțiune, blochează evoluția și devin centrul vieții. Practic, întreaga personalitate se restructurează și toate principiile și reperele de viață cândva sănătoase acum se schimbă și se transformă, disperarea luându-le locul.

Fiind vorba de nevoi bazale de viață doar satisfacerea lor poate aduce echilibru individului. Sistemele de protecție și organizare socială sunt singurele care pot controla la un nivel liminal satisfacerea unor cerințe social adaptative, dându-le indivizilor șansa și speranța zilei de mâine", explică psihologul Elena Ranga.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4055 secunde