Legătura între hepatita ”misterioasă” și vaccinul COVID

465
Legătura între hepatita ”misterioasă” și vaccinul COVID - hepatita-1651068595.jpg
Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, susține că mai multe cercetări au demonstrat că hepatita de cauza necunoscută care îi afectează pe copii nu are legătură cu formele cunoscute ale SARS CoV-2 și nici cu vaccinul anti-COVID.


”Ipoteze despre cazurile de hepatita de cauză necunoscută care afectează copiii:

În acest moment, discutăm despre un diagnostic de excludere.


Simptome

Dacă un copil cu vârsta între o lună și 16 ani prezintă dureri abdominale, icter, urină de culoare închisă, scaunul deschis la culoare (alb), diaree, vărsături și uneori chiar febră, atunci are un tablou sugestiv pentru hepatită și trebuie să se prezinte la camera de gardă a unui spital de pediatrie pentru confirmare.


Potrivit Antena3.ro analizele de laborator pot indica o creștere marcată a nivelului transaminazelor (întărind ipoteza unei hepatite), dar este nevoie de analize detaliate pentru a identifica și cauza. Daca analizele pentru virusurile hepatitice A, B, C, D si E sunt negative și dacă este exclusă atât ipoteza unei boli autoimune, cât și a unei cauze alimentare (ingestia de alimente sau medicamente cu efect hepatotoxic), atunci ne aflăm în fata probabilității unei hepatite de cauză necunoscută, asemenea cazurilor identificate majoritar în UK (peste 110 din 170 de cazuri raportate până acum la nivel mondial).


Cauze

În acest moment nu este identificată o cauză pentru cazurile de hepatită, dar câteva ipoteze sunt luate în calcul:

Coinfecția dintre un anumit subtip de adenovirus si un alt virus (ex. SARS-CoV-2), în care adenovirusul să acționeze ca un declanșator (adenovirusul este agentul patogen cel mai frecvent întâlnit la cazurile diagnosticate)

Infecția cu o variantă de adenovirus care sa fi suferit mutații

Infecția cu o noua variantă SARS-CoV-2

Infecția cu un agent patogen nou, despre care fie nu cunoaștem foarte multe lucruri, fie uzual nu se asociază cu afectarea de tip hepatită (singur sau în asociere cu alți agenți patogeni)

Expunerea la substanțe toxice, neidentificate încă prin anchetele epidemiologice

La acestea se adaugă susceptibilitatea ridicată la infecții, în general, a copiilor, pe fondul restricțiilor din ultimii doi ani.


Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5648 secunde