Marfă de import

Legumele din piețe, vândute la preț de trufandale

920
Legumele din piețe, vândute la preț de trufandale - pozafond-1362322175.jpg
Primăvara a venit oficial în calendar, dar ea a sosit și prin grădini. Au apărut ghioceii, zambilele, narcisele, dar și legumele de sezon. Le găsim acum și în piețe, dar mulți dintre noi ne mulțumim doar să le admirăm, pentru că prețurile foarte mari ne împiedică să ne umplem sacoșele cu ele. 

Piețele din Constanța sunt pline de verdețuri și legume de primăvară. O scurtă plimbare printre tarabe îți face poftă instantaneu de o salată mare cu de toate, așa cum le place românilor. Însă mulți rămânem doar cu pofta sau ne luăm doar câteva fire, "așa, de poftă". Puțini își permit să dea 5 lei pe o salată, 10 lei pentru un kilogram de spanac și 7 lei pe kilogramul de roșii.

Legumele de primăvară sunt atât de scumpe încât abia de te poți apropia de ele. Dacă, anul trecut, piețarii dădeau vina pe iarna grea pentru prețurile foarte mari, acum, după o iarnă atât de blândă, ai crede că nu mai au nicio scuză. Totuși, dacă îi întrebi cum e posibil să coste toate atât de mult, dau din umeri și spun că astea sunt vremurile și că nu le convine nici lor, pentru că vânzările merg foarte slab. Oamenii vin și cumpără strictul necesar, nu își mai umplu sacoșele.

Prețuri de străinătățuri

În Piața Griviței, tarabele sunt încărcate, dar aproape toată marfa este de import. Comercianții care s-au descurcat să se aprovizioneze cu legume de import sunt în piață. Îi recunoști după varietatea de produse de pe taraba lor. Micii producători au venit doar cu câteva verdețuri.

"În-afară de ceapa verde, toată marfa este din străinătate. Roșiile sunt de Italia, salata și ridichile la fel. Ardeii grași de Spania, ciușca este bulgărească. Legumele românești nu au apărut încă", ne-a spus o precupeață.

La doi pași de ea, mai într-o margine, o bătrânică își aranjează cu atenție grămăjoarele de urzici. Sunt sută la sută românești, culese chiar de dimineață, din curtea femeii. Le dă cu 2 lei grămăjoara. Dar nu se prea înghesuie lumea să le ia. Cumpărătorilor le fug ochii tot către legumele frumos colorate și lucioase de alături.

Acolo, roșiile sunt 8 lei kilogramul, castraveții cornișon 9 lei kilogramul, ardeii grași 13 lei, ardeii kapia 12 lei, salata 4,5 lei, cinci fire de ceapă verde într-o legătură 1,5 lei, ciușca bulgărească 1,5 lei. Vizavi, o altă precupeață ne îmbie să cumpărăm spanac. Îl dă cu 8 lei kilogramul, pentru că este deja curățat.

Mai ieftin la supermarket

În marile magazine oferta este chiar mai bogată și, în multe cazuri, prețurile sunt chiar mai mici. Roșiile le găsești chiar și 5,5 - 6 lei kilogramul, ardeii grași sunt 11 lei, iar cei kapia - 10 lei. Castraveții se vând cu 7 - 8 lei kilogramul, ridichile cu 3 lei, salata cu 3,5 - 4 lei.

Oamenii cumpără și ei ce pot: "Au ajuns legumele să fie mai scumpe decât carnea. O salată te costă cât o friptură. Ciupercile sunt 3 lei kilogramul. Mai convenabil este să cumperi legume congelate, la pungi sau la kilogram, vrac. Astea stau pe tarabe cu zilele, nu mai poți să spui că iei legume proaspete", spune Ana Mihu, din Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 10 Aprilie 2012
Stire din Social : Cât ne costă masa de Paște
Vineri, 30 Noiembrie 2012
Stire din Economie : Postul ne usucă buzunarele
Pagina a fost generata in 0.2743 secunde