Mai puţini delfini eşuaţi, în 2021. „Pandemia a oferit un moment de respiro mamiferelor marine”

152
Mai puţini delfini eşuaţi, în 2021. „Pandemia a oferit un moment de respiro mamiferelor marine” - fondmaiputinidelfini-1645731865.jpg

Articole de la același autor

În anul 2021, activiştii de mediu au înregistrat numai 50 de delfini eșuaţi, cu mult sub media anuală de eșuări, și anume 85. Acesta este cel mai mic număr înregistrat în ultimii 10 ani. Cei 50 de indivizi aparțin celor trei specii de cetacee: 70% marsuini, urmați de afalini și doar 4% delfini comuni.

Numărul mic de eșuări este condiționat de foarte mulți factori, precum prezența sau absența mamiferelor marine în zonele de pescuit influențate de disponibilitatea hranei, efortul de pescuit, situația socio-economică și de vremea instabilă care permite sau nu derularea activității de pescuit.

„Am putea spune că, pe undeva, pandemia a oferit un moment de respiro mamiferelor marine, și de aceea a fost înregistrată cea mai mică incidență a cazurilor de eșuare la litoralul românesc din ultimul deceniu. În același timp, rezultatele proiectului CeNoBS au îmbogățit cunoștințele despre distribuția sezonieră, precum și despre abundența celor trei specii de cetacee din Marea Neagră, arătând totodată fragilitatea stării de conservare a acestor populații prin numărul îngrijorător de capturi accidentale în plasele de pescuit, la nivel bazinal”, explică Marian Paiu, director executiv ONG Mare Nostrum.

Studii de acustică pentru a identifica delfinii

Studiile de acustică continuă și în acest an pentru a identifica dinamica populațiilor de cetacee de pe litoralul românesc, dar și din bazinul Mării Negre. Studiul a fost demarat în 2020, sub denumirea BlackCeTrends, alături de partenerii din Ucraina, Bulgaria, Turcia și Georgia, pentru a stabili dinamica cetaceelor la nivelul întregului bazin.

„Acest studiu ne-a ajutat să identificăm prezența delfinilor și marsuinilor și în sezonul rece, unde literatura de specialitate menționează o migrație a lor în apele din estul bazinului. Datorită acestui lucru ne vom intensifica eforturile, în anii următori, pentru a identifica populațiile rezidente de delfini și, dacă este posibil, de marsuini prin metoda foto-identificării. De-a lungul anilor, Mare Nostrum a implementat această metodă în apele românești ale Mării Negre, unde a reușit să realizeze un catalog de foto-identificare, cu exemplarele surprinse în monitorizările dedicate“, menționează Costin Timofte, asistent proiect ONG Mare Nostrum.

De asemenea, pe toată durata anului, ONG Mare Nostrum s-a deplasat la 37 de intervenții rapide, costul acestor deplasări fiind asigurat de donațiile obținute în urma campaniei „Adoptă un delfin”. „De anul trecut, rețeaua de monitorizare activează din nou după o pauză de un an de zile, cauzată de contextul pandemiei. În rețea s-au înscris 10 unități de învățământ, cu 580 de membri noi, atât profesori, cât și elevi. În felul acesta, rețeaua ne ajută să monitorizăm eficient cetaceele în extra-sezon. Scopul rețelei este acela de a raporta delfinii in-situ sau eșuați de la litoralul romanesc”, mai precizează Costin Timofte.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5327 secunde