Medicamentele eliberate pe rețetă în farmacii sunt la fel de periculoase precum drogurile. Avertismentul specialiștilor

426
Medicamentele eliberate pe rețetă în farmacii sunt la fel de periculoase precum drogurile. Avertismentul specialiștilor - pastile-1667238126.jpg

Articole de la același autor

Deși mulți dintre noi atunci când vorbim despre dependenţa de substanţe avem tendința de a ne focaliza pe droguri precum heroina, cocaina, alcoolul sau tutunul, omitem medicamentele uzuale sau cele care se eliberează doar pe bază de reţetă medicală, spune dr. Codrina Moraru, medic psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iaşi, potrivit Gândul


Specialistul a explicat că aceste preparate farmaceutice pot dezvolta, la rândul lor, dependență, având în sine un potențial adictiv crescut.

„Să nu uităm, de asemenea, că în cadrul populaţiei din România automedicaţia este la ‘rang de cinste’, cu efecte indezirabile asupra psihicului şi bunăstării individului. Medicamentele eliberate pe baza prescripţiei medicale reprezintă de fapt principala sursă de dependenţă din lume”, a afirmat dr. Codrina Moraru.


Medicul ieşean a explicat că oamenii fac abuz de medicamente în primul rând din cauza uşurinţei cu care se pot obţine.

„Pastilele se pot procura foarte uşor atât de la farmacii, cât şi din mediul online, odată cu creşterea digitalizării, astfel că nu mai este nevoie ca pacientul să mai treacă pe la medic. În al doilea rând, există o credinţă generală că medicamentele par mai puţin toxice decât drogurile. Când sunt folosite corect, pastilele pe bază de reţetă susţin sănătatea şi îmbunătăţesc calitatea vieţii. Utilizate incorect, unele substanţe au aceleaşi efecte nocive ca drogurile de mare risc. Un medicament poate avea efecte neplăcute dacă este luat concomitent cu alte tratamente sau cu alcool. Din dorinţa de a ne trata singuri ajungem să intrăm, aşadar, într-un cerc vicios, cu potenţial letal, care va necesita tratament extensiv pe viitor. Este necesară o educaţie sanitară permanentă a populaţiei, a personalului medical, farmaciştilor, pentru a nu se ajunge la situaţii dramatice care să pună în pericol viaţa pacientului. Pledez pentru vizita la medic atunci când ne confruntăm cu situaţii medicale care ne depăşesc competenţele tocmai din dorinţa de a nu ne face mai mult rău”, a precizat dr. Codrina Moraru.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2646 secunde