Medicii din ambulatoriu ameninţă cu proteste, din cauza reducerii bugetului. „Pacienții vor fi afectați!”

3659
Medicii din ambulatoriu ameninţă cu proteste, din cauza reducerii bugetului. „Pacienții vor fi afectați!” - sus-1705331706.jpg

Articole de la același autor

Valuri de nemulţumiri în sistemul sanitar. Corpul medicilor specialiști din ambulatoriul de specialitate Constanța își exprimă poziția fermă de opoziție față de proiectul Ordinului pentru modificarea şi completarea normelor metodologice de aplicare a Hotărârii Guvernului nr. 521/2023. Acesta face referire la aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate. În acelaşi timp, Colegiul Medicilor Stomatologi din România își exprimă îngrijorarea cu privire la reducerea la jumătate a plafoanelor pentru bolnavi.

Cadrele medicale spun că, deși valoarea totală a bugetului alocat pentru anul 2024 este mai mare, proiectul actului normativ aflat în discuţii, la acest moment, impune scăderea valorii punctului de la 4.5 lei la 3.3 lei pentru serviciile medicale din ambulatoriile de specialitate, generând, astfel, o diminuare a veniturilor globale de aproximativ 50%. Potrivit medicilor, sarcina fiscală a crescut, iar cheltuielile cabinetelor medicale au crescut și ele exponențial. Ca urmare, mulţi nu le vor putea susține din veniturile ce urmează a fi realizate, iar aici ne referim la cheltuielile cu salariile, utilitățile, taxele și impozitele către bugetul de stat și bugetele locale.

Toate acestea în condiţiile în care veniturile multor cabinete provin

într-un procent covârșitor din contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, reușind în acest fel să ofere pacienților asigurați servicii medicale complete pe care, într-o altă situație, multe categorii de cetățeni nu și le-ar putea permite în regim privat - programele naționale de sănătate, boli rare, boli cronice, tratamente cu prescripție cost-volum ş.a.m.d.

„Valorile garantate ale punctelor pentru anul 2024, aferente asistenţei medicale din ambulatoriul de specialitate, dar și sumele aferente altor sectoare de activitate din domeniul medical și propuse prin proiectul ordinului amintit, vor genera un efect în cascadă, care va duce la alterarea severă a calității actului medical, la alterarea semnificativă a stării de sănătate a populației și la costuri suplimentare enorme în unitățile de sănătate publice, prin creșterea numărului de prezentări și prin gravitatea acestora. Ambulatoriile aferente instituțiilor medicale publice nu vor putea prelua acest volum imens de pacienți, în acest fel sistemul ajungând în colaps. Solicităm ferm negocieri urgente între reprezentanții corpului medical - conducerile asociațiilor profesionale, Colegiul Medicilor din România și autoritățile decidente, precum și recalcularea fără întârziere a valorilor punctajelor sus menționate în vederea obținerii unei situaţii financiare care să permită desfășurarea în bune condiții a actului medical”, a precizat dr. neurolog Adrian Barbu, reprezentant al Asociaţiei Profesionale a Medicilor de Ambulatoriu (APMA).

Propunerea va avea un efect de domino și va afecta şi spitalele

Medicul neurolog a precizat că situaţia actuală în sistemul medical este una foarte complicată, iar nemulţumirile colegilor cu privire la proiectul de finanţare a serviciilor de medicină primară şi ambulatoriu de specialitate sunt cât se poate de bine argumentate. „Discutăm despre scăderea punctului, undeva în jurul a 30%, variabil, între medicina de familie şi ambulatoriul de specialitate. În aceste condiţii, în contextul noilor măsuri fiscale, deficitul pe cabinet medical poate ajunge la 50% din veniturile anului anterior. Dacă la masa negocierilor, nu se vor obţine rezultate favorabile, probabil că vor fi organizate şi acţiuni de protest, dar, deocamdată, la Constanţa nu se discută despre aşa ceva. Între timp, facem toate eforturile în a asigura asistenţa medicală în toate ambulatoriile de specialitate, din dorinţa de a nu afecta accesul pacienţilor la serviciile medicale”, a subliniat dr. Barbu.

Referitor la acest subiect, directorul Spitalului Orăşenesc Hârşova, Andrei Badiu este de părere că, pe lângă medicii de familie și specialiștii care lucrează în ambulator, această propunere va avea un efect de domino și vor afecta şi spitalele, pe lângă faptul că le vor scădea veniturile pe care le au în urma consultațiilor în ambulatoriu. „În acest fel, se vor supraaglomera camerele de gardă și camerele de primire urgențe, deoarece toți pacienții când vor vedea ușa închisă la medicul de familie sau la cabinetul medicului specialist, se vor adresa spitalelor publice. Toate acestea pe lângă faptul că serviciile sunt slab decontate în spitalele mici, orăşeneşti, cum este și spitalul nostru, unde cea mai mare parte a veniturilor o reprezintă decontarea serviciilor medicale de către CAS”, a declarat managerul, pentru „Cuget liber”.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.607 secunde