Ministrul Rafila, despre cazul femeii gravide decedate: „Lipsă de interes și empatie"

259
1
Ministrul Rafila, despre cazul femeii gravide decedate: „Lipsă de interes și empatie
Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că a fost „foarte serios afectat” de cazul de la Maternitatea din Botoşani, unde o tânără gravidă a fost lăsată practic să moară. Ministrul susține că „acest eveniment nu a fost atât de mult legat mai degrabă de o eroare medicală, cât de o lipsă de interes şi empatie.”


Managerul interimar al Spitalului Judeţean Botoşani, unde Alexandra a murit, după ce șapte ore nu a primit nicio îngrijire medicală, a fost demis.
Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului Județean Botoșani, care a cerut și demisia medicului curant și a celui de gardă care nu au dat dovadă de empatie față de gravida care avea nevoie de ajutor.


„Este clar că lipsa de inacţiune a afectat serios siguranţa acestei femei tinere”


Rafila a menţionat că au fost sesizate atât Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor din Botoşani, cât şi Poliţia.


„Ministerul Sănătăţii are o structură specializată – Inspecţia Sanitară de Stat care poate să controleze condiţiile igienico-sanitare, care a realizat raportul ce a sesizat inacţiunea personalului medical timp de şapte ore la o pacientă cu o sarcină oprită din evoluţie.


Am sesizat şi noi celelalte instituţii care au fiecare partea de responsabilitate, respectiv Colegiul Medicilor din România, deoarece discutăm despre practica medicală, iar dreptul de liberă practică este acordat exclusiv de către Colegiul Medicilor din România, am sesizat Colegiul din Botoşani, acolo este o jurisdicţie judeţeană, Autoritatea Naţională pentru Managementul Calităţii din Sănătate.


Lucrurile care ne-au contrariat extrem de mult şi ne-au afectat au dus şi la o decizie de a sesiza Poliţia judeţului Botoşani, pentru că acest eveniment nu cred că a fost atât de mult legat mai degrabă de o eroare medicală, cât de o lipsă de interes şi empatie. (…) Este clar că lipsa de inacţiune a afectat serios siguranţa acestei femei tinere care, din păcate, dincolo de faptul că a murit, a lăsat şi trei copii fără mamă”, a explicat Rafila.


„Ar trebui să lucrăm mai mult şi la partea de empatie care generează pacientului încredere”
Alexandru Rafila recunoaște că a fost afectat de ceea ce s-a întâmplat la Botoșani și că această tragedie demonstrează clar faptul că trebuie lucrat la relația medicului cu pacientul, astfel încât să nu acutizeze traumele, ci să ajute.


„A fost situaţia de la Botoşani care, cel puţin pe mine, m-a afectat foarte serios şi care cred că trebuie să ne dea de gândit în ceea ce priveşte modul în care abordăm relaţia medicului cu pacientul şi poate că ar trebui să lucrăm mai mult şi la partea de empatie care generează pacientului încredere şi care evită incidentele legate de situaţii cum a fost cea de la Botoşani”, a spus ministrul, potrivit Agerpres.


„Dacă aceste servicii nu sunt prestate, este o problemă legată de modul de funcţionare a sistemului de sănătate”


Ministrul Rafila susține faptul că principala neregulă este aceea că nu s-a acţionat mai multe ore.


„Era o constatare legată de oprirea din evoluţie a sarcinii şi o astfel de situaţie trebuia abordată medical. (…) Un raport oficial îl vom avea după ce toate organismele sesizate vor investiga şi vor avea o concluzie comună”, a completat ministrul Sănătăţii.


Rafila a afirmat că trebuie să fie implicată şi Casa de Asigurări de Sănătate întrucât aceasta plăteşte serviciile medicale.


„Trebuie să implicăm neapărat şi Casa de Asigurări de Sănătate, pentru că, până la urmă, ei plătesc nişte servicii medicale pentru pacienţi. Or, dacă aceste servicii nu sunt prestate, este o problemă legată de modul de funcţionare a sistemului de sănătate. (…) Nu putem să exonerăm proprietarii acestor spitale de modul în care se desfăşoară asistenţa medicală în aceste spitale”, a mai spus Rafila.


Fratele Alexandrei susține că îi va da în judecată pe toți cei care i-au lăsat sora să moară, fără să-și facă treaba din punct de vedere medical.


„Poate dacă îmi scria mie, poate mă duceam acolo, reușeam să fac ceva. Eu am aflat dimineață de la mama mea că a murit. I-a scris soțului și a sunat-o pe mama. Ultimul mesaj i l-a dat mamei, atunci mama s-a urcat în mașină și s-a dus la maternitate, dar era prea târziu.


Nu se aștepta nimeni, mama e și ea cadru medical, nu bag toate cadrele medicale în aceeași oală, sunt și medici dedicați. Dar pe aceștia nu pot să îi numesc medici. Cum poți spune, când vezi că fata aia te imploră să îi faci ceva și tu, să îi spui să aștepte medicul curant. Și un criminal mai are milă câteodată.




Comentează știrea

Cornel
24 august 2023
Prostie cu empatia lui

Atat timp cat medicii au fost incadrati drept functionari PUBLICI in sens penal de 2 decizii mizerabile ale ICCJ si CCR prin 2013-2014 , singurul loc din Europa unde exista aceasta situatie, de ce se cere empatie ???? Un functionar de primarie sau ANAF este empatic cu cei de la care percepe taxe ???? Prin lipsa de empatie a fost explicat cazul doctoritei batuta de un tigan la Fetesti acum un an, caz care si acum se judeca.

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.5269 secunde