Nu faceți excese de Paști! Mâncați cu măsură!

164
Nu faceți excese de Paști! Mâncați cu măsură! - shutterstock184359941e1461602767-1556348756.jpg

Articole de la același autor

Perioada sărbătorilor este  însoțită, de cele mai multe ori, de excese alimentare. Aceste excese se întind pe parcursul câtorva ore bune, fiind asociate cu consumul de alcool. Multe dintre alimentele prezente la aceste ocazii sunt bogate în grăsimi de origine animală (maioneza, sosurile, cremele etc ).

Tentațiile culinare sunt multe, întâlnirile cu cei dragi și cu familia au loc în  jurul meselor încărcate cu de toate. Să nu ne lăsăm "surprinsi " de meniu și să selectăm doar ce ne place cel mai mult din meniu, ce nu mâncăm în restul anului.Sigur că dimensiunile porțiilor vor face diferența. Cu cât mâncăm mai puțin, organismul nostru o să fie mai mulțumit. Să ne bucurăm mai mult de cei dragi povestind cu ei, poate chiar ieșind împreună la plimbare. Recunostința,bucuria și dragostea nu ar trebui măsurate în cantitatea de mâncare consumată. Să nu uităm de salate și legume ca aliați pentru o digestie mai ușoară și prietenoasă.

Dr. Monica Grasa spune că băuturile alcoolice trebuie consumate cu moderație, este recomandarea valabilă cu această ocazie așa cum este valabilă oricând. Perioada sărbătorilor de iarnă este definită, de foarte multe ori, ca fiind o perioadă a meselor întinse, bogate în grăsimi, glucide și alcool, hipercalorice, impresionante ca volum.

"Ne dorim să mâncăm de toate, să nu ne lipsească nimic de pe masă. Cuvântul "magic" care ne va ține departe de eventuale neplăceri digestive și nu numai, post-sărbători, este "moderație". Moderație în dimensiunea porțiilor, repartizarea meselor pe tot parcursul zilei și nu transformarea zilelor într-un ospăț continu.

Grăsimile, carbohidrații( glucidele) și alcoolul sunt principalii "actori" ai acestei perioade. Grăsimile se regăsesc în preparatele din carne, în sosuri, în preparatele făcute cu maioneză, în produsele de patiserie și cofetărie. Pentru a evita neplăcerile, alegem porții mici, alegem să  limităm cantitatea  grăsimilor folosite la prepararea mâncărurilor tradiționale,  să evităm  dulciurile inutile din comerț", a explicat medicul.

Totodată, însoțirea meselor bogate în grăsimi de salate și legume este o soluție salvatoare de la eventuale neplăceri digestive ulterioare.

Glucidele( carbohidrații) sunt "dușmanii " persoanelor cu diabet și persoanelor cu obezitate. Glucidele sunt prezente în deserturi, pâine, fructe, garnituri( cartofi, orez).

Astfel, reducem cantitatea de pâine, evităm consumul se sucuri și dulciuri cumpărate, înlocuim fructele cu salate și legume( sau, le consumăm într-o cantitate mică). "Ne putem bucura de tradițiile gastronomice dar nu trebuie să uităm de plimbările în aer liber, de odihnă și de cuvântul "magic" : moderație.

 Să ne bucurăm mai mult de oameni și mai puțin de mâncare, să ne bucurăm de sărbătoarea spirituală și mai puțin de cea culinară", a completat medicul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9892 secunde