O mare nedreptate a fost soluționată! Medicii de familie vor beneficia de vechime în muncă

2888

Articole de la același autor

Veste bună atât pentru medicii de familie, cât şi pentru medicii dentişti. În sfârşit, activitatea acestora ar putea avea recunoaștere deplină ca vechime în muncă. Recent, a fost votată favorabil o inițiativă legislativă care, practic, îndreaptă o mare nedreptate făcută miilor de medici de familie, de specialitate sau stomatologi care lucrează în cadrul propriilor lor cabinete medicale. Toate acestea în condiţiile în care, în prezent, potrivit legislației actuale, lor nu le este recunoscută vechimea în muncă în cazul unor concursuri de angajare sau al încadrării pe grila de salarizare în unitățile publice.

După ce ani de zile nu au beneficiat de anumite drepturi, iată că medicii vor primi, într-un final, ceea ce merită: vechimea lor în câmpul muncii va fi menţionată, de acum înainte, foarte clar, negru pe alb. „Ne-am consultat cu medicii de familie, stomatologii și asociațiile profesionale ale acestora și ne-au semnalat o lacună în lege, pe care acum o reparăm. Medici de familie chiar și cu 20 de ani de experiență nu aveau vechimea în muncă recunoscută la concursurile de angajare sau în grila de salarizare din mediul public, deși plăteau contribuțiile aferente, deoarece li se cereau la dosar contracte de muncă. Fiind profesii liberale, aceștia nu își pot face contracte de muncă lor înșiși în propriul cabinet, pentru că nu au legal această opțiune. Ei plătesc contribuții pe munca independentă, experiență care, odată ce trece legea noastră, le va fi recunoscută deplin”, a declarat Oana Țoiu, membră în Comisia pentru Muncă și Protecție Socială, inițiatoarea legii.

Ca urmare, noua propunere prevede ca perioada în care cabinetul medical individual a furnizat servicii medicale să fie considerată experiență profesională de medic pentru titularul cabinetului și să fie considerată vechime în muncă, similar prevederilor legale care li se aplică avocaților care au recunoscută vechimea în propriile cabinete. Atenţie, însă! Pentru a fi luat în considerare ca vechime în muncă pentru medic, cabinetul său individual trebuie să îndeplinească două condiții: să fi avut venituri nete de cel puțin 12 salarii minime brute pe țară și să fi achitat contribuţiile datorate bugetului asigurărilor sociale de stat.

Ce părere au medicii constănţeni despre această măsură? „Eu nu cunosc legislația, însă știu că este o problemă cu vechimea noastră, mai ales în ceea ce privește calculul pentru pensie, care ne defavorizează. Sincer, este o măsură foarte bună, mai ales pentru cei care sunt propriii lor șefi, în cazul în care deţin un cabinet medical individual, dar și nouă, la privat, dacă ne încadrează cum trebuie în contractele de muncă. La privat, cel puţin, dacă încadrarea este minimă, atunci afectează vechimea pe termen lung, dar acolo totul este discutabil, după caz”, ne-a declarat dr. Valentina Păun.

La rândul său, dr. Cristina Nuca a precizat că activitatea desfăşurată în prezent constituie vechime în câmpul muncii numai dacă medicul respectiv are şi contract de muncă, adică dacă plăteşte de două ori CAS, CASS, pensie etc, o dată pe venitul cabinetului şi a doua oară pe salariul declarat. „Dacă se va recunoaşte vechimea fără contract de muncă, va fi extraordinar, dar nu cred. Ideea este extraordinară, pentru că, da, este o mare nedreptate”, a subliniat specialistul. Tot pentru a beneficia de toate drepturile ce li se cuvin, unii medici au recurs la alte soluţii. „Noi avem statut de liberi profesionişti, iar vechimea se dobândeşte prin plata taxelor şi impozitelor la salariu. Eu, de exemplu, mi-am făcut şi salariu”, a precizat dr. Cristian Mina.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4622 secunde