O nouă șansă pentru prematuri și nou-născuți. Secția de Neonatologie, reabilitată, după 40 de ani

309
O nouă șansă pentru prematuri și nou-născuți. Secția de Neonatologie, reabilitată, după 40 de ani - fotofondsectieneonatologie-1569426350.jpg

Articole de la același autor

Peste 8.000 de ore de muncă, 10.000 de cărămizi, o mână de oameni curajoși și 2.060.000 milioane de euro. Atât a fost nevoie pentru ca Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța să aibă, în sfârșit, o secție modernă de Neonatologie. Ceea ce statul nu a putut să facă în zeci de ani de zile, două asociații și o fundație au reușit în ceva mai mult de doi ani.

Secția veche, mizeră, unde an de an se frângeau aripile a peste 1.000 de bebeluși, a fost complet refăcută, recompartimentată și adusă la standarde înalte.

Lucrările au început în august 2017, iar investiția totală s-a ridicat la 2.060.000 milioane de euro. Inițiativa demarării reabilitării secției aparține Asociației Dăruiește Aripi din Constanța, care, împreună cu Asociația Inima Copiilor, a reușit să strângă 520.000 de euro. Diferența necesară a venit de la Fundația Vodafone România.

"Mortalitatea infantilă din regiunea de sud-est a țării noastre trecea de 10 la mie în 2015, fiind de trei ori mai mare decât media europeană. Astfel, modernizarea Compartimentului de Terapie Intensivă Neonatală de la Spitalul Județean Constanța a constituit pentru noi o prioritate. Acesta nu mai fusese renovat, decât parțial, din 1968, anul construirii spitalului. În urma lucrărilor efectuate, compartimentul corespunde standardelor europene, fiind dotat și cu o soluție de telemedicină modernă, ceea ce constituie un punct de plecare pentru a oferi șanse crescute de supraviețuire nou-născuților cu afecțiuni medicale severe, precum și un mediu de lucru adecvat personalului medical", a explicat Angela Galeța, directorul fundației.

Soluție modernă de telemedicină

În urma lucrărilor de renovare, efectuate pe o suprafață de 600 de metri pătrați, compartimentul dispune de 22 de locuri la terapie intensivă, împărțite în șase saloane cu câte un pat și opt saloane cu câte două paturi, și de 10 locuri pentru prematuri. Fiecare salon este dotat cu o cameră de supraveghere, care, în caz de urgențe, poate face zoom pe monitoarele de funcții vitale montate pe pandante. În holul central se află monitoare pe care se pot afișa funcțiile vitale sau imagini din saloane și camere de supraveghere pentru monitorizarea activității de pe hol. În camera medicilor a fost instalat un videowall. Soluția de telemedicină va permite transmiterea securizată de imagini și parametrii medicali, în timp real, urmărirea de la distanță a semnelor vitale ale pacienților și organizarea de videoconferințe.

Deocamdată, încă mai lipsește o parte din aparatură, pe care s-au angajat să o achiziționeze autoritățile județene. "Consiliul Județean Constanța a alocat, anul acesta, peste 21 de milioane de lei pentru dotarea integrală a acestui compartiment de terapie nou-născuți proaspăt reabilitat. Procedura de achiziție publică este în plină desfășurare. Este destul de greu de apreciat un termen concret vizavi de momentul în care vor fi finalizate toate etapele și vor sosi echipamentele. Un termen realist ar fi jumătatea anului viitor", a declarat Mihaela Petrachi, director în cadrul Consiliului Județean Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.5552 secunde