Iată cum decurg discuțiile dintre doctori și bolnavi

Pacienții care așteaptă cu orele la Urgențe amenință cu procese

2730
Pacienții care așteaptă cu orele la Urgențe amenință cu procese - 576cd01c2d63ed35ca3f5e09a9b0e04e.jpg
Numărul celor care ajung la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a crescut cu 25% în ultimele zile, dar sunt destui pacienți care nu reprezintă de fapt urgențe și ar putea, la fel de bine, să fie consultați de medicii de familie. Iar pentru că, de când a fost dată
în folosință noua aripă, triajul se face cu simț de răspundere, acești pacienți sunt nevoiți să aștepte și câteva ore pentru a fi văzuți de un medic. Rezultatul: nervi întinși, atât ai pacienților cât și ai medicilor, amenințări cu procese și injurii.

Dr. Rodica Tudoran, medic-șef UPU din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, spune că, în ultimele zile, numărul prezentărilor în unitatea pe care o conduce a crescut considerabil. "În această perioadă a sezonului estival avem 500 - 550 de prezentări, în 24 de ore, în creștere cu aproximativ 25%. Foarte mulți vin în week-end-uri", a arătat medicul.

30 - 40% dintre prezentări nu sunt urgențe
Ca și în trecut însă, în numeroase cazuri, pacienții ar fi putut să se prezinte din vreme la medicul de familie și să scutească drumul până la Spitalul Județean. "În 30-40 % din cazuri nu sunt urgențe reale și ar putea fi rezolvați la medicul de familie. Sunt pacienți care au febră și dureri de cap de o săptămână și vin direct la Urgență, fără să fi trecut deloc pe la medicul de familie. Turiștii sunt de înțeles, că nu au unde să meargă, dar constănțenii?", a mai arătat reprezentantul UPU.
Indiferent că au sau nu o urgență, toți pacienții care ajung la UPU sunt consultați. Unii, însă, trebuie să aștepte și câteva ore bune. "Noi îi vedem pe toți, dar în funcție de priorități. Oamenii trebuie să înțeleagă că asistenta de triaj este cea care stabilește în ce ordine sunt consultați, ea își asumă responsabilitatea, și că este posibil să aștepte și până la două ore", a atras atenția dr. Tudoran. Iar cum triajul se face, mai nou, în aripa recent dată în folosință, unde există mai mult spațiu de investigații și un loc amenajat special pentru rude și pentru cei care așteaptă, triajul este făcut cu simț de răspundere.
De altfel, și numărul prezentărilor este ridicat. Astfel, luni seară, într-o singură oră, medicul urgentist de medicina internă a consultat 16 pacienți, în condițiile în care de la ora 20,00 la ora 24,00 au ajuns la spital 65 de pacienți.
Faptul că sunt puși să aștepte nu este, de multe ori, pe placul pacienților - chiar dacă acest fapt este legal și este aplicat în străinătate - și se ajunge la amenințări și injurii. Astfel, cadrul medical ne-a povestit cum, zilele trecute, o doamnă de vârsta a treia a ținut să-i atragă atenția că va apela la instanță dacă nu este consultată imediat. "Mi-a spus că s-a judecat cinci ani cu o vecină și că mă dă în judecată dacă nu o consult imediat", ne-a spus dr. Tudoran. Reacția medicului: a respectat procedurile legale, a consultat cazurile mai urgente, dar a avut grijă să ia datele de identitate și un număr de contact al unui alt pacient, care de asemenea aștepta, în caz că va avea nevoie de martori.
Astfel de scenarii sunt frecvente în Urgență, la fel se întâmplă des ca aparținătorii să nu înțeleagă că nu au voie să pătrundă în zona de consultații, să înjure cadrele medicale… sau să le facă propuneri indecente. Potrivit medicilor, astfel de discuții "neprincipiale" și nemulțumiri au numai pacienții care nu reprezintă, într-adevăr o urgență.

Nemulțumirile pacienților
Pe de altă parte, însă, pacienții se plâng că atitudinea cadrelor medicale de la Urgență lasă de dorit. "Am ajuns noaptea cu tatăl meu la Urgență și nu mi-a plăcut ce am găsit. Asistentele ieșeau foarte des la țigară, cu pungile de semințe în brațe și stăteau în pauză și câte jumătate de oră și mai bine. Erau ocupate, într-adevăr, dar nu cu munca, ci cu flirtatul cu agenții de pază, cu care se țineau de mână și râdeau. În schimb, față de pacienți și vizitatori aveau o atitudine foarte ostilă, de parcă erau deranjate de prezența lor acolo", ne-a declarat ruda unui pacient internat în Spitalul Județean.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6086 secunde