Soluțiile propuse de "Sanitas"

Sindicaliștii de la Spitalul Județean acceptă disponibilizarea a 178 de angajați

4087
Sindicaliștii de la Spitalul Județean acceptă disponibilizarea a 178 de angajați - c70f6b25d708ccc79f5a0a0adbd6ad6e.jpg
Membrii sindicatului "Sanitas" și reprezentanții medicilor din Spitalul Județean Constanța s-au reunit, ieri după-amiază, pentru a pune la punct un proiect privind reducerile financiare, alternativ celui realizat de Consiliul de Administrație al unității sanitare. În final, după analizarea bugetului spitalului și a economiilor care se pot face, sindicaliștii au căzut de acord că este într-adevăr nevoie să fie realizate disponibilizări, dar mai puține decât cele propuse de CA.
În prezent, pentru salariile angajaților Spitalului Județean se cheltuiesc aproximativ 6,2 milioane de lei pe lună (în această sumă nu sunt incluse, după cum ne-au spus sindi-caliștii, tichetele de masă, care oricum nu au mai fost acordate din aprilie). Fondurile primite de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate sunt insuficiente, iar în ultimele luni ale anului nu vor putea fi acoperite nici măcar salariile în întregime. În consecință, și propunerile sindicaliștilor și medicilor s-au axat pe reducerea cheltuielilor, astfel încât să se aloce pentru salarii în jur de 5 milioane de lei pe lună.
Nicolae Manea, lider "Sanitas", ne-a declarat că prin proiectul alternativ avansat de angajații spitalului este propusă concedierea a 178 de angajați, dintre care 108 cadre medicale și 70 personal TESA (nu 287 de angajați, cum propune CA), modalitate în care s-ar putea face o economie de peste 1,1 milioane de lei pe lună.

Soluțiile propuse de sindicaliști și medici
Propunerea redactată ieri cuprinde șase puncte: disponibilizarea salariaților care cumulează pensia și salariul (30 de angajați), a celor care au depus deja dosarele de pensionare (40 de angajați), a asistentelor medicale și infirmierelor care au împlinit vârsta de pensionare conform Legii 19/2000 (32 de angajați), concedierea a 70 de angajați din rândul personalului TESA; reducerea sporului angajaților de la Serviciul de Anatomie Patologică, de la morgă, prosectură și secțiile de psihiatrie de la 100% la 50% (propunere care se regăsește și în proiectul conducerii spitalului); încheierea de convenții civile cu cei 71 de medici din afara spitalului care efectuează gărzi (astfel încât să nu mai fie plătite contribuții către stat pentru munca prestată de ei); continuarea externalizărilor, inclusiv a spălătoriei. "În urma propunerilor noastre rezultă o economie de 1,143 milioane de lei pe lună, ceea ce ar încadra salariile la suma de 5,057 de milioane de lei pe lună, respectiv un procent de 66,90% din bugetul spitalului", a afirmat liderul de sindicat. Persoanele disponibilizate ar urma să beneficieze de un salariu compensator. Liderul de sindicat a adăugat: "Lumea este nemulțumită. Dacă acum se descurcă foarte greu, după restructurare situația va fi dramatică".
De asemenea, în propunerea formulată de sindicaliști au fost incluse și soluțiile venite din partea medicilor-șefi de secții, "care ar putea ajuta la realizarea de economii și la o mai bună funcționare a unității", după cum au susținut reprezentanții sindicatului. Dintre acestea, enumerăm: alocarea unui buget de venituri și cheltuieli pe secții, stimularea medicilor în realizarea unor saloane cu condiții hoteliere corespunzătoare și introducerea coplății pentru acestea. "Prin stimulare înțelegem că acești bani rămân în bugetul secției", au precizat sindicaliștii. Totodată, s-a propus reducerea, temporară, cu 50% a indemnizațiilor tuturor funcțiilor de conducere din cadrul spitalului, respectiv medici-șefi, asistenți-șefi și comitet director.

Reducerea numărului de secții va avea efect negativ
În privința reducerii de personal, sindicaliștii au admis că este necesară. În schimb, reorganizarea spitalului prin alipirea secțiilor și reducerea numărului de paturi este dezaprobată. "Reorganizarea propusă de managementul spitalului împietează desfășurarea procesului de învățământ medical (studenți, rezidenți, masteranzi, doctoranzi), prin alipirea unor secții clinice și ar avea un efect negativ asupra actului medical. De exemplu, secțiile Pediatrie I și II au fiecare câte 50 de paturi și se comasează într-o secție cu 90 de paturi. Trebuie să se ia însă în considerare că aproape toți copiii internați au mame însoțitoare, care au nevoie de spațiu fizic în care să stea. Cele două secții sunt singurele din județ și tot ele asigură asistența medicală de urgență pentru cazurile grave din județul Tulcea, dar și pentru cei veniți pe litoral. Crearea de secții care depășesc numărul de paturi admis de lege, respectiv 75 de paturi, conform Ordinului MS 1845/1995, crește riscul de infecții intraspitalicești, încalcă legea și conduce la un management, pe secție, ineficient", se arată în propunerea redactată de sindicatul "Sanitas".
Reamintim că CA a propus și reducerea numărului de secții de la 44 la 22, pentru a fi desființate o parte dintre funcțiile de conducere.

În septembrie se va afla cine pleacă
O parte dintre medicii-șefi de secții au înaintat propunerile direct comitetului director al unității sanitare, iar dr. Dan Căpățână, managerul SCJU, a afirmat că după analizarea lor s-a constatat că au o "mare hibă": "Nu au în spate nicio fundamentare financiară", a susținut managerul. "Cea mai pertinentă propunere a venit de la Compartimentul de diabet și pe aceea o vom lua în considerare. Se propune realizarea de determinări ale glicemiei contra cost în cadrul spitalului. Aceste determinări nu mai sunt decontate de CJAS și, în loc să-i trimită pe bolnavi la diverse laboratoare, ar putea fi realizate în spital", a afirmat dr. Dan Căpățână.
Pe de altă parte, medicul și-a arătat dezacordul vizavi de alte propuneri. De exemplu, față de introducerea unei coplăți pe secții, întrucât nu există încă un cadru legal și față de realizarea unui parteneriat public-privat prin care să fie privatizate doar anumite saloane pentru care să se perceapă taxe bolnavilor.
Toate propunerile vor fi luate în discuție astăzi, în cadrul întrunirii Consiliului de Administrație al spitalului, urmând apoi termene legale pentru obținerea avizului Ministerului Sănătății și consultarea partenerilor. Procesul de restructurare se va încheia pe la sfârșitul lunii septembrie, dată la care se va stabili și cine sunt cei disponibilizați.
Alegerea lor va fi făcută în funcție de criteriile profesionale și de cele cuprinse în Codul Muncii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3756 secunde