Suspiciuni de fraudă în Clinica de Chirurgie Cardiovasculară

2318
Suspiciuni de fraudă în Clinica de Chirurgie Cardiovasculară - 334b672dc35af9775cd4f8c16245fec8.jpg

Articole de la același autor

r Dr. Mircea Pătruț și asistenta șefă Eliza Ilie sunt propuși pentru sancționare cu reducerea a 5% din salariu pentru trei luni r Comisia de anchetă a stabilit că o bună parte a fișelor de internare întocmite în clinică sunt incomplete, ceea ce ar putea însemna că finanțarea acordată nu a fost meritată

Activitatea desfășurată în Clinica de Chirurgie Cardiovasculară, de la înființare și până în prezent, a făcut, în ultimele trei săptămâni, obiectul unui amplu control realizat de Direcția de Sănătate Publică (DSP). După ce au verificat toate actele întocmite în cadrul secției, atât pentru internările de zi, cât și pentru spitalizările de durată, membrii comisiei de anchetă susțin că au depistat numeroase nereguli de ordin administrativ și organizatoric. Rezultatul anchetei a fost făcut public, ieri, de conducerea DSP, în cadrul unei conferințe de presă.

Aproape 2.400 fișe de internare de zi erau completate greșit
Potrivit dr. Constantin Dina, director executiv DSP, în cadrul secției au fost întocmite foarte multe foi pentru internări de o zi, mai mult decât ar permite capacitatea secției, iar cele mai multe dintre ele nu au fost completate conform cerințelor legale. "Pentru anul 2009, au fost întocmite 2.952 de internări de zi, în condițiile în care clinica avea un singur pat pentru astfel de internări. Dintre acestea, doar 545 au fost întocmite corect, restul de 2.389 erau incomplete", a afirmat dr. Dina. Concret, din fișele de internare lipseau datele de identitate ale pacienților, codurile pentru identificarea afecțiunilor, semnătura și parafa medicului curant.
Deficiențe similare au fost depistate și la verificarea fișelor de observație întocmite la spitalizările de lungă durată - lipseau trimiterile de la medicul de familie, solicitările pentru investigațiile imagistice sau de laborator etc.
Semne de întrebare a ridicat și faptul că, pe majoritatea foilor de internare de zi era trecut același diagnostic, de arteopatie obliterantă a membrelor inferioare.

Fișele completate incorect pot însemna fraudă
"Este importantă completarea integrală a foilor de observație clinică, cu toate datele, atât ale pacientului, cât și cele privind afecțiunea. Cea mai importantă este această codificare a afecțiunii, care trebuie făcută de medicul curant, iar dacă el nu poate, este ocupat, se impune instruirea personalului. Dacă nu este trecut acest cod de boală, se poate ajunge la analize medicale costisitoare, făcute în plus, la o finanțare incorectă, dacă a fost trecut un alt cod decât cel al bolii de care suferă pacientul, la fraudă și abuzuri", a subliniat dr. Adriana Covei, coordonatorul comisiei care a efectuat ancheta.
De altfel, având în vedere că fișele de internare și de observație au fost completate incorect, susțin reprezentanții DSP, există posibilitatea ca și datele centralizate în sistem informatic și trans-mise Casei Județene de Asigurări de Sănătate să fie incorecte, iar în consecință, și finanțarea obținută să fie nemeritată.

Sancțiunile, deocamdată la nivel de propunere
Raportul final întocmit în urma anchetei a fost înaintat conducerii Spitalului Județean și CJAS Constanța, în vederea continuării cercetărilor și luării măsurilor de sancționare. Pentru că deficiențele sesizate trebuiau să fie în supravegherea medicului-șef al secției, dr. Mircea Pătruț și a asistentei-șefe Eliza Ilie, membrii comisiei au propus reprezen-tanților spitalului sancționarea celor doi cu câte 5% din salariu, pentru trei luni. Totodată, comisia a propus sancționarea cu avertisment a medicilor chirurgi Eugen Răchită și Radu Vasilescu, pentru că nu au completat corect fișele pacienților.
Dr. Dan Căpățână, managerul spitalului, ne-a declarat că la nivelul spitalului va fi demarată o altă anchetă administrativă și abia apoi se va stabili dacă vor fi aplicate aceste sancțiuni sau altele. La rândul lor, inspectorii CJAS vor verifica dacă datele pe care le-au primit au fost corecte, în caz contrar existând riscul să solicite returnarea unei părți din fonduri. Ar fi vorba, potrivit dr. Dina, de peste 860.000 de lei, pentru cele aproape 2.400 de foi completate greșit. În această situație, responsabilii ar putea fi acuzați de fraudă, au precizat directorii DSP.
La rândul său, dr. Mircea Pătruț ne-a declarat că nu dorește să comenteze în niciun fel acuzele care i se aduc lui și personalului din secția pe care o conduce, până când nu vor fi încheiate toate anchetele.

Se impune evaluarea tuturor spitalelor
Pe lângă propunerile de sancționare, comisia de anchetă a făcut și câteva recomandări Spitalului Județean. "Ar trebui făcută o astfel de evaluare în toate secțiile spitalului. Astfel de probleme sunt în întreg spitalul, nu este un caz singular. Probabil sunt cauzate de neglijență sau de necunoaștere. Totodată, se impune îmbunătățirea securității sistemului informatic, prin introducerea mai multor nivele de acces, căci în prezent poate fi accesat de oricine. De asemenea, trebuie îmbunătățit sistemul de arhivare", au arătat reprezentanții DSP. Pe de altă parte, conducerea direcției a subliniat că este nevoie și vor realiza controale similare în toate spitalele constănțene, având convingerea că vor descoperi același tip de probleme.
De altfel, a devenit deja o obișnuință în spitalele constănțene, dar și în cele din restul țării, cu siguranță, ca problemelor administrative să nu li se acorde atenția cuvenită. Fișele de observație și de internare sunt completate incorect, toată lumea o știe, inclusiv cei cu rol de control, dar se arată îngăduitori. Numai că, urmare a acestei neglijențe, spitalele "înghit" fonduri în mod nejustificat, pentru ca, în final, tot pacientul să aibă de suferit din cauza unui sistem fără medicamente și fără medici pregătiți corespunzător.

Este pentru prima dată, de la înființare, când Clinica de Chirurgie Cardiovasculară este supusă unui control de asemenea amploare. După același exemplu, Direcția de Sănătate Publică vrea să verifice modul în care sunt completate fișele de internare și de observație din toate spitalele constănțene.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 08 Iulie 2010
Stire din Social : Vara se numără drogații
Pagina a fost generata in 0.5959 secunde