Arhitecții constănțeni, solicitare către Primărie:

Parcările de la Capitol și Poșta Mare, transformate în piațete cu vegetație și mobilier urban

1307
4

Articole de la același autor

Bulevardul Tomis a fost reabilitat pe o bună bucată, considerată inima Constanței, mai ales în-afara sezonului estival. Acolo se strâng tinerii seara, acolo sunt restaurante și cafenele cochete, pe acolo se plimbă și bicicliștii și pietonii spre Piața Ovidiu sau Portul Tomis și tot acolo sunt montate cele mai frumoase luminițe de iarnă.


Autoritățile locale și-au concentrat atenția pe bulevardul Tomis, dar într-o viziune proprie, care nu este de departe perfectă. Reamenajarea are unele scăpări pe care probabil că mulți dintre noi le-am observat deja, dar există și specialiști care vorbesc de gafe mai mari. Reprezentanții Organizației pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR) au realizat o analiză a modului cum a fost reabilitat bulevardul și au constatat, în viziunea lor, destul de multe probleme. Una dintre cele mai importante se referă la transformarea în parcare a scuarului de la Capitol și a piațetei din fața clădirii fostei Poște Mari, cum o știu toți constănțenii. Arhitectul Adrian Grigorescu, voluntar OPTAR, a întocmit un raport de analiză comparând bunele practici din domeniu cu rezultatele din Constanța. Acesta consideră greșită abordarea autorităților locale de a nu consulta publicul referitor la reabilitarea bulevardului, ocazie cu care ar fi putut să-și prezinte pro-punerile, inclusiv referitoare la cele două parcări.


Sufrageria orașului… plină cu mașini
"Spațiul pietonal nu este doar un traseu de depla-sare. El trebuie să îndeplinească și funcția de zonă de întâlnire, relaxare și socializare. Pe lângă parcuri, piețe și piațete, scuarurile sunt generatoare de viață urbană, identitate spațială a ora-șului și sănătate pentru populație. Toate spațiile publice pietonale alcătuiesc așa-numita sufragerie a orașului, în care locuitorii se întâlnesc și se identifică, întocmai ca o familie. Deși în Constanța a existat întotdeauna un deficit de asemenea spații, în ultimii ani, administrația a priva-tizat/desființat abuziv suprafețe enorme ale spațiului public", explică arhitectul. 


Adrian Grigorescu atrage atenția că autoritățile locale, în loc să facă reabilitarea pentru constănțeni, îi gonește pe aceștia din spațiul public. "Și în zona care a făcut obiectul reabilitării bulevardului Tomis au existat două asemenea spații, desființate abuziv. Este vorba despre scuarul din fața blocului circular de la Capitol și de piațeta din fața fostei clădiri a poștei, la intersecția cu strada Ștefan cel Mare. În aceste spații au fost amenajate abuziv parcări, care au avut ca efect micșorarea suprafeței spațiilor verzi, gonirea oamenilor din spațiul public și aglomerarea zonei cu mașini. În mod firesc, reamenajarea Tomisului ar fi trebuit să recupereze aceste depozite de mașini și să redea spațiile către oameni, care sunt utilizatorii de drept ai orașului. Dimpotrivă, reabilitarea Tomisului a întărit abuzul prin extinderea și amenajarea definitivă a acestor spații ca depozite de mașini. Aceste spații trebuie redate de urgență publicului și amenajate cu mobilier urban și vegetație, pentru a fi cât mai primitoare cu oamenii", consideră arhitectul Adrian Grigorescu.


Comentează știrea

carmen
2 decembrie 2016
parcari

Surprinzator spatiile mentionate apartin dlui strutinsky . Sa le crestem vadul nu ????

E mult...
2 decembrie 2016
E prea mult,domnule Grigorescu

Vorbiti pasareste,domnule.Spuneti ca "spațiul pietonal nu este doar un traseu de deplasare. El trebuie să îndeplinească și funcția de zonă de întâlnire, relaxare și socializare...." Uite ca Fagadau nu pricepe limba asta.Nici nu-l duce mintea mai mult.Pai,problema spatiului de "relaxare si socializare" este ca si rezolvata in orasul lu' peste.Zilele trecute,votacii lui Fagadau,consilierii,toti numai profesori universitari ,au inventat gazonul pe bloc.Vedea-ti-as copilu' la aer in landou pe acoperisul Primariei,Fagadaule,primar narod.Domnilor,bagati-va si ghivecele cu flori in casa ca Fagadau le inventariaza la spatii verzi.Pana nu de mult se vorbea cu dispret despre "cartierele dormitor" ridicate de Ceausescu.Fagadaule,cartierele dormitor ridicate de Ceausescu erau adevarate oaze de liniste si verdeata,proiectate la vremea aia de arhitecti responsabili.Interesant ca arhitectii batrani de azi tac ca rahatul in papusoi.Tac pentru ca trebuie sa manance si gura lor ceva.Pe arhitectul Adrian Grigorescu nu-l vad bine.Ori se trezeste intr-o dimineata cu perna pe gura ori se lasa de meserie.Succes domnule !

O
2 decembrie 2016
Pla

Ia intrebati-i pe aia cu baruri si restaurante cum va injura ca ati facut pista aia de biciclete aiurea si ati micsorat numarul parcarilor.

LOCUITOR
3 decembrie 2016
ce dorizti partidelor, votul ?!

Orășelul copiilor este o realizare frumoasă și meritați aprecierea constănțenilor ! Introducerea tramvaielor este o iluzie pierdută, doar o minte naivă poate crede așa ceva ?! Domnule făgădău, ați avut timpul necesar ca să implementați, să faceți ce ne tot fluturați, acum despre transportul în comun, că funcția de conducere a urbei, o tot aveți de vreo câțiva ani buni și nu v-ați ostenit ca să faceți treaba asta ?! Mizeria, gunoaiele, microbuzele despre care ați spus că vor disparea, troruarele care sunt pentru parcarea mașini lor, zonele din oraș fără autobuze și pe unde circulă numai microbuzele, care microbuze sunt vechi, au scaune defecte, scaunele sunt pentru copii, șoferii nu eliberează bilete călătorilor, ușile se închid trăgând de sfoară , prețul biletelor este piperat și oamenii sunt transportați precum sardelele, oamenii se ceartă unii cu alții, geamurile sparte și lipsa de confort din timpul călătoriei ! Nu ați introdus autobuze / minibuze pe străzile uitate de lume, din km4-5 și în alte zone ale orașului, oamenii, v-au cerut, solicitat acest fapt, un astfel de traseu, ca exemplu este cel pentru străzile : LILIACULUI, PANDURILOR.....! Primăria si RATC-UL aU motivat, că strada LILIACULUI este îngustă pe o porține de câțiva metri, dar strada RĂSCOALEI în zona pieței agroalimentare "PIAȚA UNIRII", strada respectivă este și mai îngustă, dealtminteri pe acolo stau taxiuri, trec autobuzele : 5/40, 2/43..., autobuzele amintite se întorc de la gară pe B-ul FERDINAND, după care circulă pe strada MIRCEA CEL BĂTRĂN deci, nu se mai intorc pe strada RĂSCOALEI, așa se putea rezolva si pe strada LILIACULUI și pe alte străzi uitate "de lume", adică de domnul primar DECEBAL FAGADAU și consilierii locali din CONSTANTZA, care apartzin diferitelor partide : psd, pnl, pmp, usr, pdl, pnțcd...., care astăzi, veniți și ne cerșiți votul ?! V-ați așezat acolo, unde vă aflați, datorită bunei noastre credințe, că veți face treabă bună, dar pe rând / pe rând, ne-ați mințit fără rușine ! RUȘINE tuturor să vă fie, că ați sporit în averile acumulate de pe urma noastră, de pe urma oamenilor obidiți și împovărați si saracitzi de la zecile, sutele de taxe / impozite și totodata asistăm la circul cu zăngănitul cătușelor, care sunt praf în ochii oamenilor, ca să avem ce vorbi și politicienii după rang : mai mari, mai mici și pitici, fac jocul lor și al păpușarilor de peste mări și țări, fără ca să iubească această țară și poporul român ! DOAMNE, AJUTĂ-I, PE SĂRMANII DE ROMANI ! Nu uitați, pnl-ule actual, pdl-ule de altădată și băsescu, că ne-ați tăiat salariile, pensiile și noi, oamenii de rând ai acestei țări, nu am uitat acest fapt, ați făcut / ce ați făcut, pentru că nu ne iubiți ?!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4767 secunde