X

Părinți plecați la muncă în străinătate. Câtă suferință pentru copiii lor…

451
Părinți plecați la muncă în străinătate. Câtă suferință pentru copiii lor… - copii3-1567105585.jpg

Articole de la același autor

An de an, în județul Constanța, sute de copilași cresc fără dragostea unui părinte sau chiar a amândurora. Spre exemplu, în 2019, un număr de 1.649 micuți au rămas în grija altor persoane, pentru că mama sau tatăl au plecat să lucreze în străinătate. 


Ioana P. este o mamă tânără, în vârstă de 31 de ani, care a fost nevoită să părăsească granițele țării pentru a-i asigura copilului ei de numai cinci ani un trai mai bun. Este adevărat că, lucrând în Italia, a primit ca salariu o sumă frumoasă, pe care în România nu ar fi putut să o obțină nicăieri la pregătirea ei, adică doar un amărât de liceu. Acolo însă, șansele ei au fost cu totul altele. 


A reușit să pună ceva bani deoparte și speră ca peste un an să își poată cumpăra alt apartament, mai spațios decât cel pe care îl deține la acest moment, în Constanța. Din păcate, toate avantajele materiale nu o alină cu nimic, pentru că, pentru a beneficia de ele, trebuie să stea departe de singurul său copil. 


"Am plecat din țară de când cel mic avea un an. Soțul m-a părăsit pentru altă femeie, când Vlad avea doar câteva luni și atunci am fost pusă în situația de a pleca în străinătate, pentru că nu ne ajungeam cu banii, chiar dacă mă ajuta și mama. Așa că, mi-am făcut curaj și am plecat, deși mi s-a rupt sufletul, dar, dacă rămâneam în Constanța, muream de foame, cu copilul în brațe", ne-a mărturisit femeia. 
Și Corina A., de 35 de ani, se află în aceeași situație. A rămas mamă singură de mult timp și nu a găsit altă soluție pentru a-și crește copiii în condiții decente, decât să plece. O rudă care se afla în Germania a ajutat-o cu locul de muncă și a fost acceptată ca ospătară la o terasă din Berlin. 


"Faptul că am plecat la muncă a fost un lucru bun, dar, făcând acest sacrificiu, sunt departe de fetița mea luni de zile. Pentru că nu aveam o rudă apropiată cu care să o las, am apelat la vecina de palier, o femeie care tocmai ce ieșise la pensie și mai avea nevoie de un ban în plus", ne-a povestit femeia. 


Ca cele două mămici sunt mulți părinți care pleacă, an de an. În unele situații pleacă doar un membru al familiei, în altele, chiar amândoi. În prezent, potrivit purtătorului de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială Constanța, Mihaela Scutariu, în județul nostru avem 188 de copiii cu ambii părinți plecați. Acestora li se adaugă alți 184 cu unic susținător și 1.277 cu un singur părinte plecat. 


Copiii sunt mai vulnerabili 
Cert este că toți acești micuți rămași acasă în urma plecării părinților la muncă în străinătate, lipsiți de afecțiunea și supravegherea acestora, sunt expuși mai multor riscuri: abandon școlar, autoizolare, apariția unor tulburări emoționale și comportamentale. 


Tocmai de aceea, Asociația "Salvați Copiii România" derulează, de câțiva ani, un program complex destinat protecției și educației copiilor rămași singuri acasă ca urmare a plecării părinților la muncă în străinătate. Programul a fost dezvoltat pe baza recomandărilor formulate în cercetarea "Impactul migrației părinților asupra copiilor rămași acasă", realizată de "Salvați Copiii", care a evidențiat impactul plecării părinților asupra bunei dezvoltări a copiilor și nevoile pe care aceștia le au în perioada lipsei de îngrijire parentală. 


Scopul programului este acela de a-i ajuta pe copiii rămași singuri acasă, dar și pe părinții sau persoanele în grija cărora au rămas copiii să depășească această perioadă de criză, prin dezvoltarea de servicii destinate acestora (de intervenție directă și de consiliere telefonică și online) și prin demersuri de îmbunătățire a aplicării legislației. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7578 secunde