Poştaşii, sătui să lucreze pe vânt şi ploaie, la salariul minim

391
Poştaşii, sătui să lucreze pe vânt şi ploaie, la salariul minim - fond-postasi-2-1698256806.JPG

Articole de la același autor

La începutul acestei luni, poştaşii din întreaga ţară ieşeau în stradă şi protestau în faţa sediului Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării. Ei cereau, în primul rând, salarii mai mari, în condiţiile în care mulţi nu încasează lunar decât salariul minim pe economie, dar solicitau şi condiţii mai bune de muncă. Deşi au trecut trei săptămâni de la acţiunile de protest, ei nu au obţinut încă nimic, dar s-au aşezat de câteva zile la masa negocierilor şi speră că situaţia lor se va rezolva.

Foarte mulţi angajaţi din judeţul Constanţa sunt nemulţumiţi că primesc doar salariul minim pe economie, deşi îşi desfăşoară activitatea în cadrul companiei de ani de zile. În plus, ei susţin că nici condiţiile de lucru nu s-au îmbunătăţit prea tare, comparativ cu anii trecuţi. În acest sens, sindicaliştii din întreaga ţară le-au transmis guvernanţilor o listă cu revendicări, iar dacă acestea nu vor fi onorate, protestele vor continua, a precizat liderul de sindicat al poştaşilor din Constanţa, Ivan Palii. Între timp, salariaţii îşi văd de treabă, dar abia merg la muncă. „Muncim de dimineaţa până seara, pe vânt, pe ploaie, şi lor nu le pasă. Nu vor să ne dea nici măcar un leu în plus. Nu mai avem bani de mâncare, nu mai avem cu ce să trimitem copiii la şcoală. Suntem sătui să fim nevoiţi să ne descurcăm cu nişte salarii de mizerie”, ne-a declarat un poştaş.

Menţionăm că, la momentul actual, la Poșta Română, aproximativ 17.000 dintre angajați, adică 80% din personal, se află la salariul minim pe economie, indiferent de funcție, studii, responsabilități sau experiență profesională. Mai mult decât atât, sindicaliştii se plâng că există riscul ca, odată cu creșterea salariului minim pe economie, de la 1 ianuarie 2024, Poșta Română să intre în procedură de insolvență sau să concedieze mii de angajați. În acelaşi timp, lipsa politicilor coerente de dezvoltare și sustenabilitate ale companiei române amplifică pericolul pierderii de locuri de muncă din rândul agenților poștali, al factorilor, oficiantelor, diriginților etc.

Altfel spus, oamenii se tem că, după ce că sunt prost plătiţi, vor rămâne şi fără locuri de muncă. Potrivit lui Ivan Palii, în prezent, în Constanţa îşi desfăşoară activitatea în jur de 500 de poştaşi. Toţi aceştia sunt de părere că salariații, în marea lor majoritate aflați la vârsta de peste 50 de ani, nu cunosc intențiile acționarului majoritar și managementului Poștei Române cu privire la viitorul Companiei pentru următorii 5-7 ani. Totodată, ei sunt nemulţumiţi de lipsa dialogului social la nivelul Poștei Române, care sporește îngrijorările în rândul angajaților, mărind riscul declanșării de conflicte. Cu toate acestea, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a declarat că, pentru oamenii din comunitățile mici, poștașul este legătura cu țara, cu autoritățile, cu familia, motiv pentru care poștașii trebuie să rămână în teren. Rămâne de văzut, însă, dacă doleanţele le vor fi rezolvate şi cu cât le vor creşte veniturile.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5077 secunde