Noi reglementări

"Prima casă", mai mare și bună de închiriat

328

Articole de la același autor

Ultimele modificări și completări aduse de Guvern normelor de implementare a Programului "Prima casă" oferă beneficiarilor posibilitatea de a trece de la o locuință mai mică la una mai mare, garanțiile pentru cumpărarea sau construirea unei noi locuințe fiind garantate cu ipotecă egală de rang și asupra noii locuințe. Cea nouă trebuie să aibă o valoare mai mare decât a prima, la momentul acordării creditului inițial. 


Beneficiarul programului care vrea să treacă la o locuință mai mare are obligația să folosească sumele obținute din vânzarea locuinței cumpărate inițial în cadrul programului pentru lichidarea creditului acordat inițial, eventuala diferență trebuind a fi plătită din surse proprii de către beneficiar, în cazul în care sumele pentru stingerea creditului sunt insuficiente.


Actul normativ introduce și un acord în ceea ce privește posibilitatea de a închiria o parte sau întreg imobilul achiziționat prin program sau de a stabili un sediu social în respectiva clădire. 


În ceea ce privește înstrăinarea locuinței achiziționate sau construite inițial în cadrul programului, finanțatorul, cu acordul Ministerului Finanțelor, poate aproba înstrăinarea chiar și înaintea expirării perioadei de cinci ani în care operează interdicția de înstrăinare, condiția fiind aceea de lichidare a creditului inițial. 


O altă reglementare vizează sprijinirea persoa-nelor fizice care au cumpărat o locuință prin acest program, însă din cauza unor dificultăți financiare temporare au pierdut-o. Dacă, după îmbunătățirea situației financiare, doresc să recupereze imobilul, beneficiarii programului pot solicita o singură dată finanțatorilor repunerea în drepturile și obli-gațiile aferente contractului de credit și garan- tare, cu respectarea condițiilor programului și cu menținerea condițiilor în care a fost acordată garanția. 


De la lansarea din 2009 a programului "Prima casă" și până în prezent, au fost acordate peste 141.909 garanții în valoare totală de 2,76 miliarde de euro. Din bilanțul la zi al acestui program reiese că ritmul de depunere al solicitărilor de garantare este în medie de circa 140 de solicitări/zi.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5189 secunde