Proiectele pentru reabilitarea marilor bulevarde, prelungite din nou. Când vor fi gata? Constănțenii nu mai au răbdare

355

Articole de la același autor

Noul termen de finalizare a proiectelor pentru reabilitarea marilor bulevarde din municipiul Constanța este sfârșitul anului 2024. Etapizarea proiectelor care trebuiau finalizate anul trecut prelungește automat timpul în care administrația locală să poată realiza recepția lucrărilor. Cu toate acestea, potrivit reprezentanților Primăriei Constanța, recepția se va face în primăvară. Însă cetățenii, care au tot așteptat până acum, nu mai au răbdare până la finalizarea lucrărilor.

Proiectele de mobilitate urbană durabilă, respectiv „Îmbunătățirea mobilității în municipiul Constanța, între Gară CFR și stațiunea Mamaia“, „Îmbunătățirea mobilității în municipiul Constanța, zona bulevardului 1 Mai – Șoseaua Mangaliei“ și „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanța”, care sunt în curs de implementare la nivelul municipiului Constanța, au fost incluse în lista proiectelor fazate. De asemenea, după cum ne-au transmis reprezentanții municipalității, aceste proiecte au fost fazate pentru a evita pierderile financiare reprezentate de cheltuielile neeligibile. Iar în perioada următoare, Primăria are posibilitatea să recupereze cofinanțarea.

O parte a cheltuielilor neeligibile vor fi decontate pe noua programare 2021- 2027 prin Programul Regional Sud-Est. Aceste cheltuieli sunt reprezentate, în special, de ajustările de prețuri, care, însumate pe cele trei proiecte, se ridică la valoarea de aproximativ 10 milioane de euro. Până anul acesta, cele trei proiecte erau finanțate prin intermediul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, având ca termen limită de finalizare 31 decembrie 2023. Au fost, însă, fazate, nefiind finalizate. Potrivit procedurii, de anul acesta, sursa de finanțare va fi Programul Regional Sud-Est 2021 – 2027.

Dintre cele trei proiecte, doar cel pentru modernizarea bulevardului 1 Mai trebuie finalizat până pe 31 august, conform site-ului Primăriei.

Proiectul pentru reabilitarea bulevardului Lăpușneanu a fost implementat în procent de 90%. Proiectul bulevardului 1 Mai este la stadiul de 80%, iar cel pentru zona centrală, finalizat în proporție de 75%.

Însă cetățenii, care au tot așteptat până acum ca lucrările să se apropie de final, nu mai au răbdare. Chiar dacă procentele de finalizare a proiectelor par a fi pe ultima sută de metri, constănțenii speră să fie gata cât mai repede posibil. Părerile sunt aceleași. „Au prelungit lucrările de nu știu câte ori și tot nu sunt gata, de când așteptăm. Normal că nu mai avem răbdare. Se strică peste tot, dar se repară greu”.

„Până acum trebuiau să fie terminate lucrările, de când s-au apucat. Sunt o grămadă de bani cheltuiți degeaba. Avem atâtea probleme în orașul ăsta, ei nu sunt în stare să rezolve niciuna”, sunt părerile constănțenilor nemulțumiți.

„S-au apucat de lucrări și nu le mai termină. Normal, nu mai avem răbdare, dar ce să facem? Așteptăm. Dar ar trebui terminate cât mai repede, nu la sfârșitul anului, să nu mai amâne un an”, a mai precizat un cetățean.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1158 secunde