Renaşte stradela Vântului din Constanţa. "Tot poporul vrea să ajute!"

3558
1

Articole de la același autor

Ar fi putut să fie una dintre cele mai interesante atracţii turistice din Constanţa şi chiar din Europa, însă ani de zile a fost ignorată de autorităţile locale, deşi se află într-o zonă cu istorie. Este vorba despre stradela Vântului, situată în Peninsulă, cunoscută ca fiind cea mai îngustă stradă din municipiul Constanţa. Acum, cetăţenii şi municipalitatea îşi dau mâna pentru a o ajuta să renască şi a o aşeza cu adevărat pe harta obiectivelor turistice de la noi din ţară.





Situată între străzile Karatzali Aristide şi Callatis, stradela se intersectează la capete cu străzile Mircea cel Bătrân şi Marcus Aurelius. Istoricii au consemnat că micuţa arteră de numai doi metri lăţime ar fi apărut la începutul secolului trecut. Iar într-una dintre casele de pe stradelă a locuit istoricul Marin Ionescu Dobrogianu. Recent, preşedintele Comunităţii Elene din Constanţa, Anton Traian Antoniadis, a lansat o iniţiativă prin care stradela ar putea fi refăcută cu contribuţia cetăţenilor, astfel încât să fie transformată într-un punct de atracţie turistică. „Este mică, este deosebită şi nu necesită costuri atât de mari. Vrem să spunem celor ce vin după noi că încă suntem oameni şi ne pasă de oraş? Hai să o facem!”, a fost îndemnul transmis de Anton Traian Antoniadis.



Aşa se face că în doar câteva săptămâni i s-au alăturat iniţiativei atât autorităţile, cât şi numeroşi oameni gata să doneze cele necesare pentru reamenajarea stradelei. „Am găsit sprijin, tot poporul vrea să ajute. Primesc zilnic mesaje de la persoane care vor să doneze vopsea, schele, inclusiv sistemul de supraveghere, pentru că vrem să montăm opt camere video. Asociația pentru Salvarea Patrimoniului Cultural Dobrogea, cunoscută constănțenilor pentru lucrările periodice de întreținere a siturilor arheologice Termele Romane și Edificiul Roman cu Mozaic și a sediilor și spațiilor Uniunii Artiștilor Plastici – filiala 1 Constanța, va întocmi întreaga documentație necesară, va depune și va obține de la Direcția Județeană de Cultură acordul pentru reîmprospătarea fațadelor, implicând astfel autoritatea culturală în alegerea paletei coloristice și a materialelor de epocă necesare pentru realizarea lucrărilor, în conformitate cu prevederile legale”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, preşedintele Comunităţii Elene din Constanţa.



Faţadele imobilelor, complet refăcute

Deşi propunerea lui Anton Traian Antoniadis era ca stradela să fie vopsită în stilul grecesc, în culorile alb şi albastru, se pare că se va opta pentru nuanţe mai apropiate de cele originale ale clădirilor monument istoric care se află pe stradelă. „Viceprimarul Ionuţ Rusu ne-a asigurat că ne va susţine cu tot ce ţine de primărie. Iar asociaţia ASPCD va pune la dispoziție fonduri și personal calificat pentru realizarea obiectivului propus, va atrage fonduri și sponsorizări de la companii producătoare de materiale de construcții. Materialele furnizate de acestea vor fi în strânsă concordanță cu prevederile acordului emis de Direcţia Județeană de Cultură din punct de vedere al compoziției, granulației și paletei coloristice”, a mai spus Anton Traian Antoniadis.



De asemenea, săptămâna aceasta, reprezentanţii Comunităţii Elene din Constanţa şi cei ai asociaţiei ASPCD au semnat un protocol de colaborare cu conducerea Regiei Autonome de Exploatare a Domeniului Public şi Privat Constanţa, directorul Stere Hira. „RAEDPP deţine patru imobile pe stradela Vântului şi sunt şi ei interesaţi să o refacem. Şi-au anunţat sprijinul cu materiale de construcţie şi tot ce ne mai trebuie, pentru refacerea faţadelor tuturor clădirilor şi pentru reconstrucţia stradelei”, a completat Anton Traian Antoniadis.





Comentează știrea

io dixit
6 martie 2022
meserie te halesc

se vede in prima poza o poarta de tot kktul si un zid ce sta sa se darime. cred ca de ici ar trebui inceputa amenajarea, nu de la vopsea.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0467 secunde