Revoluționarii constănțeni, evacuaţi din sediu. "Ne-au crescut chiria de cinci ori şi nu aveam cum s-o plătim"

5779

Articole de la același autor

În urmă cu 35 de ani, în luna decembrie 1989 începea, la Timișoara, revoluția anticomunistă, care a schimbat cursul istoriei din România şi, bineînțeles, a fost resimțită și pe meleagurile dobrogene. După evenimentele sângeroase din întreaga ţară s-au constituit, în fiecare oraş, asociaţii ale celor care au militat pentru drepturile celor implicaţi în luptă. După mai bine de trei decenii, aceste asociaţii de luptători, formate din revoluţionari, adică acei oameni curajoși, implicaţi până la sacrificiu în revoluţia din decembrie 1989, au rămas acum fără un sediu al lor.





De câteva săptămâni, cele două asociaţii de revoluţionari care aveau sediul pe bulevardul Ferdinand nr. 49 au rămas fără sediu. Asta după ani şi ani de activitate, în care au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru a le fi mereu alături luptătorilor din revoluţia care a schimbat cursul istoriei ţării noastre. Din păcate, chiria pe care o plăteau lunar Administrației Fondului Imobiliar (AFI) Constanţa (fostul RAEDPP) a crescut de cinci ori, de la 700 de lei la 3.500 de lei, punându-i în imposibilitatea de a o mai achita. Precizăm că Asociaţia Judeţeană Constanţa a Revoluţionarilor din decembrie 1989 „Pontus Euxinus” şi Asociaţia „Decembrie 1989” au avut un contract de închiriere al spaţiului respectiv, cu AFI Constanţa, din anul 2020. La momentul respectiv, noii locatari ai spaţiului, adică asociaţiile de revoluţionari, trebuiau să aducă îmbunătăţiri spaţiului şi să nu înregistreze debite la plata chiriei şi utilităţilor pe o perioadă mai mare de trei luni. În anii care au urmat, asta au și făcut. În prezent, oamenii se simt ignoraţi şi abandonaţi, în condiţiile în care ne referim la revoluţionarii României, cei care în decembrie 1989, când a avut loc revoluţia, aveau să înlocuiască, în doar câteva zile, comunismul cu libertatea. Au trecut 35 de ani de la revolta românilor începută la Timișoara, care a spulberat în câteva zile aproape patru decenii de dictatură comunistă. Acestea sunt, spun constănţenii, argumente suficiente pentru ca ei să aibă un spaţiu propriu unde să se poată întâlni periodic.




„Nu mi se pare normal ca noi să nu avem un sediu, în timp ce unele asociaţii beneficiază de spaţii chiar generoase, în care îşi desfăşoară activitatea”, a precizat un revoluţionar. Un altul a ţinut să precizeze că eforturile lor nu mai sunt deloc apreciate.

„La Revoluţia din 1989 aveam 25 de ani. O vreme am fost apreciaţi, respectaţi, acum suntem doar ignoraţi. Nu-i mai pasă nimănui de noi”, a adăugat un altul.



Potrivit preşedintelui Asociaţiei „Decembrie 1989”, Constantin Vasilescu, au fost evacuaţi din clădire, în urmă cu câteva săptămâni. Motivul? „Noi aveam un contract cu AFI, conform căruia plăteam suma de 700 de lei pe lună. Eram cu plățile la zi, până într-o zi în care ne-am trezit cu un act adițional că s-au majorat chiriile la spațiile cu altă destinație. Ne-au crescut chiria de cinci ori, de la 700 de lei la 3.500 de lei. Nu au ținut cont că noi nu suntem vreun bar sau magazin, nu avem profit și ne-au crescut chiria la 3.500 de lei pe lună. Cu toată bunăvoința, nu aveam cum să plătim această sumă, aşa că nu am semnat acel act adițional și ne-au evacuat. Mai mult decât atât, nu avem cum să obținem alt spațiu. Ca urmare, ne-am luat de acolo arhiva, actele, pentru că am fost amenințați că ni se vor lua documentele și vor fi duse într-un depozit”, a declarat Constantin Vasilescu, pentru „Cuget liber”. Am încercat să obţinem un punct de vedere de la reprezentanţii Administrației Fondului Imobiliar vizavi de această situaţie, dar, din păcate, aceştia nu au putut fi contactaţi.





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3888 secunde