Spitale mici, eforturi mari. La Medgidia, subfinanțarea și covidul au redus numărul pacienților

9095

Articole de la același autor

Determinată de neajunsurile cu care se confruntă, conducerea Spitalului Municipal Medgidia are în plan numeroase proiecte ambițioase, prin intermediul cărora se dorește creșterea calității actului medical. Dar are și mari probleme, majoritatea generate de lipsa banilor.







Una dintre aceste probleme, pe care conducerea unității sanitare vrea să o rezolve, este cea legată de adresabilitatea scăzută, incomparabilă cu cea pe care o avea înainte de Sars-Cov-2. „Ne chinuim să creştem adresabilitatea pierdută în timpul pandemiei. Toate spitalele care au fost covid în acea perioadă se confruntă cu astfel de probleme. Este adevărat că numărul pacienţilor a mai crescut, dar nu cât ar trebui. Toate acestea în condiţiile în care proiectul de reabilitare nu este încă terminat, deşi ordonatorul nostru de credite ne-a mai dat bani pentru a finaliza unele sectoare, prioritare fiind centrala termică, lifturile (care sunt din 1965) şi un tronson care este finalizat în proporţie de 70% şi pe care sperăm să îl finalizăm în totalitate, pentru că ne blochează într-o oarecare măsură activitatea pe secţia de Interne, Ginecologie. La noi s-a deschis blocul materno-fetal, care este cel reabilitat de ambasada americană, la standarde europene. Încercăm să continuăm reabilitarea întregii secţii, tot cu ajutorul acestora. De asemenea, în stadii destul de avansate ne aflăm cu arhiva, lucrările fiind aproape încheiate. Referitor la compartimentul de Primiri Urgenţe, acesta este impropriu, din toate punctele de vedere, dar vom rezolva şi aici problema. Totodată, mai avem proiectul de gaze la care se va relua licitaţia, pentru că au fost nişte contestaţii şi ne-au blocat. Partea bună este că suntem eligibili pe partea de digitalizare şi ne aflăm în discuţii pentru extensia clădirii. Acest proiect de extensie, pe o suprafaţă de patru hectare, include o clădire care se va lega printr-un tunel de cea actuală. Am primit deja vizita arhitecţiilor, ne-am întâlnit cu ei. Aici trebuie să precizez că sunt câteva secţii pe care dorim să le dezvoltăm, Radioterapia şi Radiologia intervenţională la subsol. Ne dorim să avem şi un spaţiu adecvat Unităţii de Primire a Urgenţelor. Clădirea ar avea cinci etaje, cu heliport deasupra. Pe scurt, este un proiect ambiţios, din toate punctele de vedere. În plus, mi-am propus să fac o secţie de Psihiatrie şi de detoxifiere, de toxicologie”, a declarat dr. Dorel Oprea, directorul spitalului, pentru „Cuget Liber”.






„Am avut invazie de rozătoare, au mâncat parafina”

Din păcate, lucrurile se mişcă destul de greu, în condiţiile în care unitatea sanitară se confruntă cu probleme financiare şi, din spusele managerului, este în urmă cu facturile către furnizori, motiv pentru care primește mereu avertizări. Chiar dacă Primăria Medgidia s-a implicat, banii tot nu sunt suficienţi, în condiţiile în care unitatea sanitară are o vechime de 59 de ani. Cum clădirea datează din anul 1965, se poate observa cu ochiul liber că unele sectoare necesită reabilitare totală. De exemplu, lifturile sunt aceleaşi de la deschiderea spitalului, centrala termică a mai fost reparată din când în când, dar nu înlocuită etc. În ceea ce priveşte Anatomia Patologică, morga, şi acestea necesită reabilitare. Din păcate, spațiul respectiv nu a mai fost renovat de atunci, chiar dacă laboratorul de anatomie patologică este acreditat RENAR. Mai grav, în ultima perioadă şobolanii și-au croit drum spre morgă şi au început să mănânce parafina. Potrivit angajaţilor, acoperișul are găuri, se infiltrează apa atunci când plouă şi nici pescărușii nu îi ocolesc. „La un moment dat, am avut invazie de rozătoare, au mâncat parafina. Am dat cu tot felul de substanţe şi am scăpat de ei”, au precizat aceştia.



Revenind la partea de investiţii, managerul îşi doreşte să dezvolte pe viitor Ortopedia, Cardiologia, unde nu sunt specialiști. De asemenea, acum spitalul are o secţie de Urologie, o secţie de Chirurgie Cardiovasculară dar nu are Psihiatrie, Dermatologie. Referitor la ambulatoriu, acesta este pregătit să îşi primească pacienţii, aici nemafiind nevoie decât de avizul Ministerului Sănătăţii. 





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4763 secunde