Salariile mici și cheltuielile mari determină tot mai mulți români să își găsească un al doilea job

2547
Salariile mici și cheltuielile mari determină tot mai mulți români să își găsească un al doilea job - fond-al-doilea-job-2-1713202110.jpg

Articole de la același autor

Tot mai mulți români aleg să se angajeze la un al doilea loc de muncă. Acest lucru vine ca un răspuns la creșterea semnificativă a costurilor de trai în anii 2022 și 2023, când peste 44% dintre salariați au recunoscut că au avut nevoie de un al doilea loc de muncă pentru a putea să își suplimenteze veniturile, potrivit unui studiu eJobs.

În primul trimestru din acest an, unul din zece candidați intervievați de Cristina Profeanu, consultant în domeniul Resurselor Umane, a dezvăluit că deține deja două locuri de muncă în paralel. Procentul celor interesați să adopte această metodă este în creștere, trei din zece candidați exprimându-și intenția de a căuta un al doilea job. Cu toate acestea, mulți dintre ei planifică să lucreze în două locuri temporar.

Cristina Profeanu a subliniat că gestionarea mai multor locuri de muncă nu este ușoară și poate avea repercusiuni pe termen lung. Echilibrul emoțional este afectat, iar sănătatea se poate degrada din cauza lipsei de somn.

„Gestionarea mai multor locuri de muncă nu este ușoară și poate avea repercusiuni pe termen lung. Echilibrul emoțional este clar afectat din lipsa timpului petrecut cu familia și prietenii. Sănătatea este afectată din lipsa unor ore calitative de somn, iar stresul taskurilor suplimentare poate genera epuizare. Este clar că nu putem fi eficienți 14 ore pe zi, zi de zi, pe termen lung”, declară Cristina Profeanu.

Totul s-a scumpit, cheltuielile lunare sunt mult prea mari, iar specialiștii susțin că 60% dintre salariații din România nu câștigă suficient de la job-ul principal. Aproape 40% dintre cei care au deja două locuri de muncă afirmă că încasează lunar între 20% și 30% în plus față de salariul de la primul loc de muncă. Pentru alți aproape 10%, aceste venituri suplimentare pot depăși chiar și 50% din venitul principal.



Care sunt dezavantajele?


Angajații care au mai multe locuri de muncă se confruntă adesea cu provocări precum programul încărcat, stresul și lipsa somnului. Toate aceste aspecte pot duce la epuizare fizică și mentală și pot afecta negativ performanța la locurile de muncă. Totodată, timpul limitat petrecut cu familia poate afecta relațiile personale și starea generală de bine. Este important ca cei care se angajează în mai multe locuri să își gestioneze atent timpul și resursele pentru a putea menține un echilibru între viața personală și cea profesională.

Pentru a evita și remedia astfel de situații, experții recomandă o serie de soluții. Una dintre acestea este investirea în dezvoltarea profesională pentru a obține o mărire de salariu. Crearea unui buget personal, dar și educația financiară sunt de asemenea recomandate pentru a putea gestiona mai eficient veniturile și cheltuielile.

„De aceea, o idee ar fi să ne îndreptăm atenția spre dezvoltarea profesională care poate argumenta o mărire de salariu sau un singur job full-time, dar mai bine plătit. Dacă nu se poate, o altă variantă ar fi să ne orientăm spre veniturile pasive (investiții, dobândă compusă, comerț online cu haine/jucării de care nu mai avem nevoie). Un rol important îl joacă și realizarea unui buget personal. Dacă ne vom face un buget personal, vom observa că o mare parte din bani se duc pe lucruri de care poate nu avem neapărată necesitate. Educația financiară poate fi un pas esențial în această direcție”, adaugă Cristina Profeanu.



Care ar fi al doilea job la tinerii din Constanța


În Constanța există mai multe variante pentru un al doilea job. Cele mai des întâlnite sunt serviciile de tip delivery (livratul mâncării la domiciliu) sau serviciile de tip ridesharing (activitatea de utilizare în comun a unui vehicul privat, găsit prin intermediul unei aplicații specifice).

Un student din oraș a ales să lucreze opt ore într-un magazin de haine dintr-un centru comercial, iar după program să ofere servicii de tip delivery.

,,Lucrez la un magazin de haine dintr-un centru comercial, stau la program de opt ore, iar apoi iau geanta de livrare în spate și încep un alt program. Este accesibil cel de-al doilea job, deoarece pot să îmi fac programul cum vreau, pot lucra două, patru, șase ore, depinde cum mă simt în ziua respectivă. Este greu pentru că nu mai am timp de facultate, dar trebuie să plătească cineva și chiria”, a spus tânărul.

Un alt tânăr povestește despre experiența sa cu două locuri de muncă și spune că pentru el a fost foarte epuizant.

,,Pe timpul verii lucram ca barman de dimineață, iar după programul de opt ore ieșeam cu mașina în oraș, un fel de taxi, oamenii mă chemau prin intermediul unei aplicații, iar eu veneam și îi duceam unde doreau. A fost foarte greu, nu am rezistat foarte mult pentru că nu mai aveam deloc viață socială. Noroc cu părinții mei, care mă ajută cu banii”, a declarat tânărul.

Acestea sunt doar câteva păreri, însă numărul persoanelor care aleg să meargă la două joburi este mult mai mare. Nevoia de bani ne împinge către astfel de alegeri, către astfel de situații care ne pun rezistența și sănătatea la încercare. Din nevoia de a supraviețui și de a duce o viață decentă, mulți dintre noi alegem să ne suprasolicităm.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5438 secunde