X

Sanatoriul Techirghiol, distrus de apa sărată a lacului, va fi consolidat

9478
Cu o vechime de aproximativ 50 de ani, Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol a intrat, de curând, într-un amplu proces de consolidare a bazei de tratament destinate adulţilor. Lucrările s-au impus din cauza distrugerii constante a clădirii, apa sărată din lac având urmări nefaste asupra construcţiei, pătrunzând în porii materialelor și afectând-o.





La acest moment, sanatoriul funcţionează pe tot parcursul anului şi beneficiază de o bază modernă de tratament, pacienţii fiind internaţi în trei secţii de adulţi şi una pentru copii. Pentru că timpul nu iartă nimic, spaţiile în care se desfăşoară actul medical au început să se degradeze, necesitând lucrări de reabilitare. Potrivit managerului unităţii, Elena-Roxana Ţucmeanu, starea corpului C1, aflat în exploatare din anul 1972, necesită urgent lucrări de consolidare, reparare construcții și instalații, amenajări interioare, recompartimentări și refacere a finisajelor. În subsolul clădirii, din cauza atmosferei agresive create prin folosirea pentru tratamente a apei sărate și nămolului sapropelic din lacul Techirghiol, cu vapori de sulf, dioxid de carbon, cea mai mare parte a elementelor structurale ale planșeelor, grinzilor și stâlpilor de rezistență a fost afectată prin coroziunea chimică a betonului și a armăturii și prin exfolierea betonului de acoperire a armăturii.

„S-au demarat lucrările pentru consolidarea şi recompartimentarea bazei de tratament pentru adulţi. Aceasta nu a mai beneficiat până acum de astfel de lucrări, de la momentul înfiinţării. Se lucrează la îmbunătăţirea condiţiilor pentru pacienţi, dar, în acelaşi timp, obiectivul principal este consolidarea, pentru că erau probleme, din cauza factorului natural de mediu, apa sarată din lac şi nămolul. Aceştia sunt doi factori care au un potenţial coroziv şi au afectat structura de rezistenţă. În acelaşi timp, sunt continuate lucrările la compartimentului pentru copii, care va fi gata anul viitor. Lucrările vor fi etapizate, astfel încât să nu afecteze actul medical, atât la adulţi, cât şi la copii. Odată cu finalizarea lucrărilor la copii, se vor reda cele 80 de paturi închise temporar, capacitatea secţiei fiind de 180 de paturi. În total, în sanatoriu avem 935 paturi, din care 755 distribuite pe secţia de adulţi, iar 180 la copii, unde 80 sunt închise temporar”, a declarat managerul, pentru „Cuget Liber”.



Elena-Roxana Ţucmeanu a precizat că, în ceea ce priveşte acoperișul, învelitorile, sistemele de dirijare și evacuare a apelor meteorice, instalațiile interioare cu conducte purtătoare de apă, sanitare și termice din subsolul clădirii, s-au constatat deteriorări parțiale, cu efecte nefaste asupra exploatării clădirii. Pentru că şi trotuarele din jurul clădirii erau degradate, cu pante inverse (spre clădire), și ele vor fi reabilitate. În plus, pentru a se asigura tratamente medicale de calitate, a fost demarat şi un proiect de investiții care constă în ridicarea unei săli de kinetoterapie modernă, cu o suprafață de 629 m² și cu spații anexe. La finalul investiției, vor fi asigurate toate circuitele medicale și spațiile adecvate conform legislației în vigoare. Până atunci, persoanele care li se adresează pot urma curele recomandate de medic, până în data de 15 decembrie, urmând ca procedurile să fie reluate după sărbătorile de iarnă, la începutul lunii ianuarie 2024. 





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6083 secunde