Sărăciți de facturi uriașe, bolnavii riscă să nu-și poată plăti tratamentele. "De unde să mai dăm, când trăim de azi pe mâine?"

891

Articole de la același autor

Strategia Națională de Sănătate 2022-2030, lansată, de curând, în dezbatere publică de Ministerul Sănătății, a născut o serie de discuţii şi un val de nemulţumiri din partea bolnavilor. De ce? Pentru că, dacă s-ar pune în aplicare, spitalele publice vor avea posibilitatea de a efectua servicii contra cost și să obțină astfel venituri proprii. De exemplu, v-ați putea alege, dacă vă permite portofelul, desigur, medicul care să vă consulte.





Cum spuneam, noua strategie din sistemul sanitar a stârnit un val de nemulțumiri, mai ales că sunt mulți oameni care nu își permit luxul de a plăti anumite servicii medicale, asta în contextul în care au cotizat la sistemul asigurărilor sociale și de sănătate o viață întreagă, unii fără a avea nici măcar un beneficiu. „Până acum, m-a ferit Dumnezeu să ajung la spital. Nu am avut decât probleme minore de sănătate şi pe acestea am încercat să le tratez acasă, dar nu se ştie niciodată ce se întâmplă şi să ajungi să fii internat. Nici nu vreau să mă gândesc că aş putea fi pus în situaţia de a plăti unele servicii care acum sunt gratuite. Pentru ce mai cotizăm la sănătate, dacă totul se face pe bani?”, ne-a declarat Costin S., un constănţean nemulţumit. Ioana M. este pensionară şi ne-a mărturisit că nu ar putea, nici dacă ar vrea, să plătească serviciile medicale ce sunt prestate în unităţile sanitare publice. „Viaţa este prea grea, sunt multe facturi de plătit lună de lună, mâncarea nu e gratis, nici medicamentele. Dacă ajungem în Urgenţă şi mai trebuie să pompezi bani şi în spital pentru a fi îngrijit, unde ajungem? Sunt oameni care abia dacă au bani pentru a avea ce pune pe masă. De unde să mai dăm, când trăim de azi pe mâine?”, şi-a manifestat ea intrigarea.



Menţionăm că Ministerul Sănătăţii are în vedere, în următorii ani, aşa cum este şi normal, îmbunătățirea serviciilor medicale oferite în cadrul sistemului public de sănătate. Acesta este, de fapt, scopul, strategiei naționale de sănătate, pusă recent în dezbatere publică, de a planifica și reorganiza serviciile de sănătate. Desigur, nu este un lucru rău, doar că strategia trebuie să fie şi în avantajul persoanelor suferinde, nu în detrimentul acestora. Printre altele, potrivit strategiei, este propusă introducerea unui proiect-pilot pentru furnizarea de servicii medicale cu plată, în afara programului de lucru al medicilor. Bineînţeles, pentru ca toate aceste măsuri cuprinse în strategie să ajungă să se aplice, vor trebui detaliate, după numai după ce proiectul în discuţie va intra în vigoare, în mai multe acte normative.



Coplată pentru consultul la medicul preferat


Altfel spus, autoritățile sanitare vor să dezvolte, după cum scrie în strategie, un sistem național de sănătate publică sustenabil, rezilient și performant, acestea reprezentând un element esențial pentru sănătatea și bunăstarea cetățenilor. Totodată, se dorește dezvoltarea unor servicii de sănătate integrate la nivelul comunităților, astfel încât sănătatea să poată fi abordată unitar, adică din punct de vedere sanitar, educațional și social.

De asemenea, o atenție specială va fi acordată populațiilor vulnerabile și aflate la risc: copii, vârstnici, persoane cu dizabilități şi nu numai. Aceste servicii vor fi dezvoltate de către autoritățile locale cu sprijin financiar, logistic și informațional de la nivel central. Totodată, atunci când vine vorba despre creșterea performanței și eficientizarea capacității de diagnostic, obiectivul strategiei este de a asigura pacientului serviciile necesare în mod rapid, accesibil și la o calitate ridicată, dar și eliminarea timpilor mari de așteptare, de care se plâng mereu bolnavii.



În acest sens, strategia stabilește introducerea unui proiect-pilot de furnizare a unor servicii de asistență în ambulatoriu, cu posibilitatea alegerii medicului. Aceste servicii medicale vor putea fi oferite de către medici în spitalele de stat, dar în afara programului obișnuit, în schimbul unei plăți din partea pacientului. Acest lucru nu va putea fi posibil, însă, mai devreme de anul 2026. Noua taxă va fi introdusă, mai întâi, sub forma unui program pilot, în anumite regiuni. În plus, strategia mai prevede proiecte precum informatizarea spitalelor și asigurarea unor servicii de urgență de către medicii de familie, fără a da însă detalii despre modul în care vor fi atinse ceste obiective. Menţionăm că acestea sunt doar o parte dintre noutăţile conţinute de strategie. Rămâne de văzut ce se va întâmpla între timp, dacă aceasta va fi pusă în aplicare sau nu. Între timp, pacienţii se pot prezenta la spital ca şi până acum şi pot beneficia de serviciile medicale în condiţiile deja ştiute.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.754 secunde