Satul de Vacanță, simbol al degradării turismului la malul mării

13791

Articole de la același autor

La aproape 50 de ani de când și-a deschis porțile, Satul de Vacanță se înfățișează ca un melanj de prost gust celor care se încumetă să petreacă aici câteva clipe de relaxare. Caracterizat de vacarm, distracții învechite și aspect general murdar, sătucul care ar trebui să fie un punct reprezentativ al distracției din timpul verii este același kitsch din ultimii ani.





Ar trebui să fie un reper turistic important pe litoralul românesc. O ilustrație a specificului dobrogean, cu sinteza tradițiilor etniilor conviețuitoare care să se regăsească atât în frumusețea arhitecturată, cât și în diversitatea bucatelor culinare. Oare cum ar fi să putem să prezentăm, în acest mod, Satul de Vacanță? Realitatea este că, la aproape cinci decenii de când și-a deschis larg porțile pentru cei doritori de relaxare pe malul Mării Negre, la marginea stațiunii Mamaia, Satul de Vacanță s-a degradat și este departe de a mai fi văzut drept un „simbol” al turismului constănțean.





Amalgam de mirosuri și linii melodice

Îmbătrânit, încremenit într-un melanj de prost gust de culori, mirosuri și stiluri muzicale, Satul de Vacanță lasă astăzi un gust amar celor care îl aleg ca destinație pentru a petrece câteva clipe de relaxare. Căci în această locație poate fi vorba despre orice, numai despre relaxare nu.



De cum pășesc în perimetrul satului, simțurile turiștilor și constănțenilor sunt alertate de amalgamul de mirosuri și linii melodice, „țipate” dinspre terase. Pentru un litoral ocolit de turiști, după cum au tot subliniat în ultima lună operatorii economici, serile trecute Satul de Vacanță era înțesat de oameni. Copiii priveau încântați spre tiribombele colorate, în timp ce părinții remarcau cu amărăciune vechimea lor și sentimentul de nesiguranță pe care-l transmiteau.



De altfel, distracția copiilor a fost principalul motiv pentru care unii dintre turiștii chestionați au ales să-și petreacă seara în această atmosferă. „Am venit mai mult pentru copii, căci voiau să se dea în mașinuțele bușitoare. Este îngrozitor ce este aici! Este mizerie, toate par învechite și murdare. Suntem de trei zile la Constanța, aseară am venit să mâncăm ceva și nu a fost o experiență dintre cele mai plăcute. Mâncarea bună, dar scumpă, cel puțin pentru buzunarele noastre și pentru ceea ce aveau de oferit. Adică, 10 lei o sticlă de jumătate de litru de suc, 40 de lei o pizza, 70 de lei pentru o porție de friptură cu cartofi prăjiți. În plus, a început să plouă și, deși eram pe o terasă acoperită, nu am fost în siguranță. Terasa era acoperită cu o prelată prin care ploaia a trecut fără probleme, ne-au udat bine”, ne-a mărturisit George Tunea, turist din Craiova.



Coșurile de gunoi și băncuțele, insuficiente și vechi

În timp ce discutăm, câțiva tineri veseli trec pe lângă noi. Se opresc în dreptul coșurilor de gunoi pentru a arunca PET-urile de suc golite, dar acestea deja dau pe dinafară. Este abia ora 19.00, zona abia prinde viață, dar coșurile de gunoi, insuficiente ca număr, deja nu mai fac față și nici nu pare că vor fi golite prea curând. Nici băncuțe nu sunt suficiente, pentru odihna turiștilor și constănțenilor, iar cele care există poartă urma trecerii anilor și neglijenței. Sunt murdare și deteriorate, fiind privite cu amărăciune de oameni. „Totul arată murdar, vechi și deteriorat. Nu am mai venit la mare de câțiva ani și nu ne așteptam să găsim așa în Satul de Vacanță. Pare că nu s-a schimbat nimic. Într-adevăr, sunt mai puține dughene cu jucării și suveniruri, dar totul arată ponosit”, ne mărturisește și Amelia Iancu, pe care o întâlnim pe o bancă, așteptând ca nepoții să probeze tiribombele.



Nici canalul care leagă lacurile Siutghiol și Tăbăcărie nu se prezintă mai bine. Cursul apei este plin de ierburi și gunoaie, semn că de vreme bună nu s-a mai ocupat nimeni de curățarea lui.

În timp ce turiștii și constănțenii constată cu tristețe că lucrurile nu s-au schimbat nici vara aceasta în Satul de Vacanță, operatorii economici și Primăria Constanța sunt prinși într-un „război” al autorizațiilor. Reamintim că autoritatea publică locală nu a eliberat autorizații de funcționare pentru toate terasele, în această vară, invocând lipsa contractelor de superficie cu titlu oneros pentru terenurile aferente localurilor. Agenții economici au deschis însă terasele, susținând că pretenția autorității locale este ilegală și exprimând intenția de a se adresa organelor abilitate. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4765 secunde