Scandal pe locurile de veci destinate veteranilor de război. "Dreptul pentru morminte nu le revine și urmașilor"

4208
3

Articole de la același autor

Constănțenii nu mai au unde să își îngroape veteranii de război, locurile de veci din municipiu destinate special acestei categorii de persoane ocupându-se, tot timpul, de alte familii care nu se încadrează în acest drept. Potrivit reprezentanților biroului de comunicare al municipalității, perimetrul alocat pentru veteranii de război se află strict sub administrarea Ministerului Apărării Naționale, respectiv, la Constanța, a Garnizoanei.

Cu alte cuvinte, reprezentanții Ministerului Apărării Naționale, respectiv ai Garnizoanei Constanța sunt cei care gestionează aceste locuri pe care le au și ei decid și cum se distribuie locurile către veteranii de război, Primăria neavând nicio atribuție asupra terenului.

Oamenii, însă, nu mai au răbdare și „bat la porțile cimitirelor” fără a primi un răspuns. Deși timpul e limitat când este vorba de astfel de situații, aceștia nu sunt primiți pentru a cumpăra un loc de veci, ba pentru că nu a început programul depunerii de documente, ba din alte motive, fără a li se oferi un răspuns.

Am cerut un punct de vedere reprezentanților Cercului Militar Constanța, pentru a ne explica mai multe. Aceștia ne-au precizat, însă, că nu se ocupă de mormintele veteranilor de război. Responsabile pentru gestionarea acestor perimetre din cimitire sunt asociațiile de militari. Până la urmă, cine răspunde de gestionarea acestui aspect și cui se pot adresa cetățenii nemulțumiți pentru a-și rezolva problemele?

„Nu noi suntem cei care se ocupă de mormintele pentru veteranii de război, ci asociațiile. Sunt mai multe asociații de militari care gestionează acest aspect. Am întrebat mai departe la conducere și nu putem transmite informații despre locurile de veci pentru veteranii de război. Nu avem astfel de informații”, ne-au transmis reprezentanții Cercului Militar.

„Mai sunt cinci veterani în tot județul”

Președintele Asociației Veteranilor din teatrele de operație Constanța, Cristian Crăciun, ne-a spus că, în tot județul, mai sunt în viață doar cinci persoane care se încadrează. De asemenea, mai spune reprezentantul asociației, dreptul pentru morminte nu le revine decât lor, nu și urmașilor, care încearcă să ocupe locurile de veci destinate acestora.

„Mai sunt cinci veterani de război în tot județul și foarte mulți urmași confundă drepturile pe care le au ca urmași. Consideră că au dreptul inclusiv la locuri de veci, ceea ce nu este real. În locul de veci respectiv al veteranului de război nu poate fi înhumat decât veteranul de război. Eu știu că este o situație un pic strâmtorată la Constanța cu locurile de veci și fiecare consideră că are dreptul la ceva, dar, din punctul acesta de vedere, legea veteranilor de război nu-i ajută pe urmași. Mai sunt cinci veterani de război în tot județul. Ne ocupăm noi, când și când, de ei când e ziua lor, dar structura lor organizatorică nu mai funcționează cum funcționa cândva. Ei sunt în parcela Ministerului Apărării la Cimitirul Central și de locurile de veci se ocupă Comenduirea de Garnizoană Constanța. Pentru că sunt oameni și ei, pe lângă noi, cei care au rămas în viață îi mai vizităm, le mai ducem câte ceva, organizăm evenimente pentru ei… Anul trecut erau opt, acum mai sunt cinci în județul Constanța”, a declarat Cristian Crăciun.



Promisiuni pentru înființarea unui cimitir militar


Luna trecută, Ministerul Apărării Naționale a anunțat că dorește să înființeze un cimitir militar la Constanța, care să aibă aproximativ 3.000 de locuri de înhumare. Cimitirul va fi amplasat pe un teren în suprafață de peste 40 de mii de metri pătrați. Terenul a fost preluat în administrarea Ministerului Apărării din administrarea Consiliului Local al municipiului Constanța încă din anul 2020. Acesta este situat în zona de Sud a municipiului Constanța și are următoarele vecinătăți: la Est cu traseul feroviar de lângă Stația de Epurare Constanța Sud, la Sud cu Oil Terminal Constanța Sud, la Vest parțial cu fabrică dezafectată, parțial cu Metro 2, la Nord cu teren viran. Cu alte cuvinte, este vorba despre zona cuprinsă între Metro 2 și Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Constanța.

Se vor realiza lucrări de sistematizare și pregătire a terenului, se va împrejmui cu panouri prefabricate de beton armat, se vor construi o biserică din lemn și o casă mortuară cu încăperi anexe specifice domeniului de utilizare, inclusiv dotări cu mobilier. Pe caietul de sarcini se mai regăsesc clopotniță, foișor, parcare auto cu 30 de locuri, o platformă de colectare a deșeurilor, racorduri și branșamente utilități, rețele utilități și realizarea unui drum de acces principal și a aleilor interioare (2.000 de metri pătrați).

Estimarea cheltuielilor pentru execuție este de 3.320.350 de lei cu TVA, iar terenul are suprafața de 42.349 de metri pătrați.



Comentează știrea

veteran
25 martie

As avea nevoie de cateva informatii referitoare la legea privind locurile de veci pentru veteranii de razboi. Locurile date de stat pot fi cumparate dupa 7 ani? sau exista vreo procedura prin care veteranii pot ramane acolo fara a mai fi nevoie sa fie mutati? Auzisem zvonuri ca nemaifiind foarte multi veterani de razboi in viata locurile alocate acestora nu mai constituie o problema si acestia nu mai trebuie exhumati si mutati in alt loc. exista vreo lege in acest sens?

avocat
25 martie

egea nr 44 1994 a veteranilor de razboi - actualizata prin Legea nr 303/2007 - pentru modificarea si completarea Legii nr. 44/1994 privind veteranii de razboi, precum si unele drepturi ale invalizilor si vaduvelor veteranilor de razboi din 13 noiembrie 2007publicat in Monitorul Oficial 785/2007 prevede la art 17:" veteranilor si vaduvelor acestora ,li se asigura in mod gratuit, dupa caz, incinerare, locuri de veci in cimitirele civile ori locuri de inhumare in cimitirele militare sau civile."

Charlotte parker
25 martie

Numele meu este Charlotte Parker. Viața mea s-a întors!!! După 2 ani de căsnicie ruptă, soțul meu m-a lăsat cu doi copii, am avut chef să pun capăt, aproape că m-am sinucis pentru că ne-a părăsit când viața noastră începea să aibă sens. Am fost dezamăgit emoțional în tot acest timp. Datorită unui vrăjitor numit Dr.Ogaga Kunta, l-am cunoscut online. Într-o zi credincioasă, în timp ce răsfoiam pe internet, am dat peste câteva mărturii despre acest vrăjitor. Unii oameni au mărturisit că și-a adus fostul iubit înapoi, alții au mărturisit că poate face o vrajă pentru a opri divorțul și, de asemenea, pentru a obține un loc de muncă bine plătit și așa mai departe. îl puteți contacta și pe adresa sa de e-mail ([email protected]). El este uimitor, am întâlnit și o mărturie specială, era despre o femeie pe nume Vera, ea a mărturisit despre cum și-a adus înapoi fostul iubit în mai puțin de 2 ani. zile, iar la sfârșitul mărturiei ei a renunțat la e-mailul lui. După ce am citit toate acestea, am decis să încerc. L-am contactat prin e-mail și i-am explicat problema mea. o săptămână mai târziu, soțul meu s-a întors la mine. Ne-am rezolvat problemele și suntem și mai fericiți ca oricând. Dr ogaga Kunta ești un bărbat talentat și nu mă voi opri din a-l publica pentru că este un om minunat. Dacă aveți o problemă și sunteți în căutarea unui vrăjitor real și autentic, încercați-l oricând, el este răspunsul la problemele dvs. din nou adresa lui de e-mail este ([email protected]) el este cel mai bun vrăjitor care vă poate rezolva problemele. 1) Vrăji de dragoste 2) Vrăji de dragoste pierdută 3) Vrăji de divorț 4) Vrăji de căsătorie 5) Vraja de legare 6) Vrăji de despărțire 7) soluție finală pentru ejaculatoină rapidă [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3257 secunde