Schimbări la biletele de tratament pentru pensionari în 2024

2292
Schimbări la biletele de tratament pentru pensionari în 2024 - npo1458306752-1704008570.jpg

Articole de la același autor

Schimbări la biletele de tratament din 2024 ale pensionarilor. Noi reguli au fost prevăzute în noua lege a pensiilor și sunt aplicabile din anul 2024. Sunt noi avantaje pe care statul le acordă pentru pensionari, potrivit CNPP.
Astfel, pensionarii românii care primesc bilete de tratament sau soţii acestora vor beneficia de noi avantaje începând de anul viitor, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor.


Ce se schimbă la acordarea biletelor de tratament pentru pensionari


În conformitate cu noua lege a pensiilor ce urmează să-și facă simțite efectele din 2024, Legea 360/2023, se schimbă mai multe aspecte legate de biletele de tratamentul ale pensionarilor din România și interacțiunea acestora cu autoritățile.


De exemplu, dacă dintr-un cuplu de oameni căsătoriți, unul a obținut bilete de tratament pentru pensionari, va putea beneficia și celălalt de același tratament în stațiune, cu condiția să plătească același preț preferențial înscris pe biletele de tratament. Nici măcar nu trebuie să fie amândoi pensionari sau amândoi asigurați.


Acest avantaj se aplică de la 1 septembrie 2024: „se pot acorda bilete de tratament balnear, în condițiile prezentei legi, și soțului/ soției asiguratului/ pensionarului sistemului public de pensii, care nu este asigurat/ pensionar al sistemului public”, se arată în noua lege a pensiilor, respectiv Legea 360/2023.


Condiția pe care trebuie s-o îndeplinească aceștia pentru a-și putea însoți partenerul pensionar la băi este plata integrală a biletului de tratament.


Noua lege a pensiilor mai prevede că asigurații și pensionarii sistemului public de pensii pot beneficia de tratament balnear, după cum urmează:
– gratuit – persoanele beneficiare de pensie de invaliditate din cadrul programului de recuperare întocmit de medicul expert al asigurărilor sociale;
– cu suportarea de către beneficiar a unei contribuții bănești – asigurații și pensionarii, alții decât cei prevăzuți la punctul anterior.
Noua reglementare a pensiilor prevede clar că durata biletului de tratament balnear este de 16 zile. Durata tratamentului balnear este acum, potrivit Legii 263/2010, de 12-18 zile, potrivit avocatnet.ro.


Bilete de tratament 2024 pentru pensionari: ce rămâne la fel, ce s-a schimbat


Din septembrie 2024, soţii vor putea merge împreună la tratament balnear, chiar dacă unul dintre ei nu este asigurat ori nu este pensionar.
Potrivit noii legi a pensiilor publice, ambii soți vor putea merge împreună la tratament balnear, cu condiția să acopere integral valoarea unuia dintre biletele de tratament.


Regula de bază, la acordarea biletelor de tratamentul balnear la care au dreptul asigurații și pensionarii, rămâne aceeași: prestațiile privind tratamentul balnear sunt furnizate prin acordarea de bilete de tratament asiguraților și pensionarilor sistemului public de pensii, în limita sumelor alocate pentru această prestație, prin legea anuală a bugetului asigurărilor sociale de stat.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Duminică, 31 Decembrie 2023
Stire din Social : Ce program au marile magazine de Revelion
Pagina a fost generata in 0.5266 secunde