Sondaj eJobs: respectarea dreptului la concediu de odihnă, esențială pentru angajați

168
Sondaj eJobs: respectarea dreptului la concediu de odihnă, esențială pentru angajați - x-sondaj-angajati-1686129342.jpeg
Cel mai recent sondaj desfășurat de eJobs a avut ca rezultat următoarea concluzie: doar unul din doi participanți la sondaj își cunoaște drepturile de angajat. În același timp, 86% dintre ei susțin că au simțit, cel puțin o dată, pe parcursul carierei, că drepturile le-au fost încălcate de către angajatori. De asemenea, aceștia declară că, atunci când nu își pot lua concediu de odihnă când sau pentru cât timp vor, se simt afectați cel mai mult. Un procent de 25,4% dintre respondenți au specificat acest lucru. Totodată, 22% sunt nemulțumiți de faptul că au fost obligați să facă ore suplimentare. În cazul a 18,5% din participanții la sondaj, orele suplimentare nu au fost plătite extra. Procentul celor care au fost chemați să lucreze și în weekenduri, deși jobul lor presupunea un program exclusiv de luni până vineri este de 9,1%. 8,1% au fost plătiți la negru. Iar lista drepturilor încălcate cel mai mult pentru angajații respondenți continuă cu concedieri fără preaviz și concedieri în perioada sarcinii sau imediat după revenirea din concediul de maternitate. Doar 65% din procentul acestor angajați nemulțumiți cuprinși în sondaj au discutat cu managerul direct despre acest lucru și au solicitat remedierea situației. În 9 din 10 cazuri, însă, rezultatul așteptat a întârziat să apară, iar problemele au persistat.

Există, însă, și motive care i-ar putea face pe angajați să treacă mai ușor cu vederea anumite abateri. Primul factor îl reprezintă nivelul salarial. O treime dintre participanții la sondaj au recunoscut că ar trece cu vederea nerespectarea unor drepturi dacă ar avea un salariu foarte mare. De asemenea, 20% ar trece cu vederea dacă respectivele drepturi nu ar fi cu adevărat importante pentru ei. Totuși, un procent de 36% susțin că nimic nu i-ar putea face să accepte o situație nefavorabilă lor.

Conform datelor sondajului, concediul de odihnă și posibilitatea de a-și lua zile libere oricând își doresc reprezintă dreptul la care angajații țin cel mai mult. Este urmat de respectarea programului de muncă, declararea întregului salariu în contractul de muncă, plata orelor suplimentare și dreptul de a nu fi supravegheat video fără acord. Sondajul a fost realizat în luna mai a acestui an, având un eșantion de 1.642 de angajați.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4966 secunde