Spitalul CF Port, salvat de la prăbușire! "Timp de jumătate de secol, ploaia a trecut prin pereţi"

3249

Articole de la același autor

La ora actuală, Spitalul CF Port trece printr-o mulţime de transformări. În toate cele trei unităţi, respectiv policlinica CF, clădirea din port şi cea de pe bulevardul 1 Mai, se derulează ample lucrări de renovare şi reabilitare, cele mai multe desfăşurându-se, bineînţeles, în port, această clădire având o vechime de 84 de ani.







Zi de zi, managerul spitalului CF Port, dr. Iuliana Botezatu, se află în mijlocul echipelor de muncitori, cu diriginții șantierelor, cu inginerii și experții cu care discută și evaluează în mod constant stadiul lucrărilor. Așa cum era de așteptat, din spațiile deja enumerate, clădirea din port le-a dat cele mai mari bătăi de cap, întrucât cele peste zece decenii care au trecut și-au pus din plin amprenta asupra ei. De curând, conducerea unităţii sanitare a obţinut fonduri suplimentare de investiţii şi continuă lucrările de modernizare, focusându-se, desigur, pe această clădire, unde sunt puse la punct, în această perioadă, toate instalaţiile şi utilităţile, pentru a o putea da în exploatare şi să aibă o funcţionalitate în cursul acestui an. „Este imperativ să facem aceste lucrări, pentru că la nivelul construcţiei foarte vechi s-au identificat, odată cu începerea lucrărilor, nenumărate probleme structurale care au apărut pe parcurs, au fost descoperite şi care trebuie rezolvate. Aceste probleme se referă inclusiv la lucrările de impermeabilizare interioare şi exterioare, pentru că în acest spital, vreme de jumătate de secol, apele au circulat aproape liber, dar, chiar şi aşa, spaţiul trebuie să redevină funcţional. Din păcate, acesta este sectorul cel mai dificil, asupra căruia avem mai multe tipuri de intervenţii de realizat, dar ne ambiţionăm să îl ridicăm la aceleaşi standarde ca celelalte nivele ale clădirii din port. Aici, vreme de 50 de ani, apa, pur şi simplu, la ploile torenţiale, trecea prin pereţi”, a declarat managerul pentru „Cuget Liber”. Din fericire, structura de rezistenţă a clădirii a făcut faţă tuturor intemperiilor, nefiind afectată nici acum, lucru datorat şi proiectului original de construcţie al spitalului, care, se pare, a salvat clădirea, şi anume că aceasta a fost proiectată pe piloni, adânc turnaţi în sol.



Dr. Botezatu a precizat că, la nivelul etajului I, la acest moment, sunt finalizate aproximativ 90% din totalul lucrărilor, în sensul în care aici sunt incluse şi instalaţiile electrice, şi reabilitările interioare, înlocuirea tâmplăriei cu termopan PVC. Acestora li se adaugă instalaţiile de oxigen şi alte fluide medicale, pardoselile etc. Cert este că, foarte curând, acest etaj poate deveni funcţional, a adăugat directorul. Evident, sunt continuate lucrările la parter, pe instalaţii, pavimente şi este finalizat montajul pentru tâmplăria termopan PVC. Între timp, este pregătit mobilierul medical. Deci, problema este doar demisolul, unde s-au întâmpinat dificultăţi majore şi care a necesitat un volum mai mare de lucrări, unde totul a fost mult mai complicat, la fel ca şi efortul financiar, motiv pentru care au fost solicitate fonduri de investiţii suplimentare. „Până acum, volumul total al lucrărilor de modernizare a depăşit patru milioane de lei şi, după părerea mea, este o sumă modică, în contextul actual al exploziei preţurilor la materiale. Din fericire, am avut lucrări începute anul trecut şi, ca atare, cele care au fost contractate şi achitate în 2021 ne-au permis o oarecare economie faţă de anul în curs”, a completat dr. Botezatu. 





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4918 secunde