Spitalul de Boli Infecţioase, asaltat de cazurile de scarlatină. „Mulţi refuză internarea, deşi este o boală contagioasă”

3400
Spitalul de Boli Infecţioase, asaltat de cazurile de scarlatină. „Mulţi refuză internarea, deşi este o boală contagioasă” - fond-scarlatina-3-1684423716.jpg

Articole de la același autor

Nici nu am scăpat bine de afecţiunile respiratorii, că toate spitalele din întreaga ţară au început să se umple, acum, de scarlatină, o boală extrem de contagioasă, care poate duce la complicaţii grave, dacă nu este tratată corespunzător. În general, boala este specifică vârstei de la 5 până la 14 ani, dar sunt situații când acest streptococ este transmis mai departe și către adulți. Prin urmare, și părinții pot lua această bacterie.

Luna aceasta, în evidențele Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) figurează doar 16 cazuri, dar în realitate, cifra este mult mai mare, pentru că părinții refuză să își interneze copiii în spital. Potrivit directorului Spitalului Clinic de Boli Infecțioase (SCBI) Constanța, dr. Claudia Cambrea, judeţul nostru se confruntă cu un număr crescut de bolnavi de scarlatină, comparativ cu anii anteriori.
 

„Este greu să spunem câţi bolnavi sunt cu adevărat, pentru că foarte mulţi nu se internează. Vin şi pleacă acasă, pe semnătură, deşi este o boală contagioasă şi ar trebui să se interneze obligatoriu, dar nu avem ce să le facem, dacă părintele semnează şi spune că nu vrea să rămână internat cu copiii. Desigur, există variante terapeutice şi pentru acasă, dar tratamentul este de lungă durată. Episodul acut durează în jur de 10-14 zile, dacă nu se face tratament injectabil, dar problema este de continuat cu Moldamin la domiciliu. Din păcate, ei au tot refuzat aceste injecţii, în ultimul timp, susţinând că sunt dureroase şi traumatizante, dar ne vom trezi cu surprize neplăcute. Cu Ospenul (antibiotic recomandat pentru tratamentul infecţiilor) iar vor fi probleme, în sensul că nu se prea găseşte şi le va fi greu să continue profilaxia infecţiilor post-streptococice. Deci, chiar avem o problemă. Cei care ajung la spital, trebuie să ştie că internarea durează între 7-10 zile. Din fericire, nu am avut cazuri foarte grave, cum s-au înregistrat în alte judeţe ale ţării”, a declarat managerul, pentru „Cuget liber”.

Pacienţii sunt sfătuiţi să respecte indicaţiile medicilor

Medicul a precizat că, în cazul în care refuză internarea, pacienţii sunt rugaţi să respecte cu stricteţe durata tratamentului recomandată de specialişti. În caz contrar, dacă se opreşte tratamentul, atunci când copilul se simte mai bine, nu este în regulă, întrucât aceste infecţii streptococice dau o serie de complicaţii la distanţă. De aceea, se recomandă o anumită durată a tratamentului şi apoi o profilaxie.
 

„Părinţii trebuie să fie conştienţi de faptul că aceste infecţii streptococice pot avea urmări grave, pot apărea probleme la inimă, la rinichi, glomerulonefrite (boli ale sistemului renal). Noi nu am mai avut glomerulonefrite, tocmai pentru că au fost făcute corect aceste profilaxii, ani de zile. Acum, dacă toată lumea ştie să se respecte mai bine şi nu respectă indicaţiile medicilor, în timp, o să ne trezim cu surprize neplăcute”, a adăugat dr. Cambrea. Din păcate, aceşti inconştienţi, ai căror copii pot împrăştia oricând microbul şi altor micuţi nu pot fi sancţionaţi. Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană, Tudorel Ene, nu există nici o lege care să îi tragă la răspundere. În concluzie, dacă nu rămân internaţi în spital, ei pot călători, de exemplu, cu cei mici cu taxiul ori în mijloacele de transport în comun, unde, clar, intră în contact cu alte persoane, care sigur nu vor să se îmbolnăvească.
 

Ce puteţi face pentru a preveni scarlatina? Păstrați distanța, spălați-vă des pe mâini. Cum spuneam, afecțiunea este contagioasă, iar părinții trebuie să ia atitudine dacă observă la cei mici niște bubițe roșii la nivelul pielii, dacă fac febră și dacă au vreo inflamație la nivelul gâtului. În astfel de situații, adulții sunt sfătuiți să meargă, neapărat, la medic și să nu administreze medicamente acasă, după ureche. Toate acestea în condițiile în care, în cazul scarlatinei vorbim despre o complicație a unui streptococ betahemolitic de tip A, iar pentru această boală, medicii recomandă tratament cu antibiotice. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4049 secunde