În sezonul estival

Statul, păcălit cu angajați cu jumătate de normă

506
Amenzile drastice, prevăzute în noul Cod al Muncii, dar și desele controale efectuate de inspectorii de muncă au făcut ca numărul contractelor de muncă încheiate în vara aceasta să crească notabil față de anul trecut. Eugen Bola, șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Constanța, a declarat pentru "Cuget Liber" că de la începutul anului au fost înregistrate aproximativ 112.500 de contracte de muncă.
"Dintre acestea, 18.400 de contracte au fost înregistrate în iunie, 13.000 de contracte au fost înregistrate în iulie, iar 9.400 în august", a afirmat inspectorul-șef.
Pe de altă parte, multe dintre contracte au fost încheiate pentru jumătate de normă/zi, în ciuda faptului că angajații lucrau normă întreagă, iar aceste nereguli au fost depistate în urma controalelor efectuate de inspectorii ITM.
"Este o problemă asupra căreia trebuie să mai insistăm. Cel puțin oamenii au contracte, li se plătește măcar jumătate de contribuție la asigurările sociale și beneficiază de asistență medicală", a completat Eugen Bola.
În perioada următoare, inspectorii de muncă se așteaptă la scăderea numărului de contracte de muncă încheiate. "Am avut multe contracte înregistrate în timpul verii, dar ne așteptăm ca în perioada următoare să scadă, căci s-a încheiat sezonul estival. De asemenea, numărul lor va scădea și mai mult în noiembrie, odată cu scăderea activității în construcții", a afirmat inspectorul-șef.
Din această săptămână, inspectorii de muncă vor demara controalele la firmele din județul Constanța, "neglijate" în timpul verii, când atenția a fost concentrată pe litoral.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 15 Aprilie 2011
Stire din Social : Cum să te pensionezi anticipat
Pagina a fost generata in 1.5763 secunde