Sute de cazuri de muncă nedeclarată depistate și amenzi de aproape 10 milioane de lei

265
Sute de cazuri de muncă nedeclarată depistate și amenzi de aproape 10 milioane de lei - x-munca-2-1713082681.jpg

Articole de la același autor

Campania națională din domeniul construcții clădiri s-a finalizat, de curând, cu 2.412 controale, în urma cărora au fost dispuse 2.107 sancțiuni contravenționale, din care 644 de amenzi. Potrivit Inspecţiei Muncii, valoarea totală a amenzilor aplicate este de peste 9,9 milioane de lei, din care 7,4 milioane de lei pentru muncă nedeclarată. Totodată, au fost depistate 418 persoane prestând muncă nedeclarată, aflate în următoarele situații: 365 fără a avea încheiat contract individual de muncă; pentru 45 nu s-a efectuat transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității; şapte persoane prestau activitate având contractul de muncă suspendat; o persoană presta activitate cu depăşirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractului individual de muncă cu timp parțial.

În domeniul securității și sănătății în muncă, au fost aplicate ale 1.521 de secțiuni contravenționale, din care amenzi în valoare de aproape două milioane de lei. Pentru neconformitățile constatate, inspectorii de muncă au dispus 49 de sistări de activitate pentru opt societăți, 22 de locuri de muncă și pentru 19 echipamente de muncă. Cele mai frecvente neconformități constatate au fost următoarele: prestarea activității de muncă nedeclarată; încălcarea de către angajator a obligației privind evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orelor de începere și de sfârșit ale programului de lucru; nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal; nu sunt utilizate echipamente de muncă corespunzătoare; nu sunt semnalizate corespunzător căile de acces și de circulație; nu se face o instruire corespunzătoare a lucrătorilor în domeniul securității și sănătății în muncă.

„În baza analizei datelor statistice privind indicele de frecvență care indică numărul de accidentați care revin la o mie de lucrători, s-a constatat că acest domeniu de activitate, unul dintre sectoarele cele mai importante din economia naţională, are o pondere mare în numărul total de accidentați în muncă. Cele mai frecvente cauze sunt: căderile de la înălţime; expunerea în afara sarcinilor de muncă; neefectuarea, la timp, a operaţiilor indispensabile securităţii muncii; efectuarea necorespunzătoare de comenzi sau manevre provocate, în cele mai multe cazuri, de pregătirea insuficientă a lucrătorilor etc”, a declarat Mihai Nicolae Ucă, inspector general de stat adjunct.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5872 secunde