Urmaşii persecutaţilor din perioada 1940-1945, nerăbdători să îşi primească drepturile! "Nu mai avem timp de amânări!"
Articole de la același autor
Au trecut atâtea luni de așteptare, încât oamenii abia dacă mai au răbdare. Toţi sunt bătrâni, pe deasupra şi bolnavi (unii dintre ei) şi nu mai au timp să aştepte…„Anul acesta mi-au murit deja doi prieteni, care, la fel ca şi mine, aveau dreptul să primească aceşti bani. Noi, la vârsta noastră, nu mai avem timp de amânările lor. Pentru noi, timpul este cel mai mare duşman. Vrem ca Guvernul să îşi ţină promisiunea şi să nu ne mai amăgească de la un an la altul. Ne vrem banii care ni se cuvin, nimic mai mult”, ne-a declarat Ionel B. (83 de ani). „Nu mai vrem să avem parte de noi surprize. Ne-am săturat”, a adăugat, la rândul ei, Elena M. (81 de ani). Menţionăm că aceşti doi octogenari, la fel ca mulţi alţii, sunt pe lista beneficiarilor, sunt copii ai persoanelor persecutate de către regimurile din 1940-1945.
Sumele beneficiarilor vor fi diferite
Pe scurt, suma nu este fixă pentru toată lumea, pentru că totul depinde de documentele depuse la dosar. Menţionăm că indemnizația introdusă în OG 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile din 1940-1945 de Legea 154/2021 este menită să fie acordată numai urmașilor celor decedați sau dispăruți în timpul Holocaustului.
Potrivit angajaţilor Casei de Pensii, documentele necesare pentru stabilirea calității de beneficiar (copil) sunt următoarele: cerere tip; act de identitate al solicitantului - copie și original; certificat de naștere al solicitantului - copie și original; certificat de căsătorie al solicitantului, după caz - copie și original; certificat de deces al părintelui decedat - copie și original; decizie/hotărârea privind calitatea de beneficiar al OG nr. 105/1999 a părintelui decedat - copie; talon de pensie al solicitantului (în situația în care acesta este pensionar).
Atenţie! Prevederile legii nu se aplică persoanelor condamnate pentru infracţiuni contra păcii şi omenirii, celor care înainte de 23 august 1944 au desfăşurat o activitate fascistă în cadrul unei organizaţii sau mişcări de acest fel, celor care în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 au făcut parte din aparatul de represiune, securitate, miliţie şi din instanţele militare care au instrumentat şi au judecat procese politice ale opozanţilor regimului comunist, precum şi copiilor acestora.