Urmaşii persecutaţilor din perioada 1940-1945, nerăbdători să îşi primească drepturile! "Nu mai avem timp de amânări!"

6184
Urmaşii persecutaţilor din perioada 1940-1945, nerăbdători să îşi primească drepturile!

Articole de la același autor

Au trecut deja peste opt luni de când urmaşii persoanelor decedate sau dispărute în timpul Holocaustului trebuiau să intre în posesia indemnizațiilor lunare promise de stat. Din păcate, plățile au fost amânate pentru încă un an, până la începutul lui ianuarie 2024. Acum, toți cei aproximativ 30.000 de beneficiari din județul Constanța așteaptă cu sufletul la gură să primească banii ce li se cuvin și speră ca Ordonanța dată în decembrie 2022 de Guvern să se respecte de data aceasta.

Au trecut atâtea luni de așteptare, încât oamenii abia dacă mai au răbdare. Toţi sunt bătrâni, pe deasupra şi bolnavi (unii dintre ei) şi nu mai au timp să aştepte…„Anul acesta mi-au murit deja doi prieteni, care, la fel ca şi mine, aveau dreptul să primească aceşti bani. Noi, la vârsta noastră, nu mai avem timp de amânările lor. Pentru noi, timpul este cel mai mare duşman. Vrem ca Guvernul să îşi ţină promisiunea şi să nu ne mai amăgească de la un an la altul. Ne vrem banii care ni se cuvin, nimic mai mult”, ne-a declarat Ionel B. (83 de ani). „Nu mai vrem să avem parte de noi surprize. Ne-am săturat”, a adăugat, la rândul ei, Elena M. (81 de ani). Menţionăm că aceşti doi octogenari, la fel ca mulţi alţii, sunt pe lista beneficiarilor, sunt copii ai persoanelor persecutate de către regimurile din 1940-1945.

Încă din anul 2021, de când au aflat că pot intra în posesia acestor bani, vârstnicii şi-au aranjat frumos documentele necesare la dosar şi le-au depus la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Constanţa.

Menţionăm că, până la acest moment, Casa Judeţeană de Pensii Constanţa a înregistrat 29.778 de astfel de cereri, din care 770 numai anul acesta. Potrivit purtătorului de cuvânt al CJP Constanţa, Kristina Mutiş, din cele 29.778 dosare, cum spuneam, 770 s-au depus în cursul acestui an, în 2020 s-au depus 4.008 dosare, iar în 2021, alte 25.000 de dosare. „Noi primim în continuare dosare de la beneficiari. Actul normativ care este în vigoare la acest moment prevede că plata acestora se face începând cu data de 1 ianuarie 2024. Banii pe care ei îi vor primi nu sunt o sumă fixă, ci se acordă în funcţie de actele pe care ei le au la dosar, de perioada de strămutare a părintelui decedat. Hotărârile au fost deja emise”, a precizat aceasta.



Sumele beneficiarilor vor fi diferite


Pe scurt, suma nu este fixă pentru toată lumea, pentru că totul depinde de documentele depuse la dosar. Menţionăm că indemnizația introdusă în OG 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile din 1940-1945 de Legea 154/2021 este menită să fie acordată numai urmașilor celor decedați sau dispăruți în timpul Holocaustului.

Potrivit angajaţilor Casei de Pensii, documentele necesare pentru stabilirea calității de beneficiar (copil) sunt următoarele: cerere tip; act de identitate al solicitantului - copie și original; certificat de naștere al solicitantului - copie și original; certificat de căsătorie al solicitantului, după caz - copie și original; certificat de deces al părintelui decedat - copie și original; decizie/hotărârea privind calitatea de beneficiar al OG nr. 105/1999 a părintelui decedat - copie; talon de pensie al solicitantului (în situația în care acesta este pensionar).

Dacă părintele decedat nu a beneficiat de prevederile OG nr. 105/1999, dovada că acesta a suferit o măsură de persecuție din motive etnice, în perioada 6 septembrie 1940 - 6 martie 1945, se poate face cu acte oficiale eliberate de organele competente.

Atenţie! Prevederile legii nu se aplică persoanelor condamnate pentru infracţiuni contra păcii şi omenirii, celor care înainte de 23 august 1944 au desfăşurat o activitate fascistă în cadrul unei organizaţii sau mişcări de acest fel, celor care în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 au făcut parte din aparatul de represiune, securitate, miliţie şi din instanţele militare care au instrumentat şi au judecat procese politice ale opozanţilor regimului comunist, precum şi copiilor acestora.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.2021 secunde