Va demola primăria biserica de la Macul Roşu? „Se pune problema relocării”

1302
Va demola primăria biserica de la Macul Roşu? „Se pune problema relocării” - sus-1639595858.jpg

Articole de la același autor

Biserica „Izvorul Tămăduirii”, din cartierul Tomis Nord, ar putea fi demolată. Arhiepiscopia Tomisului a pierdut procesul prin care autorităţile locale cer demolarea lăcaşului, ridicat fără autorizaţie de construcţie. Decizia este definitivă, dar reprezentanţii bisericii susţin că mai există căi de atac.

Primăria Constanţa a câştigat procesul prin care obligă Arhiepiscopia Tomisului să desfiinţeze micuţa biserică din cartierul Tomis Nord, ridicată pe o porţiune de spaţiu verde de-a lungul bulevardului Tomis, în zona Macul Roşu. Tribunalul Constanţa a respins, luni, 13 decembrie, apelul formulat de Arhiepiscopia Tomisului, care are termen 90 de zile pentru a dezafecta clădirea respectivă. În luna octombrie, Judecătoria Constanţa a dat câştig de cauză, pe fond, tot Primăriei Constanţa.

Potrivit soluţiei pe scurt, pronunţată pe 13 decembrie, „Tribunalul Constanţa respinge, ca nefondat, apelul civil declarat de apelanta – pârâta Arhiepiscopia Tomisului, în contradictoriu cu intimatul – reclamant Primarul Municipiului Constanţa, împotriva sentinţei civile nr. 8795/16.10.2020 pronunţate de Judecătoria Constanţa în dosarul nr. 431/212/2020. Definitivă”.



„Legea nu poate fi împotriva interesului comunităţii!”


Primarul Vergil Chiţac a depus plângerea în instanţă, considerând că biserica este ridicată fără autorizaţie de construcţie. Aceasta a fost realizată în anul 2002, din materiale uşoare, mulţi ani de zile fiind doar un locaş improvizat. City managerul municipiului, Felicia Ovanesian, a declarat, pentru „Cuget Liber”, că hotărârea este definitivă şi că nu mai există altă cale de atac.

Cu toate acestea, reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului susţin că discută cu primăria pentru a găsi o soluţie pentru biserica respectivă. „Construim soluții pentru comunitate, nu demolări și interdicții. Juridic vorbind, și deciziile definitive pot fi atacate pe căi excepționale. Vom gândi care este cea mai bună cale. Dincolo de aceasta, suntem în continuare în dialog cu primăria pentru găsirea unei soluții, pentru că nici primăria nu dorește să-și lege numele de o asemenea demolare. În fond, nu se pune problema de demolare, ci de relocare a unui locaș temporar de cult al Parohiei «Izvorul Tămăduirii», căruia până acum nu i s-a găsit un loc potrivit. Biserica va respecta legea, dar legea nu poate fi împotriva interesului general al comunității”, au transmis reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4845 secunde