S-au ridicat barierele în Peninsulă! Regulamentul de acces auto, suspendat de instanță

525
1

Articole de la același autor

Barierele din zona peninsulară, pe strada Traian şi pe strada Remus Opreanu, s-au ridicat miercuri după-amiază, 15 decembrie, după ce Tribunalul Constanţa a dispus suspendarea aplicării Regulamentului pentru accesul autovehiculelor. Autorităţile locale pot contesta decizia, însă, deocamdată, au dispus retragerea poliţiştilor locali care păzeau căile de acces în zonă.

Hotărârea Consiliului Local Constanţa nr. 294/31.08.2021 privind aprobarea Regulamentului de acces în zona peninsulară a fost suspendată de instanţă, la cererea formulată de 36 de locuitori ai Peninsulei şi a celor două parohii din zonă, „Sfântul Anton de Padova” şi „Sfântul Nicolae”.

„Deşi hotărârea este susceptibilă de cale de atac, este o veste deosebit de bună pentru locuitorii zonei peninsulare, care vor putea petrece Crăciunul în familie, să îşi aducă toate cele necesare şi să fie oarecum liniştiţi”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, avocatul Mirela Doicescu, reprezentantul locuitorilor care au deschis procesul.

Potrivit acesteia, între timp, rezidenţii s-au mobilizat pentru a formula propuneri pentru proiectul de modificare a regulamentului, lansat de Primăria Constanţa în consultare publică la începutul acestei săptămâni. Autorităţile au făcut deja unele modificări, pe care le-au introdus în proiect. „În momentul punerii în practică a prevederilor (N.r. – Regulamentului de acces în zona peninsulară), a rezultat nevoia de detaliere şi clarificare a tipurilor de permise, precum şi stabilirea accesului auto în vederea protejării zonei pietonale. În acest sens, în cadrul şedinţelor Comisiei de elaborare a Regulamentului de acces în zona peninsulară a municipiului Constanţa, au fost analizate propunerile de modificare şi completare a HCL nr. 294/2021, transmise de către cetăţeni, fundaţii, organizaţii, precum şi aspectele practice semnalate de către organele de specialitate”, precizează primarul Vergil Chiţac, în referatul de aprobare al proiectului respectiv.

Modificări propuse de autorităţi

Pe scurt, modificările vizează accesul maşinilor de aprovizionare, dar şi al taxiurilor şi transportului în comun. „Circulaţia rutieră în ZP este permisă ocazional, în condiţiile stabilite prin regulament, pentru aprovizionarea rezidenţilor, pentru furnizorii de servicii de utilităţi publice, pentru rezidenţi, pentru executarea de lucrări de construcţii şi amenajări interioare şi modernizare, pentru furnizorii serviciilor de catering, poştale şi de curierat, pentru transporturile de valori, pentru asigurarea transportului public de persoane cu vehicule electrice (CT BUS) şi în regim de taxi, executat exclusiv de transportatorii autorizaţi de Primăria municipiului Constanţa şi doar cu autovehicule cu normă de poluare Euro 6, electrice sau hibride, până la data de 31.12.2022 şi exclusiv electrice după această dată, pentru organizarea de evenimente sociale, culturale, sportive sau religioase şi pentru situaţii excepţionale sau de urgenţă”, este prevăzut în proiectul de hotărâre.

În ce priveşte accesul rezidenţilor, aceştia vor putea obţine permis de acces auto, dar numai în limita numărului locurilor de parcare deţinute în interiorul proprietăţii. Cei care nu au locuri de parcare pot intra cu o singură maşină de familie.

Fără trasee deschise circulaţiei

Primarul Vergil Chiţac a respins mai multe amendamente depuse de consilierii USR şi PNL, care propuseseră două trasee deschise circulaţiei rutiere. Primul ar fi avut intrare de pe strada Remus Opreanu, cu trecere stânga pe strada Revoluţiei nr. 22 Decembrie 1989 şi ieşire pe bulevardul Regina Elisabeta. Al doilea traseu avea intrare pe bulevardul Tomis, cu stânga pe strada Mircea cel Bătrân, ieşire sau dreapta pe strada Sulmona sau ieşire pe strada Vasile Canarache. „Propunerile au venit în urma consultării şi discuţiilor avute cu locuitorii zonei peninsulare şi au avut ca scop găsirea unor soluţii prin care acest regulament să nu mai afecteze atât de drastic activitatea în zonă şi, implicit, vieţile constănţenilor. Probabil, dacă şi domnul primar ar fi venit să discute cu oamenii, ar fi aflat direct de la ei care le sunt problemele şi de ce este nevoie de o modificare cât mai urgentă a regulamentului. Şedinţele grupului de lucru s-au încheiat intempestiv, neanunţat, iar decizia politică pare să fie la discreţia unei singure persoane”, precizează reprezentanţii USR Constanţa.



Comentează știrea

Andrei
16 decembrie 2021
Chistoc

sa mute si sectia anaf de acolo. dam o gramada de bani chirie pe cladire si acum nu mai putem merge acolo decit pe jos. pai mergem la anaf de placere, in plimbare? sa o mute intr-un loc mai accesibil. si cu o chirie mai mica!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5336 secunde