Fără adăpost în staţiile de autobuz. „Suntem lăsaţi ca vitele, în ploaie!”

1681

Articole de la același autor

În timp ce autorităţile locale fac sondaje de opinie, construiesc strategii de mobilitate care sună pompos, în iarna lui 2021, constănţenii care merg cu autobuzul stau minute în şir în staţie, sub cerul liber, fără niciun adăpost. Vechile cabine au fost desfiinţate acum mai bine de un an, iar primăria spune că cele noi vor veni abia la anul.

Marţi, 7 decembrie, ploaie şi vânt biciuitor… În staţia de autobuz de la Tomis Mall, una dintre cele mai mari din oraş, în jur de 40 de oameni aşteaptă autobuzul. Fără niciun adăpost, în bătaia rafalelor şi la mila cerului. Unii sunt deja obişnuiţi, nu mai bombăne, ci stau resemnaţi cu ochii spre banda pe unde ar trebui să se arate autobuzul. Alţii caută cu ochii un loc unde ar putea să se adăpostească până se urcă în maşină.

„Am avut de umblat pentru nişte hârtii, la Casa de Pensii, la Inspectoratul de Muncă. De dimineaţă merg, stau la cozi în aer liber, am îngheţat. Şi nici în staţie nu ai unde să te fereşti de ploaie sau de vânt. Pur şi simplu zici că nimănui nu-i mai pasă de noi. Suntem lăsaţi ca nişte vite, în staţie. Nu mai spun că aşteptăm şi cu zecile de minute”, ni s-a plâns o femeie în vârstă, pe care am întâlnit-o zgribulită lângă chioşcul de bilete.

Alături stătea un bărbat îmbrăcat elegant, cu un diplomat în mână, care de asemenea încerca să ţină piept rafalelor şi picăturilor reci de ploaie. „Primăria ne tot îndeamnă să mergem cu autobuzul, să ne lăsăm maşina acasă, ne pune taxe de parcare, ne interzice accesul în anumite zone, dar transportul în comun este departe de a fi pus la punct. Iar lipsa cabinelor în staţii într-un oraş unde suflă crivăţul şase luni pe an este strigătoare la cer. Şi apoi se întreabă de ce nu vrem să mergem cu autobuzul”, ne-a spus constănţeanul.

Cabinele moderne, abia la anul!

În urmă cu aproape trei luni, primarul Vergil Chiţac a anunţat că a fost demarată procedura de achiziţie prin licitaţie pentru cumpărarea şi montarea a 125 de staţii de autobuz. Ofertele au fost depuse până pe 2 noiembrie. „Este pentru prima dată în istoria oraşului când se demarează un asemenea proiect. Trebuie să ştiţi că până acum oraşul nostru nu a deţinut staţiile pentru transportul public. Constanţa a depins de operatorul privat de publicitate care deţinea monopolul şi care şi-a ridicat toate cele 31 de staţii din teren. Pentru că aşa au înţeles administraţiile trecute să poarte de grijă oraşului în ultimii 30 de ani”, a precizat edilul.

City-managerul Felicia Ovanesian a anunţat că, în prezent, se evaluează ofertele depuse pentru cele 125 de staţii. „Dacă nu avem contestaţii, mă aştept ca în aproximativ patru luni să avem primele staţii”, a adăugat acesta.

Primarul Chiţac susţine că noile staţii vor fi construite din „materiale de cea mai înaltă calitate, în conformitate cu legislaţia, reglementările şi standardele de calitate ale Uniunii Europene”. „Acestea vor fi dotate cu panouri de afişaj moderne şi cu bănci cu spătar şi şezut din lemn, sigure şi rezistente în timp. De asemenea, din punct de vedere estetic, acestea se vor integra climatului şi peisajului urban al oraşului nostru”, a mai anunţat edilul constănţean.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.682 secunde