Vai de cozonacul nostru! Iată ce a descoperit Protecția Consumatorilor

329
Vai de cozonacul nostru! Iată ce a descoperit Protecția Consumatorilor - vaidecozonaculnostru-1650474800.jpg
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) continuă activitățile de supraveghere a pieței produselor alimentare în perioada premergătoare sărbătorilor pascale. Începând din data de 14 aprilie 2022 și până în prezent a fost verificat comerțul cu produse de patiserie (cozonaci, pască, prăjituri etc.). Au fost întreprinse 90 de acțiuni de control în toată țara, aplicându-se, până la această oră, amenzi contravenționale în valoare totală de 570.000 de lei.

În plus, au fost luate patru măsuri de oprire temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficiențelor, iar o unitate a fost închisă pentru o perioadă de până la șase luni.

Printre cele mai importante nereguli depistate în timpul controalelor se numără:

- comercializarea unor produse depistate fără termene de valabilitate afișate pe etichetă;

- comercializarea unor produse cu data durabilității minime depășită;

- folosirea, în procesul tehnologic de preparare, a unor tăvi și cuptoare neigienizate corespunzător și a unor ingrediente cu termen expirat;

- utilizarea unor cântare neverificate metrologic;

- comercializarea unor produse de cofetărie fără elemente de informare-caracterizare;

- comercializarea unor produse de cofetărie preambalate, cu ambalaj deteriorate;

- depozitarea necorespunzătoare, pe paviment, a cutiilor cu produse;

- depozitarea produselor în recipiente improprii (creme în găleți de plastic, refolosite);

- utilizarea unor spații de depozitare neigienizate;

- folosirea unor vitrine frigorifice de expunere la vânzare neigienizate;

- lipsa informațiilor referitoare la alergeni, premixuri folosite sau data expirării de pe etichetă;

- deficiențe ale modului de etichetare al cozonacilor, respectiv nu erau menționate condițiile de păstrare - depozitare sau gramajul produsului;

- comercializarea unor produse cu stare termică schimbată;

- nerespectarea condițiilor de păstrare pentru cozonac și pâine;

- prezența, pe aparatele de ventilare a aerului, a unei cantități masive de praf pe paletele ventilatoarelor, scurgeri;

- existența pavimentului deteriorat;

- nerespectarea temperaturilor de păstrare a produselor alimentare indicate de producător;

- existența, în spațiul de producție propriu-zis, a unor insecte (furnici, larve, fluturi);

- lipsa documentelor justificative pentru prezența mărfii la vânzare.



Pagina a fost generata in 0.9969 secunde