Zeci de constănţeni au decis să fie incineraţi. "În cele din urmă se alege doar praful de noi"

1116
1

Articole de la același autor

Nu se ştie de ce, dar, uneori, oamenii decid ca, la trecerea la cele veşnice, să fie arşi în crematoriu. Ne referim la acele persoane care, atunci când trăiesc, lasă cu limbă de moarte să nu fie înmormântate, cum se procedează de obicei, ci să fie incinerate. Unii iau această hotărâre pentru că este o variantă mai ieftină (1.700 de lei) comparativ cu o înmormântare clasică, la cimitir. Alţii, în schimb, nu sunt de acord cu această variantă, care li se pare neortodoxă.

La această soluţie au recurs, în 2024, şi unii constănţeni. Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ), Tudorel Ene, de la începtul anului şi până în prezent, au fost depuse la sediul instituţiei 44 de astfel de solicitări. Toate acestea pentru că în judeţul nostru nu avem un astfel de centru, lucru confirmat şi de şeful Serviciului de Medicină Legală din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, Marius Popa.

„Nu avem crematoriu uman la Constanţa. Din câte ştiu eu, nu există decât unul singur, la Bucureşti. Am auzit că cei care doresc incinerare se duc la Bucureşti şi, mai nou, la Varna, care este destul de aproape”, ne-a declarat Marius Popa.



Deci, acestea sunt variantele pentru cei care aleg incinerarea. Aşa cum am menţionat deja, singurul crematoriu uman care funcționează în România este Crematoriul Vitan-Bârzești din București. Doar aici se mai pot face incinerări, dacă aceasta a fost dorința decedatului. Altfel spus, în capitală ajung toţi cei care au lăsat cu limbă de moarte copiilor, partenerilor de viaţă, rudelor să fie arși.


Atenţie, însă! Care este procedura? De fapt, regulile de incinerare sunt foarte stricte, iar arderea se face numai dacă se prezintă actele solicitate, în original. Cu aceste acte, persoana care se ocupă de cel decedat se prezintă la crematoriu şi se fac formele legale pentru ardere, emiţându-se şi facturile necesare.

Reporterii cotidianului nostru au luat legătura cu angajații Crematoriului Vitan-Bârzești din București, care ne-au declarat următoarele: „Pentru provincie se acceptă şi programare telefonică, cu condiţia să sunaţi, din nou, când aveţi toate actele necesare. Adică, în urma decesului, când se întâmplă necazul, vă trebuie câteva documente. Dacă moare la spital, de acolo se va lua actul de constatare a decesului, buletinul celui trecut în veșnicie şi certificatul de îmbălsămare. Cu aceste acte se merge la primăria unde este arondat spitalul şi luaţi certificatul de deces şi adeverinţa de incinerare. Pe lângă aceste acte şi buletinul solicitantului, mai este nevoie de o firmă autorizată care să-l aducă pe cel decedat. Firma respectivă trebuie să obţină de la Direcţia de Sănătate din care veniţi, un aviz sanitar de transport. Incinerarea costă 1.700 de lei, iar întreaga procedură durează undeva între una şi trei zile”.



Pe de altă parte, persoanele care au recurs la această variantă ne-au povestit că apropiaţii celui decedat pot vedea, din spatele unor geamuri, cum acesta este introdus în cuptor şi incinerat. În momentul în care este introdus în cuptor, temperatura este de peste o mie de grade Celsius, iar pentru incinerarea completă, este necesară o oră.

„O singură dată am asistat la aşa ceva şi nu mai vreau să repet vreodată experienţa. Fumul negru, gros, cu un miros specific mi-a rămas adânc întipărit în memorie şi cred că nu voi mai avea niciodată curajul de a mă mai apropia de acel loc. Pe de-o parte, crematoriul ţine să ratifice un adevăr care nu de puţine ori îi scapă muritorului, că, în cele din urmă se alege doar praful de noi”, ne-a mărturisit Damian G. La rândul său, Veronica M. este de părere că arderea unei persoane este de-a dreptul terifiantă. „Nu voi fi niciodată de acord cu incinerarea. Este inuman să faci aşa ceva. Cel decedat trebuie să fie înmormântat, să ai unde să-i pui o floare pe cavou, să ai unde-i pune o lumânare, o candelă”, a completat femeia.



Comentează știrea

Raspopitu
13 decembrie 2024

Păcat greu . Amintirea lui este dureroasă pentru cei din familie și prieteni.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3647 secunde