Programul Naţional "Redescoperă Oina" ia amploare la Constanţa

2116
Programul Naţional

Articole de la același autor

La data de 3 iulie 2014, oina a fost declarată sport național în România, fiind lansat „Redescoperă oina” – un program național de promovare a acestui sport de nișă care nu a dispărut datorită perseverenței unor oameni pasionați. Nouă ani mai târziu, la data de 14 martie 2023, Camera Deputaților a votat ca oina să devină sportul național al României, iar ziua de 9 mai să devină Ziua Națională a Oinei.

Un prim pas a fost realizat anul acesta și de către Consiliul Județean Constanța care, în premieră la nivel național, la stabilirea finanțărilor pe 2023 a alocat o sumă special pentru Programul Național „Redescoperă Oina”.

Având în vedere acest aspect, conform legii mai sus menționate, Federația Română de Oină a depus un proiect intitulat „Caravana Redescoperă Oina”.

Proiectul, realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa, are ca parteneri Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța, ACS Frontiera Tomis Constanța și ACS Tradisport Tomis Constanța.

În cadrul acestui proiect sunt prevăzute, în principal, următoarele activități: promovarea acestuia în rândul profesorilor de educație fizică din județ, organizarea unui curs de inițiere în oină pentru cei care doresc să învețe acest sport, dotarea cu materiale sportive, materiale de joc, regulamente, materiale de tactică și metodică, organizarea unei activități de promovare în județ a oinei prin organizarea unei caravane în care vor fi efectuate meciuri demonstrative de către Frontiera Tomis Constanța și Tradisport Tomis Constanța, înființarea echipelor de oină de către profesorii de educație fizică, organizarea unor competiții prin care echipele formate de profesorii de educație fizică își vor arăta cunoștințele și îndemânarea în cadrul Cupei Tomisului la oină.

Evenimentele vor avea loc în patru locații din județ, iar organizarea fazei finale a Cupei Tomisului la oină este prevăzută la Vatra Dornei, unde vor participa câștigătoarele celor patru zone. Grupul țintă îl reprezintă 20 de profesori și aproximativ 400 de copii.

La sfârșitul acestei săptămâni a avut loc o primă etapă, și anume cursul de inițiere, la care au participat 21 profesori de educație fizică, dintre cei care și-au dorit să fie inițiați în tainele sportului nostru național.

Activitatea a fost coordonată de lectorii Cristian Văduva (CS Galicea Mare), Filofteia Dumitru (CS Dacia Mioveni 2012) cu ajutorul, pentru fixarea cunoștintelor practice, a lui Daniel Benghea si Bogdan Lupşe (de la ACS Frontiera Tomis Constanța).

Participanții au fost extrem de încântați și foarte bucuroși că pot învăța sportul nostru național, oina.

Activitatea a fost interactivă, pe parcursul acesteia fiind și un schimb de experiență cu ceea ce poate fi introdus în procesul de pregătire din celelalte discipline pe care aceștia le practică deja.

După ce au primit cunoștințele teoretice necesare, au trecut la partea practică, descoperind un sport foarte frumos, complex și dinamic.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6591 secunde