Atacatorii cibernetici apelează cel mai frecvent la fişierele ZIP şi RAR pentru livrarea de malware

590
Atacatorii cibernetici apelează cel mai frecvent la fişierele ZIP şi RAR pentru livrarea de malware - jmhhc2g9mtq1mtlhodcwmtzmntq2mjaz-1670232259.jpg
Formatele de arhivă, precum fişierele ZIP şi RAR, au fost cea mai frecventă formă pentru livrarea de malware, în al treilea trimestru din acest an, depăşind fişierele Office pentru prima dată în ultimii trei ani, reiese dintr-un raport HP Wolg Security, publicat luni, scrie Agerpres.Astfel, pe baza datelor provenite de la milioane de terminale care rulează HP Wolf Security, studiul arată că, în trimestrul III al acestui an, 44% dintre programele malware au fost livrate în fişiere de arhivă, în creştere cu 11% faţă de trimestrul precedent. Prin comparaţie, aproape o treime (32%) dintre programele malware au fost livrate prin intermediul fişierelor Office, cum ar fi Microsoft Word, Excel şi PowerPoint.

De asemenea, raportul de specialitate a identificat mai multe campanii care combină utilizarea fişierelor de arhivă cu noi tehnici de hacking HTML - în care infractorii cibernetici integrează fişiere de arhivă maliţioase în fişiere HTML pentru a ocoli instrumentele de securitate şi a lansa ulterior atacuri.

"De exemplu, campaniile recente QakBot şi IceID au folosit fişiere HTML pentru a direcţiona utilizatorii către documente online false disimulate ca fiind Adobe. Utilizatorii erau apoi instruiţi să deschidă un fişier ZIP şi să introducă o parolă pentru a deschide fişierele, care apoi implementau programe malware pe PC-urile lor", explică specialiştii în securitate cibernetică.

În plus, în luna octombrie, aceiaşi atacatori au fost descoperiţi folosind pagini Google Drive false, încercând să convingă utilizatorii să deschidă fişiere ZIP maliţioase.

Experţii HP au identificat şi o campanie complexă care folosea un lanţ de infectare modular, care ar putea permite hackerilor să schimbe conţinutul maliţios (spyware, ransomware, keylogger) în mijlocul campaniei sau să introducă noi caracteristici, cum ar fi geo-fencing.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2484 secunde