Un studiu revoluționar demonstrează, pentru prima oară, că există diferențe esențiale între conexiunile cerebrale ale celor două sexe. Această descoperire ar putea explica unele dintre diferențele stereotipe între comportamentul bărbaților și cel al femeilor. Astfel, cercetătorii au aflat că multe dintre conexiunile în creierul bărbaților se formează din zona anterioară a capului către cea posterioară (din zona frunții către ceafă) pe aceeași parte a creierului, în timp ce în creierul femeilor, conexiunile se formează în majoritate de lateral, între cele două emisfere ale creierului.
Aceste diferențe de conexiune ale neuronilor cerebrali se formează în adolescență, când se dezvoltă și caracteristicile sexuale secundare ale celor două sexe, sub influența hormonilor sexuali.
Oamenii de știință cred că diferențele fizice între bărbați și femei, date de modul diferit în care se formează conexiunile neuronale cerebrale, ar putea explica de ce bărbații sunt mai performanți la îndeplinirea unor sarcini "spațiale", ce implică un control al musculaturii, în timp ce femeile rezilvă mai bine sarcinile de ordin verbal ce implică memoria și intuiția, scrie The Independent, citând studiul specialiștilor.
"Aceste reprezentări ne arată diferențe esențiale , dar și complementaritate, în arhitectura creierului uman (...) care pot explica de ce bărbații excelează în rezolvarea unor sarcini, iar femeile în rezolvarea altor sarcini", afirmă Ragini Verma, profesor de Radiologie la Universitatea Pennsylvania din Philadelphia, subliniind că "testele funcționale au arătat deja că, atunci când rezolvă o anumită sarcină, creierul bărbaților și cel al femeilor angajează arii cerebrale diferite".
Cercetările au fost făcute pe un eșantion de 949 de persoane, între care 521 de sex feminin și 428 de sex masculin, cu vârste între 8 și 22 de ani și s-a constatat că aceste diferențe sunt mai evidente după perioada adolescenței.