EXPERȚII SUNT DE ACORD: Recunoașterea facială mai are de lucru

197
EXPERȚII SUNT DE ACORD: Recunoașterea facială mai are de lucru - ddd-1576836803.jpg

Articole recomandate

Sistemele de recunoaștere facială nu sunt încă fiabile, mai ales când este vorba despre persoane non-caucaziene, conform unui raport al Guvernului american publicat joi, care consolidează dubiile legate de implementarea tot mai amplă a acestei tehnologii bazate pe inteligență artificială, informează AFP.

Recunoașterea facială identifică eronat persoanele asiatice și de culoare de 100 de ori mai des decât persoanele caucaziene, potrivit acestui studiu care a analizat zeci de algoritmi.

Cercetătorii de la National Institute of Standards and Technology (NIST), un centru afiliat guvernului, au reperat și doi algoritmi care atribuiau sexul eronat femeilor de culoare în 35% dintre cazuri.

Recunoașterea facială este deja larg utilizată de către autorități, forțe de ordine, aeroporturi, bănci, magazine și școli. Tehnologia este folosită și pentru deblocarea anumitor smartphone-uri.

Numeroși cercetători și apărători ai drepturilor omului încearcă să frâneze această dezvoltare.

Ei estimează că algoritmii comit prea multe erori, că persoane nevinovate ar putea să ajungă la închisoare sau baze de date riscă să fie piratate și utilizate de infractori.

Algoritmii dezvoltați în Statele Unite prezentau cele mai mari rate de eroare pentru asiatici, afro-americani și amerindieni, potrivit noului studiu, în timp ce alții, concepuți în țări asiatice, reușesc să identifice la fel de bine chipurile asiatice și cele caucaziene.

"Este încurajator, pentru că asta arată că utilizarea unei baze de date mai diverse permite obținerea unor rezultate mai bune", a declarat Patrick Grother, directorul de cercetare de la NIST.

Însă pentru ONG-ul American Civil Liberties Union (ACLU), acest studiu dovedește înainte de toate că tehnologia nu este încă bine pusă la punct și nu ar trebui să fie implementată.

"Chiar oamenii de știință ai guvernului confirmă că această tehnologie de supraveghere este defectuoasă și părtinitoare", a reacționat Jay Stanley, un analist de la ACLU. "O identificare proastă poate să ducă la ratarea unui zbor, să declanșeze întrebări fără sfârșit, o plasare pe liste cu persoane care trebuie să fie supravegheate, tensiuni cu agenții de poliție, arestări fără fundament sau chiar mai rău".

"Dar, mai ales, indiferent dacă tehnologia este fiabilă sau nu, ea permite implementarea unei supravegheri nedetectabile și omniprezente la o scală fără precedent", a adăugat el.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 3.0024 secunde