Au debutat înscrierile pentru a doua ediție a Școlii de Vară de la Cetatea Carsium din Hârșova

de Simona ANGHEL Miercuri, 09 August 2023 4786
Institutul Național al Patrimoniului organizează, în perioada 11-14 septembrie 2023, cea de-a doua ediție a Școlii de Vară de la Cetatea Carsium din Hârșova - sit arheologic de grupă valorică A, secție a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța.
Evenimentul se adresează elevilor, studenților şi tinerilor cu activitate în domenii precum istorie, arheologie, patrimoniu cultural, antropologie, natură, dar şi pasionaților de cultură şi iubitorilor de patrimoniu cultural și natural.
Obiectivul general al Școlii de vară este cunoașterea monumentelor istorice și naturale ale Hârșovei, prezentarea tehnicilor de restaurare a artefactelor de piatră aflate în lapidariumul Muzeului din Hârșova, precum și înlesnirea unui cadru informal de dialog între autorități publice, comunitate, viitori cercetători și tineri. Și toate acestea din dorința de a-i atrage în acest efort comun de cunoaștere și protejare a monumentelor istorice și a patrimoniului natural.
Școala de Vară se va desfășura atât pe teren, prin vizitarea obiectivelor patrimoniului cultural și a obiectivelor de patrimoniu natural, la sediul Muzeului din localitate, unde va avea loc atelierul de restaurare piatră, precum și la sediul Primăriei, unde se vor desfășura conferințele ținute de lectorii Școlii de Vară.
Cetatea de la Hârșova este caracteristică pentru istoria sud-est europeană
Cetatea Carsium prezintă caracteristici cu totul aparte în peisajul siturilor dunărene, după cum afirmă cercetătorul arheolog dr. Nicolae Constantin. Este reprezentativă pentru întreaga istorie a Europei sud-estice, având în vedere că pe același amplasament s-au construit și reconstruit timp de aproape două milenii mai multe fortificații, în perioade și epoci diferite. Numele fortificației romane apare în toate izvoarele antichității (Ptolemeu, Intinerarium Antonini, Tabula Peutingeriana, Notitia Dignitatum, Hierocles, Procopius, Notitia Episcopatum) sub formele Carsium, Carsum, Karsos.
Ridicată, pe un promontoriu calcaros, pe malul Dunării, la sfârșitul sec. I, fortificația romană a fost întărită cu ziduri din piatră în timpul lui Traian. Distrusă de invaziile gotice de la mijlocul secolului al III-lea, va fi refăcută. În secolul al X-lea era reconstruită de bizantini, pe locul fortificației romane, mai apoi, în secolul al XIII-lea, de către genovezi. În secolul al XIV-lea, fortificația este stăpânită de Țara Românească. Între secolul XV- prima parte a secolului XIX, funcționează ca cetate otomană. La Dunăre, se păstrează instalația portuară cu ziduri antice și medievale. Prin continuitatea sa de 18 secole, cetatea de la Hârșova este caracteristică pentru istoria sud-est europeană. Se păstrează o parte din incintele cetății medievale, suprapuse de așezarea modernă, resturi de ziduri antice și poarta de nord a cetății din secolul al IV-lea. Este vizibilă de pe Dunăre, drumurile 22 A și E 65.
Revenind la Școala de Vară de la Cetatea Carsium, trebuie precizat că nu există taxă de participare, în schimb, numărul de participanți va fi de maximum 20 de persoane. Restul celor care doresc să participe își vor suporta toate cheltuielile de cazare, transport și masă. Cheltuielile legate de cazare și masă, echipamentele de studiu, de lucru și de protecție vor fi asigurate de organizator. Costurile deplasării la Hârșova și retur vor fi suportate de către participanți (toți cursanții).
Selecția participanților se va face pe baza transmiterii unui CV și a unei scrisori de intenție la e-mail: [email protected], [email protected].
Data limită pentru trimiterea CV-ului, însoțit de scrisoarea de intenție, este 25 august 2023.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei